Γερογιώκας: Γιατί χάσαμε από τη συμφωνία των Πρεσπών, τι συμβαίνει με Τουρκία και Αλβανία

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μας εγγυάται ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων δεν θα γιγαντωθεί στο μέλλον» το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Ηρακλής Γερογιώκας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν κέρδισε γεωστρατηγικά από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Γερογιώκας εκτιμά παράλληλα την επικινδυνότητα των αλλεπάλληλων Τουρκικών προκλήσεων, αλλά και της ολοένα αυξανόμενης Αλβανικής προκλητικότητας.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Αφήνοντας στην άκρη τα μείζονα θέματα που αφορούν γλώσσα και εθνότητα, υπάρχει κάποιος ρεαλιστικός γεωστρατηγικός κίνδυνος που φοβάται η Ν.Δ. μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Κύριε Ράιδο, πρώτα απ’όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όταν υπογράφεις μια συνθήκη, δεν την υπογράφεις με ορίζοντα ετών ή ακόμη και δεκαετιών αλλά με ορίζοντα αιώνων. Οι παραλείψεις και τα κραυγαλέα λάθη της ελληνικής πλευράς θα στοιχειώνουν την Ελλάδα των παιδιών και των παιδιών των παιδιών μας.  Ένα λάθος που κάνουν μερικοί στην Ελλάδα είναι να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες άσκησης σκληρής ισχύος που έχουν τα Σκόπια στη δεδομένη συγκυρία. Η ισχύς ενός κράτους και η αποτρεπτική του δυνατότητα  όμως είναι συνιστώσα των συμμαχιών και του κύρους του. Το Βατικανό π.χ είναι πιο μικρό κράτος από τα Σκόπια. Μπορεί κάποιος να του επιτεθεί ; Το επιχείρημα « τι θα μας κάνουν αυτοί; δεν κινδυνεύουμε», είναι έωλο.

Η παρουσία της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος είναι κάτι παραπάνω από έντονη και όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν η παρουσία διεθνών οργανισμών δεν την επηρεάζουν. Ο αλυτρωτισμός είναι ένα άλλο μείζον θέμα. Η κυβέρνηση προσέγγισε την συμφωνία με διεθνιστική διάθεση. Στη βάση του ότι «να συνεχίσουμε όλοι αδερφωμένοι, να σταματήσει η διαμάχη», σε τέτοιο μήκος κύματος. Αυτό βέβαια είναι εκτός πραγματικότητας παγκοσμίως, πόσο μάλλον σε μια γειτονιά σαν την δική μας.

Τυχαίο είναι ότι μόλις τελείωσε την αποστολή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια ο ΥΠ.ΕΞ Ντιμιτρόφ έσπευσε να υποβάλει τα σέβη του στην Άγκυρα; Για να συνοψίσουμε, γεωπολιτικά δεν κερδίσαμε, τουναντίον με τη Συμφωνία των Πρεσπών τους δώσαμε τα εφόδια να μας κερδίσουν αυτοί. Το αν θα το κάνουν, θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές κυβερνήσεις, πάλι σε βάθος αιώνων.

Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει φιλία για να φερθείς με αυταπάρνηση γιατί  απλούστατα κανείς δεν θα το θυμηθεί ποτέ

Δεδομένου πως το θέμα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αφορούσε το γνωστό μπραντεφέρ κυριαρχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συμβάλει εν τέλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της συμφωνίας των Πρεσπών;

Εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για το δικό μας γεωπολιτικό κέρδος, όχι άλλων κρατών. Όπως επίσης να μην μπαίνουμε στη μέση των Ηγεμονικών Συμπληγάδων, δηλαδή όταν μαλώνουν οι ελέφαντες, κινδυνεύουμε να μας πατήσουν. Ηρεμία θα επέλθει στο Αιγαίο, αν το μοιράσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε; Απλά δώσαμε χωρίς να πάρουμε. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει φιλία για να φερθείς με αυταπάρνηση γιατί  απλούστατα κανείς δεν θα το θυμηθεί ποτέ. Την επόμενη φορά ο καθένας πάλι το συμφέρον του θα κοιτάξει. Ούτως ή άλλως βέβαια, ούτε ο ισχυρισμός της «ηρεμίας»  ισχύει καθώς είδαμε ότι η Αλβανική μειονότητα αποτελεί πρόβλημα στη γειτονική χώρα όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας, η Βουλγαρία πολύ σωστά αντιδρά και νιώθουμε την ανάσα της Τουρκίας και στο βορά. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εγγυάται ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων δεν θα γιγαντωθεί στο μέλλον, το αντίθετο θα έλεγα, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια.

Οι εντεινόμενες τουρκικές απειλές μπορούν να εκληφθούν στα σοβαρά όταν την ίδια ώρα ετοιμάζεται ταξίδι του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα ή καλείται επίσημα ο νέος ΥΕΘΑ ως “κίνηση φιλίας”; Οφείλουμε πραγματικά να ανησυχούμε με έναν Ερντογάν που σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιεί τις απειλές κατά της Ελλάδας για εσωτερική κατανάλωση;

Κοιτάξτε, τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ πιο σοβαρά από τις δημοτικές εκλογές σε μια χώρα που ελέγχεται σχεδόν και ο αέρας που αναπνέει η αντιπολίτευση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει έτσι τις οικονομικές και γεωπολιτικές ευκαιρίες που η περιοχή φαίνεται ότι διαθέτει. Η Τουρκία βρίσκεται από τον Νταβούτογλου και μετά σε μία αναθεωρητική πορεία, προσπαθώντας να αναβαθμιστεί σε μία περιφερειακή δύναμη. Τα μεγέθη της και η συγκυρία την βοηθούν, το αντίθετο με την Ελλάδα που πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη, στο μέσον μιας οικονομικής, ιδεολογικής και δημογραφικής κατάρρευσης. Απαιτούνται απίστευτα λεπτοί χειρισμοί και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που μπορούμε να αντλήσουμε από τις συμμαχίες μας, οι οποίες δεν είναι και πάντοτε δεδομένες. Τα έχει πει όλα αυτά ο Θουκυδίδης. Οι διεθνές σχέσεις είναι επιστήμη κ. Ράιδο. Ο Σύριζα δεν φαίνεται να το ενστερνίζεται αυτό όμως, ενεργεί αυτόβουλα και παρορμητικά  και είναι συνεπώς, επικίνδυνος.

Τα εθνικά μας θέματα δεν θα λυθούν με ρατσιστικά γκράφιτι στους τοίχους ή βιαιοπραγίες σε αλλοδαπούς

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία το τελευταίο διάστημα δεν είναι καλές, κυρίως λόγω μίας ιδιότυπης επιθετικής πολιτικής της γείτονας χώρας σε διάφορα ζητήματα. Θεωρείτε πως αυτό είναι ένα ακόμη μέτωπο για τη χώρα μας που οφείλουμε να παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό.

Όλα τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, με καχυποψία θα έλεγα , καθώς μία μικρή παράλειψη τώρα, δρα πολλαπλασιαστικά στο μέλλον. Πείτε μου όμως κ. Ράιδο, εσείς αν βλέπατε ότι μια χώρα αντιπροσωπεύεται από τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα το θεωρούσατε ευκαιρία να προβάλλετε κάποια παρατραβηγμένα αιτήματα ; Είμαι σίγουρος ότι δεν θα τηρούσατε την ίδια στάση αν απέναντί σας είχατε τον Καθηγητή Διεθνούς  Δικαίου στο Πάντειο και υποψήφιο με τη ΝΔ στην  Α περιφέρεια Αθηνών  κ. Άγγελο Συρίγο ή/και τον τομεάρχη μας τον κ. Κουμουτσάκο, με την κατάλληλη προετοιμασία από το  ΥΠ.ΕΞ.

Και εδώ θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε ανθρώπους με μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν δείξει ότι η ΝΔ διαθέτει  τη βούληση , την  γνώση και το στελεχιακό δυναμικό  να αντιμετωπίσει τα εθνικά μας θέματα με σοβαρότητα και υψηλή στρατηγική. Γυρολόγοι των τηλεοπτικών καναλιών που πουλάνε ταυτόχρονα και σαμπουάν δεν μπορεί να πάρουν την ψήφο μας με ανούσια και επικίνδυνα σλόγκαν. Οι νεοναζί της Χ.Α δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές στερέωμα  και μόνο κακό κάνουν στην εικόνα του κράτους, η οποία ήδη υποφέρει από την ιδεοληψία του Σύριζα ( δείτε τι έγινε με την στήριξη στον Μαδούρο πρόσφατα). Τα εθνικά μας θέματα δεν θα λυθούν με ρατσιστικά γκράφιτι στους τοίχους ή βιαιοπραγίες σε αλλοδαπούς. Αν κάποιος ήθελε να περάσει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, το έπραξε, έχει καταγραφεί. Τώρα όμως πρέπει να σοβαρευτούμε. Πρέπει να ασκήσουμε πολιτική.Είναι θέμα επιβίωσης.

 

Πηγή: onlarissa.gr

KENT728X100 1
error: Content is protected !!