Τινάζει στον αέρα την επιδημιολογική μελέτη του Βόλου ο ψυχίατρος Κώστας Γάτος

Η πρώτη αντίδραση ενός καταξιωμένου γιατρού έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν χθες στην επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Ψυχίατρος Κώστας Γάτος, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής “Άγιος Γεώργιος” και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Αλτσχάιμερ, έρχεται με δήλωσή του να διαψεύσει μέρος των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται οτι με βάση τα στοιχεία δεν παρατηρείται αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια στον Βόλο, αλλά μείωση!

KEN 728X100

 

Η δήλωσή του:

«Από χθες τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θερίζουν ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην πόλη του Βόλου. Για τον καρκίνο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Όσον αφορά, όμως, τα εγκεφαλικά επεισόδια όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν σύμφωνα με τα στατιστικά της κλινικής μας αλλά και των άλλων νευρολογικών – νευροψυχιατρικών κλινικών της πόλης μας.

Η εικόνα αυτή κατά τη γνώμη μου της αύξησης των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι σωστή για τους εξής λόγους:
Οι άνθρωποι σήμερα έχουν μάθει τι φταίει και προκαλούνται τα εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το θέμα και φροντίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους όπως για παράδειγμα εξετάζονται και παρακολουθούνται τακτικά για υπέρταση, σάκχαρο, χοληστερίνη, ελέγχονται για τυχόν καρδιοπάθειες, διαχειρίζονται με κάθε τρόπο τους στρεσογόνους παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τη ζωή τους, προσπαθούν για έναν υγιεινό τρόπο ζωής αλλάζοντας τη διατροφή τους ενώ εντάσσουν στην καθημερινότητά τους την άσκηση. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη συμπτωματολογία και μόλις αισθανθούν κάτι που να τους παραπέμπει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, απευθύνονται αμέσως στο νοσοκομείο όπου η εμπειρία των γιατρών είναι μεγάλη ενώ υπάρχουν τα μέσα για τη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εξάλλου δεν συναντάμε πλέον τις αναπηρίες που άφηναν στο παρελθόν τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι και
η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας οφείλεται εν μέρει στην πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.
To γεγονός ότι σύμφωνα με την μελέτη στην πόλη του Βόλου καταγράφονται περισσότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με άλλες πόλεις, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ώστε να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε, τι είναι αυτό που υπάρχει στην πόλη του Βόλου και προκαλεί αυτό το φαινόμενο

Κωνσταντίνος Γάτος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής
«Άγιος Γεώργιος»
Επιστημονικός Υπεύθυνος Ινστιτούτου
Νόσου Alzheimer».

error: Content is protected !!