ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκατό χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) (2 – 6 Μάρτη 1919) και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς», «αναγνωρίζει τη συμβολή της ΚΔ στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων από την πείρα που συσσώρευσε η δράση της».

«Η ΚΔ, τέκνο της νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), ήρθε να ανταποκριθεί στην ανάγκη συντονισμού και ενότητας του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «σημαντική ήταν η προσφορά της ΚΔ στη στήριξη και την ενδυνάμωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, η διεθνιστική ανιδιοτελής αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς, όπως αυτή που προσέφερε με τη συγκρότηση των «Διεθνών Ταξιαρχιών» στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας (1936 – 1938)».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται, επίσης, σε πλευρές της δράσης της ΚΔ που ήταν «και η πολύπλευρη βοήθειά της προς τους διωκόμενους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, η εκδοτική – μορφωτική της δραστηριότητα, η οργάνωση σχολών κατάρτισης στελεχών με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού – λενινισμού, η λειτουργία δικτύων πολιτικής πληροφόρησης και δημοσιογραφικής ενημέρωσης».

«Τα προβλήματα και οι αντιφάσεις στη στρατηγική της ΚΔ, που επέδρασαν αρνητικά σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα – μέλη της, δεν αναιρούν την προσφορά της στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Η κληρονομιά της ΚΔ, η μελέτη της πείρας της, είναι πολύτιμη σήμερα για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, για τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία» τονίζει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του Κόμματος αναφέρεται ότι «για το ΚΚΕ το ζήτημα της ολοκληρωμένης εκτίμησης της στρατηγικής, της πορείας και της αυτοδιάλυσης της ΚΔ παραμένει σήμερα ανοικτό για παραπέρα διερεύνηση».

«Η αναγκαιότητα διεθνούς οργάνωσης του επαναστατικού εργατικού κινήματος πηγάζει από τον διεθνή χαρακτήρα της ταξικής πάλης. Το ζήτημα της ιδεολογικής ενότητας και της επαναστατικής στρατηγικής είναι καθήκον και του κάθε ΚΚ, ενώ ο βαθμός προώθησής της είναι το μεγάλο ζητούμενο και στις μέρες μας» τονίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ (30 Μάρτη – 2 Απρίλη 2017) επιβεβαίωσε «ότι η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αποτελούν μόνιμο, σταθερό καθήκον του Κόμματός μας», που «πηγάζει από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ταξικής πάλης».

«Το ΚΚΕ αναπτύσσει πρωτοβουλίες, για να διαμορφωθούν οι όροι που θα δώσουν ώθηση στην υιοθέτηση κοινής στρατηγικής των Κομμουνιστικών Κομμάτων μέσα από διάφορες πρόσφορες μορφές, π.χ. την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, τη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ενώ παραμένει για το Κόμμα μας ο στόχος της συγκρότησης ενός μαρξιστικού – λενινιστικού πόλου στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Το ΚΚΕ έχει επίγνωση ότι «η διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης θα είναι αργόσυρτη, βασανιστική, ευάλωτη, θα στηριχτεί στην κατάκτηση της ικανότητας των Κομμουνιστικών Κομμάτων να δυναμώνουν ολόπλευρα στη χώρα τους ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά. Ξεπερνώντας λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες και αναπαράγονται με διάφορες μορφές σήμερα. Χτίζοντας γερές βάσεις στην εργατική τάξη, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ενισχύοντας την παρέμβασή τους στο εργατικό – λαϊκό κίνημα», θα δυναμώσει το κάθε ΚΚ, θα συνδυάσει την επαναστατική δράση με την επαναστατική θεωρία» τονίζει η Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος καταλήγοντας «παραμένει επίκαιρο το σύνθημα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου»: «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

Πηγή: ΑΠΕ

KENT728X100 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!