ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τέλης Μπασδάνης: Να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους [εικόνες]

milonas 728x90 1
728x110

Σε ένα ευχάριστο κλίμα τα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έκοψαν σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos. Ο Πρόεδρος Τέλης Μπασδάνης στην ομιλίας του σημείωσε οτι η ρύθμιση οφειλών με τις 120 δόσεις που θα έρθει προς ψήφιση εντός του επόμενου μήνα θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να πάρουν ανάσα ενώ στάθηκε και στη συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία του θεσμού του Επιμελητηρίου στον νομό μας. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τόνισε:


“Είναι γεγονός πως η χώρα μας επιχειρεί δια καθώς να αφήσει οριστικά πίσω της μία πρωτοφανή, σε διάρκεια και ένταση, οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία μπορεί να επέστρεψε ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αλλά η θετική πορεία καταγράφεται χωρίς ιδιαίτερη δυναμική και ισχυρή προοπτική.

Η έναρξη μίας νέας, αλλά εξίσου δύσκολης, μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από μία ρηχή οικονομία, αδύναμες Τράπεζες και τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου αποκλεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές.

Στο εσωτερικό, οι τρεις βασικοί κίνδυνοι εντοπίζονται στην υπερφορολόγηση, την ελλιπή ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και το μικρό εύρος της κατανάλωσης, αφού από τα 73 δις ευρώ φορολογητέας ύλης το 2018, προϋπολογίζονται το 2019, άμεσοι και έμμεσοι φόροι 51 δις ευρώ, περίπου το 70%.

Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Ένα πρόβλημα που είναι αποκλειστικά σχεδόν, δημιούργημα της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην χώρα. Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν.

Η αύξηση των οφειλετών του δημοσίου ανήρθε σε 4,3 εκατομμύρια με τριπλασιασμό των οφειλών στο δημόσιο στα 103 δις ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία στα 34 δις ευρώ και τις τράπεζες στα 89 δις ευρώ.

Ένα συνολικό εσωτερικό χρέος 226 δις ευρώ που συνεχώς αυξάνεται αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018, ήδη ξεπέρασαν τα 8 δις ευρώ, με 1,5 δις ευρώ απλήρωτους φόρους.

Και αγαπητοί συνάδερφοι, οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μία οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Αγωνίζονται απέναντι σε μία πρωτοφανή ύφεση, απέναντι στην δραματική μείωση της ζήτησης στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Αλλά και στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να μην βρεθεί στην θέση του οφειλέτη, θα πρέπει να δουλεύει αποκλειστικά για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτέλεσε ζωτική ανάγκη η δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης οφειλών, με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή.

Ενός πλαισίου που θα δώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να πάρουν ανάσα. Θα δώσει σε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να γλυτώσουν την πτώχευση.

Να διατηρήσουν την δραστηριότητά τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας, και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Η δημιουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ήταν ένα σημαντικό θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα Επιμελητήρια υποστήριξαν από την αρχή τη λειτουργία του μηχανισμού αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Γενική Γραμματεία. Επισημάναμε αδυναμίες και προτείναμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις με σκοπό την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Με ικανοποίηση είδαμε αρκετές από αυτές τις προτάσεις να υλοποιούνται, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού.

Εμείς ως Επιμελητήρια θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Θα συνεχίσουμε, παράλληλα, να διεκδικούμε τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην παραγωγική Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ζητούμε και μία σειρά από στοχευμένες πολιτικές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

  • Ζητούμε τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος: με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με καθιέρωση Flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%.
  • Ζητούμε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: Με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επενδύσει στην καινοτομία και εξωστρέφεια. Με ειδικά προγράμματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Ζητούμε μία νέα εθνική πολιτική για την μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για την μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για την χρηματοδότηση των επενδύσεων.
  • Ζητούμε παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Ζητούμε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.
  • Ζητούμε τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίησης της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Αυτό που ζητούμε πάνω από όλα είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σ’ αυτή την κρίσιμη για την χώρα και την οικονομία περίοδο. Το 2019 είναι έτος εκλογών. Θα είναι, όμως, ολέθριο λάθος να εμπλακεί η χώρα σε μία παρατεταμένη περίοδο οξύτητας, παροχολογίας και αβεβαιότητας.

Ιδιαίτερα, σε μία χρονική συγκυρία όπου το διεθνές περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό. Όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών. Και θα κληθεί να πληρώσει ακριβά, κάθε ενδεχόμενο στραβοπάτημα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να δράσουν υπεύθυνα και σε κλίμα συναίνεσης.

Το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης. Διαφορετικά όλοι θα χάσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ευελιξία, το πάθος και την επιμονή, για να κερδίσουν το στοίχημα. Αυτό που τους λείπει –και αυτό που θα συνεχίσουμε να ζητούμε- είναι ένα περιβάλλον βιώσιμο, ένα γόνιμο έδαφος, στο οποίο θα μπορέσουν υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και οδηγήσουν την πορεία της οικονομίας προς ένα καλύτερο μέλλον.

Θα είμαστε λοιπόν, και φέτος εδώ. Να στηρίζουμε καθημερινά τις προσπάθειές του, να μεταφέρουμε την φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να διεκδικούμε καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή τους.

Φέτος, το Επιμελητήριό μας, συμπληρώνει 100 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς. Είναι μία χρονιά γιορτής στην οποία θα αναπτυχθούν πολλές δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με κορυφαία κεντρική εκδήλωση το φθινόπωρο, στις οποίες και σας καλούμε να συμμετάσχετε.”

Στην κοπή πίτας παρευρέθηκαν οι: Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων.

 

error: Content is protected !!