Στον Βόλο τα προκριματικά του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής

stergiou
fotou
728x110 3

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η eduACT καλούν παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς στην έναρξη της σεζόν του FIRST LEGO LEAGUE Greece! Ο μεγαλύτερος Πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά και φέτος στο Βόλο, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, σε μια εκδήλωση που ανοίγει τη φετινή σειρά προκριματικών για όλη την Ελλάδα!

728X100 3

Το FIRST LEGO League που και για τη φετινή σχολική χρονιά 2018 – 2019 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου,  έχει τίτλο «Into Orbit» και προσκαλεί περισσότερα από 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, να μεταφερθούν με την ομάδα τους στο διάστημα, όπου και θα εξερευνήσουν, θα μάθουν, αλλά και θα βρουν λύσεις στο σύμπαν σαν επιστήμονες και μηχανικοί. Κατά την διάρκεια της σεζόν, όλες οι ομάδες επέλεξαν να μελετήσουν και να βρουν λύσεις για ένα πραγματικό πρόβλημα στο πλαίσιο του Project. Χτίζουν, δοκιμάζουν και προγραμματίζουν ένα αυτόνομο ρομπότ για να λύσουν ένα σετ αποστολών στο Robot Game. Κατά την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά συνεργάζονται μεταξύ τους, ανακαλύπτουν καινούργια μονοπάτια έρευνας και προσεγγίζουν βιωματικά την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.

Ο φετινός διαγωνισμός διαθέτει προκριματικούς αγώνες σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη & Ξάνθη. Από τις ομάδες που συμμετέχουν συνολικά, το 1/3 θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο τελικό του Μαρτίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Στον προκριματικό Θεσσαλίας, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Βόλο, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παραλιακό συγκρότημα), θα διαγωνιστούν 11 ομάδες και περισσότερα από 100 παιδιά από Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και θα πραγματευτούν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα και τα μυστήριά του σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Π.Θ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Δ.Π. Π.Θ., Καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Στον χώρο του παραλιακού συγκροτήματος στο ισόγειο θα λειτουργήσουν τα περίπτερα των ομάδων καθώς επίσης και σημεία με δωρεάν (ανοιχτά σε όλους) βιωματικά εργαστήρια που έχουν επιμεληθεί ομάδες ερευνητών, διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συμμετέχουν, α) η ομάδα A2rTEST, μια κολεκτίβα ελεύθερων ερευνητών και δημιουργικών ανθρώπων που ως στόχο έχουν να μελετήσουν νέες εφαρμογές της τεχνολογίας, την χρήση τεχνολογίας σε καινοτόμες λύσεις για την δημιουργία εφαρμογών, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, την σχεδίαση και ανάπτυξη ενσωματωμένων συστημάτων για το χώρο της ιατρικής, τις τηλεπικοινωνίες, της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης, β) η ομάδα ΕΥΣ που δραστηριοποιείται σε έρευνα και διδακτική στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, Υπολογιστική όραση, Ευφυή συστήματα, Διάχυτο υπολογισμό, Ρομποτική. Το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και ανάπτυξης με πλήθος πιθανών εφαρμογών σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το ΕΥΣ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία,  γ) οι φοιτητές του Εργαστηρίου Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και συγκεκριμένα η Ερευνητική Μονάδα: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον που εστιάζουν στις αντιλήψεις και τις πρώιμες νοητικές αναπαραστάσεις των παιδιών αναφορικά με έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών, στις ιδιαιτερότητες της επιστημονικής γνώσης ως διακριτού τύπου γνώσης, στη δημόσια κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και στην κοινωνική διάσταση των φυσικο-επιστημονικών και περιβαλλοντικών θεμάτων και στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση δραστηριοτήτων για τις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον, δ) μέλη της ομάδας TALOS όπου θα πραγματοποιήσουν δημιουργικά εργαστήρια με χειραπτικά εργαλεία και πολύ διάθεση. Στον χώρο θα εκτίθεται και το ρομπότ που συμμετείχε στην 1ηΠαγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της FIRST στο Μεξικό τον Αύγουστο του ‘18. Επιπλέον συμμετέχει και η χορωδία του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη την μουσικό – δασκάλα Βέρα Κυριακοπούλου όπου τα παιδιά θα τραγουδήσουν για να μας ταξιδέψουν με τις παιδικές φωνούλες τους στο Διάστημα.

Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης και συνδιοργανωτής για όλη τη Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δια της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας και της ομάδας TALOS.

Ελεύθερη είσοδος

Παραλιακό συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Έναρξη εκδήλωσης, καλωσόρισμα: 09:45-10:30, Λήξη: 16:30

error: Content is protected !!