H Ζέττα Μακρή στο TheNewspaper.gr: «Οι τοπικοί υφυπουργοί δεν δίνουν μάχες γιατί απολαμβάνουν την εξουσία»

milonas

Το γνωστό τραγούδι «ο παλιός είναι αλλιώς» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της πρώην Υφυπουργού Ζέττας Μακρή που δηλώνει με συνέντευξή της στο TheNewspaper.gr ετοιμοπόλεμη για την μάχη των εκλογών. Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, μιλώντας για μία εύθραυστη, ετερόκλητη, συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία που δεν δίστασε να ανταλλάξει το όνομα της Μακεδονίας με την μείωση των συντάξεων.

Από τα βέλη της δεν ξεφεύγουν ούτε οι δύο υφυπουργοί και τρεις κυβερνητικοί βουλευτές της Μαγνησίας που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι τα όποια βήματα ανάπτυξης έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Νομό πιστώνεται καθαρά σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέλος, μιλώντας για την πιθανή συμμετοχή της στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της περιοχής, σημειώνει με νόημα ότι αυτό είναι καθαρά επιλογή του Προέδρου και δευτερευόντως του λαού, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκάλεσε αρνητικά με την πολιτική της συμπεριφορά όλα τα προηγούμενα χρόνια…

 • Έχοντας κοινοβουλευτική, αλλά και κυβερνητική εμπειρία, θα ήθελα να μου σχολιάσετε όλα όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα.
 • Νομίζω πως όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι πρωτοφανή και αχαρακτήριστα. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε αποκτήσει ενδεχομένως ανοσία, μιθριδατισμό σε συμπεριφορές που αποκλίνουν, συμπεριφορές που εμείς γνωρίζουμε και συχνά ο κόσμος αγνοεί. Γι αυτό πιστεύω ότι αυστηρότερος και καταλληλότερος κριτής είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Και είμαι σίγουρη ότι απορεί, εξανίσταται και ντρέπεται για τους εκπροσώπους του. Για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους, για τον τρόπο που εκφράζονται, για τον τρόπο που τοποθετούνται, εντός η εκτός του κοινοβουλίου, για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την θεσμική και πολύ σημαντική αποστολή τους.
  Οι παρατηρήσεις μου αυτές δεν αφορούν στο σύνολο των αιρετών αλλά σε μια ευάριθμη ομάδα, που δυστυχώς συμβάλλει στην απαξίωση των πολιτικών. Όπως ακριβώς και η εμπλοκή με τα σκάνδαλα. 

  Παραμένει ωστόσο θλιβερή πραγματικότητα και ευρωπαϊκή πρωτοτυπία το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

 

 • Επικαλούμενη τις νομικές σας γνώσεις, πόσο αντιπροσωπευτική είναι η δημοκρατία μας, όταν ο ψηφοφόρος ψηφίζει ένα συγκεκριμένο κομματικό φορέα και βουλευτή, ο οποίος «μεταγράφεται» σε άλλο, με διαφορετική ιδεολογική ταυτότητα, χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές; Τίθεται πολιτειακό ζήτημα;
 •  Συνέχεια των όσων περιλαμβάνονται στην πρώτη απάντηση, θα είναι και οι παρατηρήσεις στην ερώτησή σας αυτή:οι συμμετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα, οι βουλευτές,-κυβερνητικοί ή μη- έχουν περίπου αντιληφθεί την παρουσία τους στην Βουλή ή την κυβέρνηση ως «λευκή επιταγή». Θεωρούν ότι δικαιούνται να μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, να δίνουν στήριξη αλά καρτ, να αλλάζουν γνώμη, συχνά και αναιτιολόγητα, να καταφέρονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά συναδέλφων τους, κατά (πρώην) συνεργατών που αίφνης έγιναν εχθροί και ύποπτοι να συναλλάσσονται, προς ίδιο, πάντα όφελος, να μεταβάλλουν συσχετισμούς και σε καμία, μα σε καμία περίπτωση να παραιτούνται.
  Ομολογώ ότι η προσωπική πολιτική σταθερότητα, ο σεβασμός των ψηφοφόρων που επιλέγουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο αυτοσεβασμός και η αιδώς δεν χαρακτηρίζουν όλους τους βουλευτές. Δυστυχώς, όμως, συμπαρασύρουν το σύνολο.
  Αισιοδοξώ ότι οι απόψεις μου δεν είναι μειοψηφικές και ότι οι πολίτες, στις επόμενες εκλογές θα αντιδράσουν αποδοκιμάζοντας όσους δεν συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας.

 

 • Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δαπανήσει όλο τον συνταγματικό της χρόνο προς τις εκλογές, φθάνοντας στον Οκτώβριο. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ή οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές;
 • Είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση-κουρελού,(από την οποία προσθαφαιρούνται κομμάτια), θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. Είμαι βέβαιη ότι θέλει να «απολαύσει» και το τελευταίο λεπτό εξουσίας. Να εκμεταλλευθεί κάθε χρονικό περιθώριο ζημιογόνου παραμονής. Να ροκανίσει πάση θυσία πολύτιμο πολιτικό χρόνο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας.
  Δεν θα τα καταφέρει! Πιστεύω ότι μόλις εκτελέσει την εθνικά επιζήμια αποστολή της να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, μετρά αντίστροφα! Και ταχύτατα!

 

 • Για ποιο λόγο δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών;
 • Θα μπορούσα να απαντήσω και με μία πρόταση: γιατί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού δεν το θέλει. Δεν θέλουν οι Έλληνες, που πολλά υπέμειναν και άλλα τόσα ανέχθηκαν, την παραχάραξη της ιστορίας! Αναρωτιούνται, στο όνομα ποιού εθνικού συμφέροντος, παραχωρήσαμε όνομα, γλώσσα και εθνικότητα; Την δυνατότητα να ελέγχουν μικτές επιτροπές τα βιβλία μας; Αναρωτιούνται γιατί τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα άλλων υπερτερούν των εθνικών μας; Και θλίβονται που ο πρωθυπουργός της χώρας, με πλατύ χαμόγελο, άκουσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να αυτοαποκαλείται «Μακεδόνας»(sic)!!!,με αντάλλαγμα την άρση των μειώσεων των συντάξεων, που ίδιος επέβαλε.
  Ήμουν παρούσα λόγω και της εκ πατρός καταγωγής μου από την Μακεδονία στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Ντράπηκα και λυπήθηκα! Ένιωσα οργή και ταπείνωση. Όπως όλοι οι Έλληνες! Φοβάμαι ότι θα νοιώσω τα ίδια αισθήματα και όταν η συγκυριακή, ετερόκλητη και εύθραυστη » κυβερνητική» πλειοψηφία θα επικυρώσει την εθνικά απαράδεκτη και επιζήμια συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου! 

 

 • Παρόλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, βλέπουμε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει επιλέξει το… «σκληρό ροκ». Είστε ευχαριστημένη από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ;
 • Ίσως παλαιότερα το «σκληρό ροκ» να απέδιδε πολιτικούς καρπούς. Νομίζω ότι τώρα, στην συνείδηση των περισσοτέρων είναι συνώνυμο με την υπερβολή, την αναλήθεια, την απουσία ισχυρών επιχειρημάτων και πειστικού προγράμματος. Ο Ελληνικός λαός ταλαιπωρημένος από » λεφτά που υπήρχαν» από αποφασιστικές με «ένα νόμο» διαγραφές μνημονίων, από πρόσθετα αχρείαστα βάρη κυβερνώντων assets, τρομοκρατημένος από την πρωθυπουργική παραδοχή ότι η οικονομία είναι το ατού του(!!!!!),θέλει προτάσεις, ειλικρίνεια, εξαντλητικό διάλογο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συνέπεια και κυβερνησιμότητα. Για σκληρό ροκ ή όποια μουσική επιλέγει, προτιμά τα μπαράκια! 

 

 • Η μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αθήνα είναι πλέον γεγονός. Θα μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή αυτό να αλλάξει;
 • Τί απαντούν σε αυτή την ερώτηση οι εκπρόσωποι του νομού μας; Τί αποτρεπτικές ενέργειες έκαναν; Ο νομός μας έχει τρεις κυβερνητικούς βουλευτές και δύο υφυπουργούς. Προσπάθησαν, άραγε; Ή οι «ηθικώς πλεονεκτούντες» κυβερνώντες δεν δίνουν μάχες γιατί απολαμβάνουν την εξουσία; Πάντως, επαρκείς εξηγήσεις δεν δόθηκαν. Γιατί δεν υπήρχαν και γιατί, παρ´ ότι διαθέτουμε στρατόπεδο παραδοθήκαμε αμαχητί.
  Ωστόσο, καμαρώνω ότι στο παρελθόν απετράπη η μεταφορά, και με δική μου συμβολή. Τώρα, ίσως είναι πολύ αργά! Αργά για να αλλάξει η απόφαση, όχι για να «τιμωρηθούν» πολιτικά οι υπεύθυνοι.

 

 • Αναφορικά στην Μαγνησία, θεωρείτε ότι έγιναν –έστω ορισμένα- βήματα προόδου την τελευταία τετραετία;
 • Όσα βήματα έγιναν δειλά, λίγα, αναντίστοιχα των αναγκών και των δυνατοτήτων του νομού μας δεν μπορούν να πιστωθούν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ή για να είμαι ακριβής των ΣΥΡΙ(Δ)ΑΝΕΛ, μια που προστέθηκε ο βουλευτής Δανέλλης σε αυτούς που έδωσαν φιλί (ελάχιστης) πολιτικής ζωής. Οι βελτιώσεις είτε έγιναν από ιδιώτες είτε από δραστήριους τοπικούς άρχοντες, που αντί για κεντρική βοήθεια αντιμετώπιζαν προσκόμματα, εμπόδια και καθυστερήσεις. Όλοι θα κριθούν στις εκλογές!

 

 • Παρόλο που είστε εκτός κοινοβουλίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παραμένετε ενεργή στην πολιτική ζωή. Δηλώνετε δυναμικά παρούσα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μαγνησία;
 • Τα ψηφοδέλτια ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του κόμματος. Ούτε η ΠΦΑ ( πρώτη φορά αριστερά-ακραίοι) δεν το άλλαξε αυτό. Είμαι παρούσα, αγαπώ τον τόπο μου και αγωνίζομαι γι’ αυτόν, υπηρέτησα την παράταξή μου, σταθερά και μαχητικά, πρόσφερα με όλες μου τις δυνάμεις. Τον πρώτο λόγο έχει ο πρόεδρος, τον τελευταίο οι συμπατριώτες μου. Και μια που η ερώτηση έχει προσωπική χροιά, δικαιούμαι να σημειώσω ότι δεν προκάλεσα αρνητικά με την πολιτική μου συμπεριφορά! Ως βουλευτής, Γενική Γραμματέας, υφυπουργός έβαλα τα δυνατά μου. Άφησα στίγμα ειλικρίνειας και εντιμότητας. Και είμαι έτοιμη να τα ξαναβάλω! Εύχομαι όλα να πάνε καλά για τον τόπο μας και να συμβάλλω κι εγώ!

Facebook Comments

error: Content is protected !!