Αυξητικές τάσεις των κατώτατων μισθών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:13

KENT728X100 1

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Κατά μέσο όρο στις 22 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν νομοθεσία που ρυθμίζει τον κατώτατο μισθό η αύξηση, προσαρμοσμένη με βάση τον πληθωρισμό, έφτασε το 2,7%, σύμφωνα με το Οικονομικό και Κοινωνικό Ινστιτούτο (WSI) του Ιδρύματος Hans Boeckler.

Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στην Ελλάδα στα 3,76 ευρώ την ώρα, τονίζει η FAZ.

Ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία – που είναι στα 9,19 ευρώ την ώρα– εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου φτάνει τα 9,66 ευρώ την ώρα ή και περισσότερο.

«Γενικά εδώ και μερικά χρόνια καταγράφεται μια τάση προς υψηλότερους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2019», επισημαίνει το WSI.

Στη Γαλλία για πρώτη φορά θα καταβληθεί κατώτατος μισθός 10 ευρώ την ώρα, ενώ στο Λουξεμβούργο 11,97 ευρώ. Στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στις αρχές του έτους από τα 8,84 ευρώ την ώρα στα 9,19 ευρώ και από την 1 Ιανουαρίου 2020 θα φτάσει τα 9,35 ευρώ την ώρα.

Από τα μέσα του 2018 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σε 20 χώρες της ΕΕ, ενώ στη Βρετανία θα αυξηθεί τον Απρίλιο.

Ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός στην ΕΕ καταγράφεται στη Βουλγαρία, με 1,72 ευρώ την ώρα. Στην Αυστρία, αλλά και σε κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης και την Ιταλία, όμως εκεί συνήθως γίνονται διαπραγματεύσεις από τα συνδικάτα για τον καθορισμό των μισθών.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:13

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!