ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Μόσχα προωθεί συνομιλίες ανάμεσα στους Κούρδους και το συριακό καθεστώς


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, 17:06

KEN 4

Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να συζητήσουν με τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματουχος, καθώς η προσεχής αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία δημιουργεί φόβους για την τύχη των κούρδων συμμάχων τους που απειλούνται από την Άγκυρα.

«Αν δεν υπάρχουν πια ξένα στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία, πιστεύω πως η καλύτερη λύση θα είναι να αρχίσει ένας διάλογος ανάμεσα στους Κούρδους και τη Δαμασκό», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

«Οι Κούρδοι αποτελούν τμήμα του πληθυσμού της Συρίας. Ασφαλώς γνωρίζουμε τα προβλήματα ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους, όμως πιστεύω πως υπάρχει λύση μέσω του διαλόγου», επέμεινε.

Η Ουάσινγκτον, η οποία προγραμματίζει να αποσύρει τους 2.000 στρατιώτες της από τη Συρία μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ζήτησε από τους συμμάχους της να δημιουργήσουν μια «δύναμη παρατηρητών» στη βορειοανατολική Συρία για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Κούρδων, οι οποίοι διεξήγαγαν τις χερσαίες μάχες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού.

Όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο από τους εταίρους των ΗΠΑ στους κόλπους του συνασπισμού, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, αφήνοντας να εκκρεμεί το μέλλον των βόρειων ζωνών που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει.

«Η κύρια ανησυχία μας, πριν όπως και μετά την αμερικανική αποχώρηση, είναι η ασφάλεια των συνόρων μας», επανέλαβε σήμερα στο Μόναχο ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι «οι YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

«Θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των τούρκων συμμάχων μας, όμως προσέχουμε πολύ ώστε να αποφύγουμε να υποστούν κακομεταχείριση (μετά την αμερικανική αποχώρηση) οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, η τοπική συμμαχία με επικεφαλής τους Κούρδους που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους), δίπλα στις οποίες δώσαμε τη μάχη», σχολίασε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει «δυνατότητες» στην περιοχή.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε σήμερα στον Τύπο πως οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρέπει να γίνουν νέα «θύματα» της σύγκρουσης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!