Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας

milonas 728x90 1
728x110


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, 13:09

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε απρόσμενα τον Δεκέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας εξασθενεί.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% ενώ οικονομολόγοι, που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters, προέβλεπαν αύξηση 0,7%.

Αναλυτές σημείωναν ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κάνει πιο πιθανή τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα σήμαινε την ύφεσή της, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος συρρικνώθηκε περισσότερο από 4%, ενώ η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα σημείωσε μικρή αύξηση.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ήταν βαρίδι για την οικονομία καθώς οι νέοι κανόνες για τις εκπομπές ρύπων είχαν μειώσει τις ταξινομήσεις οχημάτων, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο, με την παραγωγή να αυξάνεται περισσότερο από 7%.

Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν, υποδηλώνοντας μία πτώση της παραγωγής 1,3% έναντι 1,9% προηγουμένως.

«Ένας θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 φαίνεται τώρα δύσκολος», δήλωσε αναλυτής της VP Bank Group, προσθέτοντας: «Μία θετική πορεία (της βιομηχανίας) θα είχε μειώσει την πιθανότητα μείωσης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, 13:10

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!