ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Το νησί των σκλάβων» συνεχίζεται από την Πειραματική Σκηνή Ν. Ιωνίας

Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζοντας το ταξίδι στην ιστορία του Θεάτρου για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει και αυτή την Κυριακή την κλασική κωμωδία του Μαριβώ “Το νησί των σκλάβων”, που καυτηριάζει την αλαζονεία της εξουσίας και δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.

KEN 728X100

Ο Αρλεκίνος, ο Ιφικράτης, η Ευφροσύνη και η Κλεάνθη, βρίσκονται σε ένα παράξενο νησί που έχουν καταφύγει σκλάβοι από την Αθήνα. Αυτή η ουτοπική κοινωνία γίνεται ο τόπος που θα μαθητεύσουν οι ήρωες του Μαριβώ. Είναι ένα σχολείο ανθρωπιάς. Σκλάβοι και αφέντες αλλάζουν ρόλους, γελοιοποιούνται, υποφέουν και αποκτούν την αυτογνωσία. Στο νησί των σκλάβων δοκιμάζονται οι ιδέες της κοινωνικής ισότητας.

Ο αφέντης μαθαίνει τι ήταν αυτό που έκανε και πλήγωνε τους άλλους. Η υπηρέτρια κάνοντας όσα έβλεπε να κάνει η αφεντικίνα της, ανακαλύπτει τη ματαιότητα και τη φαιδρότητα του ρόλου που της έδωσαν να παίξει. Η Τριβελίνα αναλαμβάνει να διδάξει τις εναλλαγές των ρόλων, που μέσα από τις ανατροπές, έρχεται το ονειροπόλημα και η υπέρβαση της πραγματικότητας. Η υπηρέτρια Κλεάνθη διαπιστώνει ότι η αφεντικίνα της η Ευφροσύνη, τιμωρήθηκε αρκετά, αφού κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι να είσαι υπηρέτρια και πόσο επηρεάζει αυτό την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι συγχωρεί την κυρία της και συμπεραίνει ότι δεν είναι ευχάριστο να έχει κάποιος για μοναδικές αρετές χρυσάφι, χρήματα και αξιώματα. Ένα πείραμα παιδαγωγικό για να μάθουν οι ευγενείς πως πρέπει να φέρονται χριστιανικά στους υπηρέτες τους και να μην τους κακομεταχειρίζονται.

Η αλλαγή ρόλων είναι οι βασικοί άξονες αυτού του χαριτωμένου και έξυπνου έργου με πολύ κωμική και ελαφρά ρομαντική διάθεση.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρία Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλική Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη,  φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Καριοφύλλης Καδόγλου, Δημήτρης Πανταζής, Θάλεια Κόγκα, Ζωή Τσιάμη, Γεωργία Ζορμπά. 

Το έργο παίζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ ως την Κυριακή 17 Μαρτίου,  με γενική είσοδο 5 €.

Παραστάσεις για τα σχολεία που θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο θα δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στo τηλέφωνο 6944388045.

error: Content is protected !!