ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόστ. Ριζόπουλος στο TheNewspaper.gr: «Απρεπής, χυδαίος και υβριστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος την πόλη»

milonas

Εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου ο Απόστολος Ριζόπουλος, όσο και αν κάποιοι διαφωνούν με το ΚΚΕ, είναι γνωστός σε όλους ως καλό παιδί και γνήσιος αγωνιστής του κόμματος. Με όπλο την «έξωθεν καλή μαρτυρία» στην κοινωνία του Βόλου θέτει τον εαυτό του στην μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. 

Έχοντας διατελέσει σύμβουλος στα δημοτικά έδρανα γνωρίζει τα θέματα που ταλανίζουν την πόλη, γι’ αυτό και θέτει το δίλημμα σε κάθε βολιώτη: Θέλει δήμαρχο που θα υπηρετεί την κυβέρνηση ή δήμαρχο που θα δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης; 

Αναφορικά στην υπόθεση της καύσης των σκουπιδιών ο κ. Ριζόπουλος είναι κάθετος στην τοποθέτησή του: να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ και να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι υπάρχει ένα θολό τοπίο για το πώς η δημοτική αρχή προσπαθεί να ανακόψει νομικά τις ληστρικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ αναφορικά στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ κάνοντας ευθεία επίθεση στη Δημοτική Αρχή τονίζει ότι τσάκισε τους πολίτες με την αναγκαστική είσπραξη με κατασχέσεις λογαριασμών εκατομμυρίων ευρώ παλαιών οφειλών, ενώ ταυτόχρονα κοβόταν το νερό σε καταναλωτές της ΔΕΥΑΜΒ για οφειλές 70 ευρώ… Ο Απόστολος Ριζόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο TheNewspaper.gr.

 • Χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος, για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό κ. Ριζόπουλε;
 • Είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπείς απ’ αυτή τη θέση το ΚΚΕ! Ο χώρος της τοπικής διοίκησης, και ειδικότερα ο δήμος Βόλου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει πλήθος θεμάτων. Τα προβλήματα είναι πολλά! Αυτά σχετίζονται με τη διοίκηση του δήμου, τα έργα, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για τα οποία έχουμε γνώση και εμπειρία. Κυρίως όμως εμείς θέλουμε να αναμετρηθούνε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες. Μικρά εισοδήματα, ανεργία, έλλειψη προστασίας. Αυτού του είδους τα ζητήματα αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Να βρούμε τρόπους να ελαφρύνουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τα βάρη που έχει φορτώσει στις πλάτες τους η αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων. Πολιτική που προώθησε και η τοπική διοίκηση με υψηλά ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή, διπλή φορολόγηση των φτωχών ανθρώπων. Αυτό θα αγωνιστούμε να το αλλάξουμε και ο δήμος πραγματικά να γίνει αρωγός στον καθημερινό αγώνα που δίνει η λαϊκή οικογένεια και οργανωτής της πάλης για ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
 • Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Βόλο είναι δύσκολο να ανατραπεί;
 • Αν εννοείτε τον απρεπή, χυδαίο και υβριστικό τρόπο από πλευράς του δημάρχου, αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, όχι μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αλλά και οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Πίσω όμως από το σκηνικό των αντιπαραθέσεων με αφορμή την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, θα πρέπει να δούμε και την ουσία.  Το γεγονός ότι και ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθούν αδιαμαρτύρητα και κατά γράμμα τις οδηγίες της Ε.Ε. και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μετατρέπουν την Τ.Δ. σε διοικητικό μηχανισμό εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων. Σε χώρο προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, με παράδοση της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες, με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, με μέτρα γενικότερα χρηματοδότησης και διευκόλυνσης των επενδύσεών. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια που μειώθηκαν δραματικά τα λαϊκά εισοδήματα η σημερινή δημοτική αρχή Βόλου, όπως και η προηγούμενη διατήρησαν τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη, υψηλές τιμές στο νερό – κοβόταν το νερό για οφειλές 70 €, κ.ά. Η σημερινή δημοτική αρχή τσάκισε με την αναγκαστική είσπραξη με κατασχέσεις λογαριασμών εκατομμυρίων ευρώ παλαιών οφειλών.  Αυτήν την πολιτική, την «κατάσταση», στην οποία συμφωνούν και οι «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις, που κυριαρχεί και τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση του δήμου θέλουμε να ανατρέψουμε.
 • Η θέση σας για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ ποια είναι;
 • Η θέση μας είναι γνωστή. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα, με τους φορείς και τα σωματεία της πόλης μας για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την ΑΓΕΤ για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ, για να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο και να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση.

Θέλω, ωστόσο να σημειώσω και το εξής: Το θέμα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είναι ένα θέμα που αποδεικνύει περίτρανα αυτό που καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Βόλου. Ότι στήριξε και στηρίζει εντελώς ξεδιάντροπα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταπατώντας το δικαίωμα του λαού του Βόλου στην υγεία, καταδικάζοντάς να αναπνέει τις καρκινογόνες διοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και τα ασφυκτικά καυσαέρια ήταν στο θέμα της ΑΓΕΤ – LAFARGE, κάνοντας ένα ακόμη βήμα, προωθώντας και την παραγωγή του καρκινογόνου φθηνού καύσιμου, με επένδυση 40 εκ. € στον ΧΥΤΑ Βόλου, για τα κέρδη της ΑΓΕΤ. 

 • Πόσο «επικίνδυνα» είναι τα πράγματα με την ΔΕΥΑΜΒ αναφορικά στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ;
 • Η ΕΡΓΗΛ για έργο 5 εκ.€, σύμφωνα με τις επιμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει τσεπώσει μέχρι τώρα 14 εκ. € και διεκδικεί ακόμη 5 εκ. Υπάρχει ένα θολό τοπίο για το πώς η δημοτική αρχή προσπαθεί να ανακόψει νομικά τις ληστρικές απαιτήσεις της εταιρείας. Η εταιρεία αξιοποιεί αυτό το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των εργολαβικών εταιρειών. Εμείς, το ΚΚΕ, εδώ και πολλούς μήνες καταθέσαμε ερώτηση στη βουλή καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές ευθύνες, η οποία κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» ως συνήθως. Επίσης, η πρόταση της δημοτικής αρχής για αλλαγή της ΔΕΥΑΜΒ σε διεύθυνση του δήμου Βόλου, για την προστασία της δήθεν, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, γιατί οι απαιτήσεις της εταιρείας θα διεκδικηθούν από το Δήμο Βόλου. Οι χειρισμοί της υπόθεσης μας προβληματίζουν, η ΕΡΓΗΛ θα επανέλθει προσπαθώντας να βάλει στην τσέπη κι άλλα εκ. Η στάση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, φαίνεται ότι παίρνει πολιτικές αποφάσεις μόνο όταν στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως έκανε για τη διαγραφή χρεών μεγάλων εταιρειών (Μαρινόπουλος, Σαββίδης, κ.ά).
 • Οι θέσεις του ΚΚΕ μπορούν να βρουν πρακτική εφαρμογή αυτή την ώρα στη λειτουργία του Δήμου;
 • Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού. 

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο για την Τ.Δ. και οι ελεγκτικοί μηχανισμού για την εφαρμογή του βάζουν σοβαρά εμπόδια στο να εφαρμοστεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα. 

Ωστόσο, θέτουμε το εξής δίλημμα στον κόσμο: Θέλει δήμαρχο – περιφερειάρχη – διοίκηση – που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα ή δήμο που θα δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης, τον κινητοποιεί, διεκδικεί μαζί του, παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς; 

Οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν ότι πραγματικά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει η κεντρική διοίκηση, ήταν αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπίζοντας κάθε αγώνα για τα δικαιώματά τους, που πήραν μέτρα ανακούφισης απέναντι στις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική, που στάθηκαν στο πλευρό όλων όσων υποφέρουν από την ανελέητη επίθεση από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. 

 • Ως εκπαιδευτικός τι θεωρείται ότι λείπει –αν λείπει- από την παιδεία ενός ψηφοφόρου;
 • Ο λαός μας και οι ψηφοφόροι έχουν πλούσια πείρα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από όσα έχουν υποφέρει. Τους βάζουν ψευδεπίγραφα διλήμματα για τη διαχείριση και σε επίπεδο δήμου. Τους καλούμε να μην παγιδευτούν στα ψευτοδιλήμματα. Να μην δώσουν πλειοψηφία σε παρατάξεις που στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τα βρίσκουν, με βρισιές ή χωρίς, γιατί αυτό που τους ενώνει είναι η ίδια στρατηγική! Τους καλούμε να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και στα έδρανα του συμβουλίου και γιατί όχι και με Δήμαρχο κομμουνιστή.
 • Πιστεύετε ότι αυτή την φορά η ΛΑΣ Βόλου θα ξεπεράσει το 8,37% που έλαβε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;
 • Όπως φαίνεται από τα παραπάνω παλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα! Τα μηνύματα που έρχονται είναι ενθαρρυντικά! Έρχονται στα ψηφοδέλτιά μας, αγωνιστές που έφυγαν από άλλους πολιτικούς χώρους και συμπαρατάσσονται μαζί μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού.

Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια τον κόσμο. Αυτούς που ξέρουν καλά πως η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ παντού, σε όλα τα μέτωπα του καθημερινού αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική ήταν και θα είναι κοντά του. Σε μικρούς και μεγάλους αγώνες με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και των εργατών, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους, ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των μονοπωλίων, της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της. 

Τους ζητάμε, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας να συμπορευθούν με το ΚΚΕ. Να μας εμπιστευτούν και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια, Δήμο και Κοινότητες, καθώς επίσης και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. 

Facebook Comments

error: Content is protected !!