«Το νησί των σκλάβων» συνεχίζεται στην Πειραματική σκηνή Ν. Ιωνίας

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας της κωμωδίας «Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους στο κατάμεστο θέατρο της Πειραματικής Σκηνής, συνεχίζεται και αυτή την Κυριακή η παράσταση.

KEN 728X100

Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζει το ταξίδι στην ιστορία του Θεάτρου για μικρούς και μεγάλους με το κλασικό έργο του Πιερ ντε Μαριβώ, «Το νησί των σκλάβων», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1725. Λίγα χρόνια πριν ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ δημοσιεύσει το Κοινωνικό Συμβόλαιο και ενώ το κίνημα του Διαφωτισμού βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, ο γάλλος κωμωδιογράφος έρχεται να προτείνει τη δική του αντισυμβατική θέαση της κοινωνικής πραγματικότητας. Το έργο του Μαριβώ είναι μια απόπειρα ανακάλυψης της ανθρώπινης ταυτότητας αφού αν υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από το κτήνος είναι η λογική γιατί μόνο αυτή επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να βελτιώνονται.

Λίγα λόγια για το έργο

«Το νησί των σκλάβων» είναι ο τόπος που ναυαγούν δυο ευγενείς από την Αθήνα μαζί με τους δούλους τους.Οι κάτοικοι του νησιού είναι απόγονοι σκλάβων, που εκατό χρόνια νωρίτερα επαναστάτησαν και εγκαταστάθηκαν εκεί, ιδρύοντας μια νέα κοινότητα. Ο καλομαθημένος Ιφικράτης και η αλαζονική Ευφροσύνη θα αιφνιδιαστούν μπροστά στην ιδιότυπη μαθητεία που τους επιβάλλεται: Δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν, αν δεν υπηρετήσουν οι ίδιοι τους τωρινούς τους δούλους. Αλλάζοντας θέση με τον Αρλεκίνο και την Κλεάνθη, οι αφέντες ξαφνικά θα μεταμορφωθούν σε σκλάβους, θέτοντας έτσι τον εαυτό τους στη διάθεση των πρώην υπηρετών τους.Τα πρόσωπα του έργου θα ανταλλάξουν ρούχα και ονόματα και θα προσπαθήσουν να φανούν συνεπείς στους νέους τους ρόλους.Θα τα καταφέρουν όμως; Όσο και να ταπεινώσουν, όσο και να τιμωρήσουν ο Αρλεκίνος και η Κλεάνθη τους πρώην αφέντες τους καταλήγουν να υποχωρούν στην ίδια τους τη σκληρότητα. Απαλλάσουν τους κυρίους τους από τη φρικτή δοκιμασία να παριστάνουν τους υπηρέτες. Σωφρονισμένοι πλέον ο Ιφικράτης και η Ευφροσύνη εμφανίζονται και οι ίδιοι μεγαλόψυχοι. Απελευθερώνουν τους δούλους τους και τους προτείνουν να τους ακολουθήσουν στην Αθήνα, όπου σκοπεύουν να μοιραστούν μαζί τους όλη τους την περιουσία.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρία Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλική Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη,  φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Καριοφύλλης Καδόγλου, Δημήτρης Πανταζής, Θάλεια Κόγκα, Ζωή Τσιάμη, Γεωργία Ζορμπά. 

Το έργο παίζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ ως την Κυριακή 17 Μαρτίου,  με γενική είσοδο 5 €.

Παραστάσεις για τα σχολεία που θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο  δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στo τηλέφωνο 6944388045.

error: Content is protected !!