Τσιαπλές προς Αγοραστό για τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Επερώτηση του υποψηφίου περιφερειάρχη με την Λαϊκή Συσπείρωση, Τάσου Τσιαπλέ, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Αναλυτικά:

Τον Φλεβάρη του 2018 είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι οποίες είχαν προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές,

α) στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, όπου υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις πρανών και του οδοστρώματος κατά μήκος του εθνικού κυκλώματος Πηλίου από τα Χάνια έως τη Ζαγορά και το Χορευτό, καθώς και από το Ξουρίχτι διαμέσου Τσαγκαράδας έως τα Χάνια. Η καταστροφή της οδού σε πολλά τμήματα είχε προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή τότε της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, την μετ’ εμποδίων μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τη μη ασφαλή διέλευση των οχημάτων παρά την επίστρωση με αδρανή υλικά λόγω συνέχειας του φαινομένου της κατολίσθησης.

β) σε κατοικίες που βρίσκονται στους οικισμούς του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, οι οποίες έχουν υποστεί ολικές ή μερικές βλάβες, είναι στατικά επικίνδυνες.

γ) στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο με εκατοντάδες κατολισθήσεις της οδού, με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας και την μη πρόσβαση στα χωράφια τους, πολλών αγροτών.

δ) σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε πλήρη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, στα έργα υποδομής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγροικίες και καλύβια έγιναν στατικά επικίνδυνα.

ε) στην τουριστική υποδομή με πλήθος καταστροφών (Άγιος Ιωάννης, Χορευτό).

στ)  στα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, ηλεκτρικό, τηλεφωνία).

Οι καταστροφές αυτές ανέδειξαν την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και στην έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την προχειρότητα αποκατάστασης τμημάτων που είχαν παρουσιάσει από παλιότερα βλάβες, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα χρόνο μετά,

  • εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αφού η αποκατάσταση ήταν πρόχειρη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθιζήσεις στον οικισμό του Πουρίου, ενώ σε άλλα σημεία (π.χ έξω από την Ζαγορά) οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έγιναν πρόχειρα και εγκυμονούν κινδύνους σε ενδεχόμενες βροχοπτώσεις.
  • αρκετά προβλήματα παραμένουν και στο αγροτικό οδικό δίκτυο
  • δεν έγινε σχεδόν κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, με κίνδυνο νέων πλημμυρών.
  • από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 σπίτια προέκυψαν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλοντα χώρο. Από αυτά, 81 κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα και κατεδαφιστέα, αλλά με έξοδα των ιδιοκτητών και χωρίς να υπάρχει για πολλούς απ’ αυτούς εναλλακτική λύση στέγασης!!!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, (Τάσος Τσιαπλές, Γιώργος Λούμας και Αστέρης Χαλάτσης) με την παρούσα επερώτησή μας προς τον περιφερειάρχη, ζητάμε να ενημερωθούμε, για:

  • το τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την πλήρη και σωστή αποκατάσταση των ζημιών στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου;
  • το τι αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζει να κάνει στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και τι πόρους έχει εξασφαλίσει γι’ αυτά;
  • το τι σκοπεύει να κάνει για να βρεθεί λύση μετεγκατάστασης των κατοίκων που τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα και για να καλυφθούν τα έξοδα κατεδάφισης τους από το κράτος και για να επισκευασθούν όσα χρειάζονται;
  • τι έχει γίνει σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων για ζημιές σε οικίες, αγροικίες, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες;.

 

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!