Επιφυλάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων για το Ενωσιακό γήπεδο της ΕΠΣΝΛ

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η δημοτική παράταξη του δήμου Λαρισαίων Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει για το Ενωσιακό γήπεδο της ΕΠΣΝΛ:

Έρχεται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση χρησιδανείου του Δήμου Λαρισαίων με την ΕΠΣΝΛ για την παραχώρηση χρήσης έκτασης 16.5 στρεμμάτων στην Ν. Πολιτεία για την κατασκευή – διαμόρφωση Ενωσιακού γηπέδου και γραφείων. Η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης επιβάλει στην ΕΠΣΝΛ την αναζήτηση χρηματοδότησης αποπεράτωσης του έργου, όπως επίσης της φορτώνει την συντήρηση και τη λειτουργία του για τα επόμενα 49 χρόνια.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Κρίκης Πέτρος με την διοίκηση της ΕΠΣΝΛ εξέφρασε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για το εν’ λόγο εγχείρημα. Το συγκεκριμένο ακίνητο που παραχωρείται η χρήση του αποτελεί δημόσια περιουσία, κατασκευάστηκε με χρήματα των Λαρισαίων, και συντηρείται σήμερα από το δήμο. Την στιγμή που κανένας παράγοντας δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για πολύ σοβαρά θέματα όπως πχ. ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου; Πως θα συντηρείται μια τέτοια εγκατάσταση όταν ο δήμος αποχωρήσει;  Αν θα είναι ανοιχτή και δωρεάν για το λαό; Αν υπάρχει στο σχεδιασμό να το χρησιμοποιούν ελεύθερα τα σχολεία της γειτονιάς; Και μια σειρά άλλα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την ίδια την σύμβαση.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρή. Την ευθύνη για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να την έχει το κράτος. Που πρέπει να εξασφαλίζει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργούν και να είναι δωρεάν η χρήση τους για όλους. Η στάση της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα πέρα από ψηφοθηρικούς σκοπούς, εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους του κεφαλαίου όπως πχ. το κράτος να απεμπολεί τις ευθύνες του για τη συντήρηση και λειτουργία δικών του δομών, διότι στην ουσία της η συγκεκριμένη σύμβαση έρχεται να απαλλάξει το δήμο από την ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας αυτής της δομής. Είναι στην ουσία ιδιωτικοποίηση «από το παράθυρο».

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣΝΛ είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της συντήρησης και λειτουργίας ενός τέτοιου αθλητικού κέντρου. Η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων – επιχειρηματικών είναι βέβαιη σε μια πορεία, καθώς η σύμβαση παραχώρησης δεν διασφαλίζει την μη μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτους εσαεί, αλλά αφήνει «παράθυρα και πόρτες» ορθάνοιχτες, καθώς προβλέπει για κάθε αλλαγή στη χρήση, την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΕΠΣΝΛ η εμπλοκή επιχειρηματιών.

Το ζήτημα για εμάς ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι το αν διευκολύνονται τα ποδοσφαιρικά σωματεία, ο λαός και η νεολαία της πόλης ή αντίθετα θα τους φορτώσει η δημοτική αρχή Λάρισας και η διοίκηση της ΕΠΣΝΛ ένα ακόμη «χαράτσι» στις πλάτες τους. Η δική μας πρόταση παίρνει υπόψη της ακριβώς αυτό. Γι’ αυτό και δεν θα ήμασταν αντίθετοι αν διαθέταν ως έδρα ένα γήπεδο του δήμου στις μεικτές ομάδες τις ΕΠΣΝΛ, για να διευκολύνονταν η προετοιμασία τους και η συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να τους παραχωρείται η χρήση δημόσιας εγκατάστασης, με άδεια κατασκευής ΙΧ γραφείων, συνεδριακού χώρου 120 ατόμων, όπως και η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας της.

Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης, όπως και η υποψήφια της ΝΔ κ. Καραλαριώτου έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν την συμφωνία τους. Και βέβαια είναι τέτοιο το θράσος δημοτικής αρχής και μείζονας αντιπολίτευσης, που μιλάνε για βοήθεια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όταν είναι οι ίδιοι, οι παρατάξεις τους, όπως και τα κόμματά που τους στηρίζουν,  που καθησύχαζαν πριν από λίγα χρόνια τα σωματεία και την πόλη ότι θα αποκτούσαν καινούργιο γήπεδο, όταν παραχωρούσαν δημοτική έκταση σε ιδιώτη για να φτιάξει γήπεδο – μαγαζί (ΑΕΛ F.C. ΑΡΕΝΑ), αλλά και σήμερα όταν επί της ουσίας πάνε να φορτώσουν στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία του Νομού Λάρισας, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, το κόστος της συντήρησης δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντίθετα μ’ αυτή τη μεθόδευση ως Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καλούμε τα ποδοσφαιρικά σωματεία τη πόλης να θυμηθούν ποια πολιτική δύναμη δικαιώθηκε στην υπόθεση του ΑΕΛ F.C. ΑΡΕΝΑ ως προς τις εκτιμήσεις της και κόντρα στο ρεύμα που υπήρχε, να αποτελέσει κριτήριο αυτή η κρυστάλλινη θέση μας τότε και τώρα και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ παντού. Να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενισχύοντας τη Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι σε ΕΕ και κυβέρνηση. Για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση  για δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου το κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατασκευή, τη συντήρηση και λειτουργία τους, που θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους και θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις στεκόμαστε με επιφύλαξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

 

 

error: Content is protected !!