ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έψαχναν του καπνιστές στο κέντρο του Βόλου – «Σαφάρι» των ελεγκτικών μηχανισμών [εικόνα]

stergiou
fotou
728x110 3

«Σαφάρι» ελέγχων ξεκίνησε σήμερα το πρωί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να εντοπίσει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Έστω και πολύ αργά, τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών λειτούργησαν και τα κλιμάκια ελέγχου βγήκαν για να επιβάλουν τον νόμο σε όσους επιμένουν να τον αγνοούν. Στο κέντρο του Βόλου και στις καφετέριες της Κουμουνδούρου εντοπίστηκαν ελάχιστες παραβάσεις, καθώς η ώρα ήταν τέτοια, που τα μαγαζιά ήταν σχεδόν άδεια από πελάτες.

728X100 3

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Το 2009 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ άλλες χώρες – ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες – είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ως αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστική η συμφωνία πολιτικών πάνω στο θέμα

 

error: Content is protected !!