ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Νετανιάχου θα μειώσει το ποσό που αποδίδεται στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη δολοφονία νεαρής Ισραηλινής

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019, 09:56

KEN 2

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε χθες Κυριακή ότι σκοπεύει να μειώσει το ποσό το οποίο μεταφέρουν οι ισραηλινές αρχές στην Παλαιστινιακή Αρχή αφού το εισπράξουν για λογαριασμό τους, τρεις ημέρες μετά τον μιας νεαρής Ισραηλινής από Παλαιστίνιο κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Το πτώμα της 19χρονης Ορί Ανσμπάχερ βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε προάστιο της Ιερουσαλήμ, στα όρια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν το Σάββατο τη σύλληψη του Αραφάτ Ιρφαΐγια, Παλαιστίνιου από τη Χεβρόνα της Δυτικής Όχθης, που θεωρούν ύποπτο για τον φόνο.

Σε ανακοίνωσή της η Σιν Μπετ υποστήριξε ότι ο Παλαιστίνιος ομολόγησε χθες ότι τα «κίνητρα» του ήταν «εθνικιστικά».

Αργότερα χθες, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τους γονείς της νεαρής, στον ισραηλινή οικισμό Τεκοά στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Ο δεξιός ισραηλινός πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για την πορεία της έρευνας που διενεργείται και ότι ο κατηγορούμενος δολοφόνησε τη νεαρή με «εθνικιστικά κίνητρα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του.

Αντιδρώντας στον φόνο, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει από σήμερα τα κεφάλαια που παραδίδονται από τις ισραηλινές αρχές στους Παλαιστίνιους, κατ’ εφαρμογή ενός νόμου που εγκρίθηκε από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, τον Ιούλιο του 2018.

Ο νόμος αυτός προέβλεπε να παρακρατούνται ποσά που χορηγεί η Παλαιστινιακή Αρχή σε παλαιστίνους φυλακισμένους σε ισραηλινή σωφρονιστικά καταστήματα από τους φόρους και τους δασμούς που εισπράττονται για λογαριασμό της.

Ο νόμος αυτός δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με έναν από τους βουλευτές που είχαν καταρτίσει αυτό το σχέδιο νόμου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, η Παλαιστινιακή Αρχή χορηγεί 330 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε οικογένειες Παλαιστίνιων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, ή έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

«Θα συγκαλέσω το υπουργό συμβούλιο την προσεχή Κυριακή (17η Φεβρουαρίου) για να εγκρίνουμε την απαραίτητη απόφαση για να μειωθούν οι πληρωμές αυτές. Ας μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», προειδοποίησε ο Νετανιάχου.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, στενός συνεργάτης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η Παλαιστινιακή Αρχή θα αρνηθεί να λάβει το σύνολο του ποσού που θα αποδοθεί εάν το Ισραήλ παρακρατήσει μέρος του» και κατήγγειλε μια προσπάθεια «να προκληθεί χάος».

Εν μέσω της εκστρατείας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου, ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ προέτρεψε τον Νετανιάχου να εφαρμόσει τον ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο αυτό νόμο «αμέσως».

   

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής «στους τρομοκράτες».

 

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!