ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιδημιολογική μελέτη: Οι Βολιώτες πεθαίνουν από καρκίνο του οισοφάγου, του ήπατος και από εγκεφαλικά

stergiou
fotou
728x110 3

Οι κάτοκοι της Μαγνησίας πεθαίνουν και νοσούν από καρκίνους του ήπατος και του οισοφάγου, καθώς και του εγκεφάλου σε υψηλότερο ποσοστό από το μέσο όρο της χώρας ενώ μετά το 2010 παρατηρείται μεγάλη αύξηση και στην χρήση του αλκοόλ. Αυτό δείχνει η επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αξιοποιώντας στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα τελευταία 10 χρόνια καθώς και των Νοσοκομείων Βόλου και Πανεπιστημιακού Λάρισας.  Άλλο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι η αυξημένη θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια.

728X100 3

Μερικοί καρκίνοι είναι αρκετά υψηλότεροι, όπως αυτός του ήπατος, δύο με τρεις φορές πάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η ηπατοπάθεια και η κίρρωση του ήπατος  δύο φορές μεγαλύτερα από τον πανελλαδικό μέσο ώρα ενώ  μία πιθανή αιτιολογική συσχέτιση  είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του ήπατος παρουσίασε μία πτωτική τάση μέχρι το 2010 και στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει όπως και η κατάχρηση αλκοόλ. Επιπλέον σε μία άλλη πανελλήνια  μελέτη νοσηρότητας που έγινε το 2014, σε δείγμα 6000 ατόμων στη Μαγνησία παρατηρήθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ηπατίτιδας Β’, γύρω στο 4% πάνω από την υπόλοιπη χώρα.

Επιπλέον παρατηρείται σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα, εκτός του καρκίνου του ήπατος και στον καρκίνο  του οισοφάγου σε όλη τη Μαγνησία με μεγαλύτερα ποσοστά στο δήμο Βόλου ενώ η περιοχή που δίνει περισσότερα εγκεφαλικά είναι η Μακρινίτσας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι στη Μαγνησία από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, αυξημένοι κατά 24% είναι οι θάνατοι από κακοήθη νεοοπλάσματα οργάνων του πνευμονικού συστήματος στον ανδρικό πληθυσμό της Μαγνησίας, ενώ καταγράφηκαν περιοχές με αυξημένα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, όπως η Μακρινίτσα.

Η έρευνα δεν ανιχνεύει τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, παρά μόνο αποτυπώνει την κατάσταση και εντοπίζει τις διαφορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Σε επόμενη φάση θα αναζητηθούν και οι αιτίες.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία.
«Συγκρίναμε τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με την υπόλοιπη Ελλάδα και είδαμε που έχουμε υψηλότερα ποσοστά. Επίσης συγκρίναμε την αυξητική τάση και είδαμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή γεωγραφικά. Επιπλέον μελετήσαμε αν από το 2010 και μετά έχουμε αύξηση λόγω πιθανόν της οικονομικής κρίσης», εξήγησε ο ίδιος.

Γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που έγινε συστάδα υψηλών τιμών σε καρκίνους του οισοφάγου απαντώνται σε Ζαγορά και Κεραμίδι, καρκίνοι του ήπατος σε Βόλο, Κάρλα, Ν. Ιωνία, Αγριά, Μακρινίτσα και Πορταριά, σε καρκίνους του αναπνευστικού σε Μακρινίτσα και Πορταριά, στα ουροποιητικά όργνα σε Σούρπη και Πτελεό, στον τράχηλο της μήτρας σε Τρίκερι και Σηπιάδα, εγκεφαλικά στη Μακρινίτσα, του λεμφικού και αιμοποιητικού ιστού σε Αρτέμιδα, Μούρεσι και Αγριά.

Στο μεταξύ το τμήμα υπολογιστών του Π.Θ. ετοίμασε μία ιστοσελίδα όπου θα φιλοξενηθούν όλα αυτά τα στοιχεία και στην ουσία θα αποτελεί μία βάση δεδομένων η οποία θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για ιδιώτες αλλά και για γιατρούς οι οποίοι θα εισέρχονται με κωδικό για να έχουν πλήρη εικόνα όλων των στοιχείων που θα προστίθενται. Η διεύθυνση του ιστοτόπου είναι www.thessprolipsi.gr

Δηλώσεις φορέων

«Σε μια Ελλάδα που οι μύθοι τρέχουν πιο γρήγορα από την πραγματικότητα, μια τέτοια μελέτη έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία. Έχουμε μια περιφέρεια που πρωτοπορεί» τόνισε ο πρύτανης του Π.Θ. Ζ. Μαμούρης και ευχαρίστησε τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της μελέτης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 30.000 ευρώ και ότι τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα για να συνεχιστεί η έρευνα και να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία της νοσηρότητας. «Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών και συνεργαζόμενη με τους επιστημονικούς φορείς, η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι η αρχή παράλληλων ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και, μάλιστα, πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα. «Αυτή η πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου υγείας, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά και αυτό επιτεύχθηκε επειδή υπήρξαν συνέργειες», είπε.

 

 

 

 

 

 

πηγη

error: Content is protected !!