Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τους «7» του Ευρωπαϊκού Νότου

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019, 13:31

Η Σύνοδος Νοτίων Χωρών της Ε.Ε. ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ε.Ε. και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι «η κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της Συνόδου καλεί την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία «αίροντας τους περιορισμούς στα λιμάνια και στα αεροδρόμια προς τις εταιρείες της Κύπρου και της Ε.Ε. που σχετίζονται με την Κύπρο».

Στη Σύνοδο, που εστίασε σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης. Η Κύπρος καταγράφει αύξηση των αφίξεων μεταναστών τόσο μέσω θαλάσσης όσο και μέσω της ουδέτερης ζώνης καθιστώντας την, τον αποδέκτη του υψηλότερου αριθμού, κατά κεφαλή, αιτούντων άσυλο (έξι χιλιάδες σε σύγκριση με το ένα εκατομμύριο πληθυσμού της).

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση «η αποβίβαση διασωθέντων μεταναστών στη Μεσόγειο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μόνιμες λύσεις που βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, διασφαλίζοντας τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στη Μεσόγειο. Επιπλέον, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου με τρόπο ώστε να διασφαλίζει αλληλεγγύη και υπευνότητα μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της νοτίου Ευρώπης που δεν διαθέτουν ένα απτό σχέδιο».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019, 13:33

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!