Η Ζιμπάμπουε χρειάζεται κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 23:48

KEN

Η Ζιμπάμπουε χρειάζεται κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 234 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν λόγω της ξηρασίας και της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης, όπως ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ και οι τοπικές αρχές.

Η έκκληση αυτή έγινε ενώ επισκέπτεται τη χώρα ο αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του Οργανισμού, Μαρκ Λόουκοκ.

Οι πόροι αυτοί είναι αναγκαίοι ώστε “να παρασχεθούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προστασία σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους” από τα 5,3 εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια, για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Σε ορισμένες ζώνες υπάρχει σοβαρή έλλειψη βασικών φαρμάκων και η εντεινόμενη διατροφική ανασφάλεια ενισχύει τον κίνδυνο βίαιων ενεργειών, ιδίως σε βάρος γυναικών και κοριτσιών.

Με βάση ένα κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις αγροτικές και αστικές περιοχές θα χρειαστούν διατροφική βοήθεια από σήμερα μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.

Ο Λόουκοκ συναντήθηκε στη Χαράρε με τον πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών. Στις συνομιλίες που είχε ζήτησε από την κυβέρνηση να βρει τον τρόπο για να ξεκινήσει διάλογο με τους πολίτες για τα δίκαια αιτήματά τους –κυρίως ξεκινώντας εθνικό διάλογο για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα– αλλά και να ερευνήσει τις πληροφορίες περί βιαιοπραγιών.

Ο Μνανγκάγκουα ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στα τέλη του 2017 και υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει στη σωστή πορεία της την οικονομία, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Τον περασμένο μήνα η αύξηση της τιμής των καυσίμων οδήγησε σε βίαιες ταραχές που κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 23:51

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!