Η Ε.Ε. για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Αλβανία και Σερβία: «Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις»

stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, 18:02

Τo μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ρεαλιστική μόνο εάν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας στα Τίρανα και το Βελιγράδι.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε ότι την άνοιξη η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου για την πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ, όπου θα εξετάζεται λεπτομερώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και η ενίσχυση του κράτους δικαίου. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η περιοχή έχει ξεκάθαρα μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά αυτή η προοπτική θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Μ. Κοτσίγιαντσιτς.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα, η Μ. Κοτσίγιαντσιτς επανέλαβε την κοινή δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Στη δήλωση αυτή, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν υπογραμμίζουν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις, ωστόσο, καταγγέλλουν έντονα τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών που καλούν σε βία.

Σχετικά με την απόφαση της αντιπολίτευσης στην Αλβανία να παραιτηθεί από τις εντολές της, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν τονίζουν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο «παρεμποδίζει σοβαρά τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Αλβανία» και προσθέτουν ότι το Κοινοβούλιο είναι ο τόπος όπου οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συζητούνται και να προωθούνται και όχι να «μποϊκοτάρονται». Η ΕΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι «αντιπαραγωγικές», αντιβαίνουν στη δημοκρατική επιλογή των Αλβανών πολιτών και υπονομεύουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα προς την ΕΕ. Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν τονίζουν, τέλος, ότι αναμένουν από την κυβέρνηση της Αλβανίας και την αντιπολίτευση να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις, με στόχο να ξεπεραστεί η σημερινή πολιτική κατάσταση, προς όφελος της Αλβανίας και των πολιτών της.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, 18:05

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!