Δώδεκα παραμύθια των ρομά στον Βόλο

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τι συμβαίνει όταν ένας κόκορας καθώς σκαλίζει το χώμα της αυλής ανακαλύπτει μια λίρα; Την απάντηση θα δώσουν τα παιδιά της ομάδας δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου που παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο κόκορας και η λίρα», βασισμένη στην ιστορία ενός παραμυθιού των Ρομά.
Η παράσταση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «12 παραμύθια των Ρομά», της πρώτης συλλογής παραμυθιών με αφηγητές κατοίκους του οικισμού Ρομά της περιοχής Αλιβερίου Νέας Ιωνίας Βόλου. Το βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου, διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Σκοπός του είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των Ρομά, όπως αυτά ξετυλίγονται μέσα από τις ιστορίες των παραμυθιών.
Καθώς η ημερομηνία που θα γίνει η εκδήλωση είναι δυο μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας (21η Φεβρουαρίου), οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών τόσο στα ελληνικά όσο και στα ρομανί, τη γλώσσα των Ρομά, ως μια μικρή πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας των διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών που συνθέτουν το πολύχρωμο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό κάθε χώρας. Οι αφηγήσεις θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κέντρο Ρομά Αλιβερίου Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

KENT728X100 1
error: Content is protected !!