Εμποροϋπάλληλοι Βόλου: Όχι στο άνοιγμα των Κυριακών λόγω κρουαζιεροπλοίων

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1
Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εμποροϋπαλλήλους του Βόλου πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφεριάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη με αφορμή την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανοίξουν τα καταστήματα 3 επιπλέον Κυριακές, με αφορμή την άφιξη κρουαζιεροπλοίων.Δείτε την ανακοίνωση του συνδέσμου σχετικά με το θέμα:

Την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση μέσα στους χώρους δουλειάς έχει χτυπήσει κόκκινο, που μας ζητούν να δουλεύουμε όποτε θέλει η εργοδοσία και όσο θέλει, την ίδια ώρα που μισθοί και επιδόματα έχουν κατακρεουργηθεί, που μας ζητούν να αφιερώσουμε ακόμα και την ημέρα ανάπαυσής μας την Κυριακή, προκειμένου τα κέρδη των επιχειρήσεων να αυξηθούν, η Αντιπεριφεριάρχης  της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων προχωρά ένα βήμα παραπέρα και καταθέτει πρόταση να ανοίξουν τα καταστήματα ακόμα τρεις Κυριακές μέσα στο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την άφιξη κρουαζεροπλοίων στο λιμάνι του Βόλου τις Κυριακές 12-05-2019, 21-07-2019 και 06-10-2019 η Αντιπεριφερειάρχης προτείνει τις Κυριακές αυτές να ανοίξουν τα καταστήματα. Οι απόψεις της ίδιας της αντιπεριφεριάρχη, μετά από συνάντηση που είχαμε μαζί της, πως παντού στην Ευρώπη τα μαγαζιά είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές, δείχνουν τις προθέσεις της. Επίσης, θεωρούμαστε τυχεροί γιατί οι επιπλέον Κυριακές που θα δουλεύαμε θα ήταν τέσσερις αν η μία  Κυριακή άφιξης κρουαζεροπλοίου δεν συνέπιπτε με Κυριακή που δουλεύουμε «ούτως ή άλλως» λόγο εκπτωτικής περιόδου. Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας καταγγέλλουμε τη πρόταση αυτή και δηλώνουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και τη λειτουργία νυχτερινές ώρες, πέρα του ωραρίου, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα και αν ζητηθεί αυτό.

Είτε είναι άφιξη κρουαζεροπλοίων, είτε Λευκές νύχτες, είτε εξοντωτικές εορταστικές περίοδοι με 3 συνεχόμενες Κυριακές στην δουλειά, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι ξεκομμένες με τις εξελίξεις στον κλάδο, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, για την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι. Το δικό του κομμάτι σε αυτό το παζλ έβαλε πρόσφατα και η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο καθένας από αυτούς έχει βάλει πλάτη στο πάγιο αίτημα, εδώ και χρόνων, των μονοπωλίων στον κλάδο του εμπορίου για το ξεχείλωμα όχι μόνο της Κυριακάτικης αργίας έως την πλήρη κατάργησή της, αλλά και του ωραρίου λειτουργίας. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «μεταμνημονιακή εποχή» που πίνουν νερό στο όνομά της όλοι αυτοί που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου για τη παραπέρα αύξηση των κερδών τους.

Για εμάς τους εργαζόμενους αυτή η ανάπτυξη σημαίνει δουλειά τις Κυριακές, εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, μισθός που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, ωράριο λάστιχο. Ιδιαίτερα στο εμπόριο, ένα μεγάλο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες των μέτρων αυτών, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ..

Αν εμείς, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δε μπούμε μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να κατοχυρωθεί πλήρως η Κυριακή ως αργία και μέρα ξεκούρασης, αν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς δε δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και της ενιαίας πολιτικής στάσης των κομμάτων που συμμετείχαν τόσο πριν όσο και σήμερα στις κυβερνήσεις που ψαλίδιζαν την Κυριακή-αργία, η ασφυξία από την εργοδοτική πίεση και την εντατικοποίηση θα φτάσει στο όριο..

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως  οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα κατοχυρωθούν, όσο απέχουμε από τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον συλλογικό αγώνα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την «κανονικότητα»  που η κυβέρνηση επικαλείται. Οι κατακτήσεις που εξανεμίζονται καθημερινά προήλθαν από συγκρούσεις, αιματηρές θυσίες, πολύχρονους αγώνες. Ούτε χαρίστηκαν ούτε δόθηκαν απλόχερα στους εργαζόμενους.

Θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορομάγαζο, να συζητήσουμε για τις συνθήκες εργασίας και κατ’ επέκταση τις συνθήκες ζωής μας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο την ένταση της εκμετάλλευσης, με βάση την απελευθέρωση του ωραρίου, του χτυπήματος της Κυριακής αργίας.

Συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι, ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για να  δώσουμε την μάχη της υπεράσπισης του ωραρίου, της Κυριακής Αργίας με καλύτερους όρους, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Υπογραφή  κλαδικής  ΣΣΕ.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
error: Content is protected !!