To TheNewspaper.gr στο μπλόκο των αγροτών στο Αερινό – Τα αιτήματα και η απάντηση του Υπουργού [εικόνες]

Βράδυ Τρίτης 29 Ιανουαρίου. Η θερμοκρασία στους 7 βαθμούς Κελσίου και ο καιρός βροχερός. Οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου παραμένουν για δεύτερο 24ωρο στο μπλόκο που έστησαν στον κόμβο του Αερινού Μαγνησίας.

KEN 728X100

Τους συναντάμε μέσα σε ένα πρόχειρο παράπηγμα που έστησαν, προκειμένου να ζεσταίνονται και να συντονίζουν τον αγώνα τους.

“Περιμένουμε τους συναδέλφους μας από το Πήλιο και τον Αλμυρό. Τους καλούμε να πλαισιώσουν την κινητοποίησή μας” λέει στο TheNewspaper.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, ο οποίος μας αναλύει τα αιτήματα των αγροτών που δεν είναι περισσότερα από πέντε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή οι αγρότες που βρίσκονται ξανά στους δρόμους αγωνίζονται για: α) αφορολόγητο πετρέλαιο, β) μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, γ) λύση στο θέμα των ανοιχτών τιμών σε προϊόντα όπως το σιτάρι και το βαμβάκι δ) αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, λόγω του δάκου που έπληξε τις καλλιέργειες και ε) εξυγίανση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ

Συνολικά, 35 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα δεξιά της εθνικής οδού, ενώ αναμένουν τις επόμενες ώρες η δύναμη να ενισχυθεί.

 

Τι λέει ο υπουργός

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, όποια στιγμή κι να το ζητήσουν, εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός είναι διατεθειμένος να συναντηθεί άμεσα με τους αγρότες, καθώς η πρόσκληση έχει κατατεθεί από την πλευρά της πολιτείας.

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί «βήμα – βήμα να επουλώσει τις πληγές των μνημονίων», επισήμανε ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί το να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ άλλων επαγγελματικών ομάδων και των αγροτών θα ήταν το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε».

Αναφερόμενος στο σύνολο των αιτημάτων των αγροτών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο», συμπληρώνοντας πως «όταν τεθούν και συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών, θα δούμε ποιά από αυτά θα επιλυθούν ποιά βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης και, κυρίως, ποιά ακόμα αντέχει η ελληνική οικονομία στις σημερινές της συνθήκες».

«Το θέμα των ανοικτών τιμών έχει κλείσει» 

Οσον αφορά στις κατώτερες εγγυημένες τιμές, που αποτελεί και αίτημα των μπλόκων, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε πως «στο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε δεν είναι δυνατόν να δοθούν», υπογραμμίζοντας πως το θέμα των ανοικτών τιμών στο βαμβάκι έχει τελειώσει: «Οι μορφές διαπραγμάτευσης θα είναι είτε με συμβόλαιο με τον παραγωγό από την αρχή της σποράς να ξέρει τι θα πουλήσει, σε ποια τιμή θα πουλήσει είτε με την παράδοση του προϊόντος. Πάμε σε άμεση τιμολόγηση με την παράδοση του προϊόντος».

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται υπό εξέταση η μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο πετρέλαιο για κίνηση και ενέργεια, ενώ ήδη μελετώνται μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Αδιευκρίνιστο το αφορολόγητο 

Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, επίσης αίτημα των αγροτών που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως «δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις», προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αφορολόγητο για τους αγρότες (σ.σ. με δύο παιδιά) στα 9.090 ευρώ γεωργικό εισόδημα, συν 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις (πράσινη, βασική κ.ά.) του Α’ Πυλώνα και αφορολόγητες τις ενισχύσεις του Β’ Πυλώνα».

Δείτε εικόνες από το μπλόκο του Αερινού Μαγνησίας:

 

error: Content is protected !!