«Δεν σκοπεύω να απολύσω τον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ»

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 20:12

KEN 1

Ο Ουίλιαμ Μπαρ, ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια για να απολύσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος ουδέποτε συζήτησε μαζί του την ουσία της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Ο Μπαρ έδωσε αυτή τη γραπτή δήλωση, ως απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τα οποία αύριο πρόκειται να ψηφίσουν αν θα εγκρίνουν την υποψηφιότητά του, ώστε στη συνέχεια το θέμα να παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Σώματος.

«Ο πρόεδρος δεν με ρώτησε ποιες είναι οι απόψεις μου» σχετικά με την έρευνα του Μιούλερ, «ούτε με ρώτησε τι θα έκανα» με αυτήν, απάντησε ο Μπαρ σε ερώτηση που του έθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι.

Ο Μπαρ, ο οποίος υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Χ.Ου. Μπους, έχει δεχτεί επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς για ένα υπόμνημα που έστειλε πέρσι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Στο κείμενο αυτό χαρακτήρισε «καταστροφική παρανόηση» την έρευνα του Μιούλερ για το αν ο Τραμπ διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός του, ο Μπαρ θα είναι στο εξής αρμόδιος για να επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ. Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, στις αρχές του μήνα, διαβεβαίωσε ότι θα αφήσει τον ειδικό εισαγγελέα να ολοκληρώσει το έργο του και, όταν γίνει αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων λεπτομερειών από τα ευρήματά του. Είπε επίσης ότι δεν σκοπεύει να ανατρέψει τους ισχύοντες κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να απολύσει τον Μιούλερ. Με βάση τους τρέχοντες κανονισμούς, ο Μιούλερ μπορεί να απολυθεί μόνο για ανάρμοστη συμπεριφορά ή άλλο αδίκημα.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ωστόσο θέσει το ερώτημα αν ο Μπαρ θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την επίβλεψη της έρευνας, με αφορμή τα σχόλια που είχε κάνει για αυτήν πέρσι στο υπόμνημά του.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 20:12

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!