ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΤΕΕ Μαγνησίας έκοψε την πίτα του [εικόνες]

Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο Volos Palace.
Χαιρετισμούς απεύθυναν η υφυπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής κ. Χρήστος Μπουκωρος, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Γιάννης Αναστασίου.
Η πρόεδρος Ν. Καπούλα στην ομιλία της, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Γνωρίζουμε όλοι εδώ μέσα ότι διανύουμε ήδη μια εκλογική χρονιά, οι διεργασίες της οποίας έχουν ξεκινήσει και εν ολίγοις μετά τα όποια  αποτελέσματα προκύψουν, αναμένουμε σημαντικές αλλαγές, τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ως μηχανικοί μετά από αγώνες, διεκδικήσεις και αιτήματα καταφέραμε να πείσουμε την πολιτεία, να προχωρήσει στην ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών. Οι περισσότεροι εδώ μέσα θα θυμούνται, ακόμη και από τη δεκαετία του 90, ότι πάγιο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου ήταν η έκδοση των οικοδομικών αδειών με  ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών, αλλά κυρίως και πάνω από όλα διαφάνεια.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το «Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών», το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος. Αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, όπου το αμφιθέατρο του ΤΕΕ κατακλύστηκε από συναδέλφους.

Εδώ θέλω να πω ότι όπως κάθε σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, οπωσδήποτε έχει ατέλειες. Ωστόσο καθημερινά γίνονται βελτιώσεις και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό δεν θα αντιμετωπίζουμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ανέφερα  λίγο πιο πριν τη λέξη διαφάνεια που κερδίζουμε μέσα από την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών.

Θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο.

Η διαφάνεια ήταν και είναι για εμένα προσωπικά, αλλά και γενικότερα για το ΤΕΕ Μαγνησίας που εκπροσωπώ τα τελευταία έξι χρόνια ως πρόεδρος, ο υπ’ αριθμόν ένα κανόνας για τη λειτουργία μας.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Το επιβεβαιώνουν οι συνάδελφοι και οι πολίτες που συναλλάσσονται με το τμήμα μας τόσα χρόνια.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή και αναγκαία παρέμβαση προσθέτω ότι η αρχές της διαφάνειας που επικαλούμαι με την εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων, που τελικό στόχο έχουν ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται με ένα κλικ στον υπολογιστή, θα μας βοηθήσουν ως χώρα και ως πολίτες να προχωρήσουμε μπροστά με γοργά βήματα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επικαλεστώ δημόσια τον αγαπητό πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Γιώργο Στασινό, που έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι «το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα, είναι ότι κανείς δεν ξέρει αν θα βγάλει άδεια όταν ξεκινά η επένδυση. Είναι σοβαρότερο και από τους φόρους, οι οποίοι είναι υπερβολικοί και από τη δαπάνη για τις εισφορές, που επίσης είναι μεγάλη. Θα έλεγα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει κανείς πότε θα μπορέσει να αδειοδοτήσει την επένδυσή του».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα στο Πήλιο.

error: Content is protected !!