ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τα καζαντζίδικα στα παλιατζίδικα της Λάρισας – Η ιστορία ενός άλλοτε κραταιού κλάδου (φωτο)

milonas 728x120

Το πέρασμα του χρόνου είναι αμείλικτο. Πολλές φορές αλλάζει υφιστάμενες καταστάσεις από τη μία ημέρα στην άλλη και αναγκάζει ουκ ολίγους ανθρώπους να διαφοροποιήσουν έναν τρόπο ζωής που μπορεί να ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Μια τέτοια ιστορία στον μικρόκοσμο της οδού Ανδρούτσου στη Λάρισα είναι και αυτή των λεγόμενων «καζαντζίδικων» όπως τα γνωρίζουν οι παλιοί ή «παλιατζίδικων» όπως τα γνωρίζουν οι καινούριοι.

Το onlarissa συνομίλησε με ιδιοκτήτες παλιατζίδικων, οι οποίοι μας μίλησαν για την ιστορία των καταστημάτων τους, αλλά και τη σημερινή τους κατάσταση.

Από τα καζαντζίδικα στα παλιατζίδικα

Στην Ανδρούτσου ήδη από την δεκαετία ’20 και του ’30 έδρευε πλήθος τεχνιτών όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Μπαρτζώκης, ιδιοκτήτης του παλιατζίδικου «Woodland». Οι τεχνίτες αυτοί ασχολούνταν με την κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων, οικιακής χρήση, με καμπάνες και σκεύη μαγειρικής. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούσαν και είδη προικός για την εποχή. Οι συγκεκριμένοι τεχνίτες αναλάμβαναν και τις επισκευές των μαγειρικών σκευών καθώς χρειάζονταν γάνωμα λόγω του χαλκού που χρησιμοποιούταν στην κατασκευή τους. Από εκεί βγαίνει και ο όρος «καζαντζίδικα».

Κατά τα τέλη της δεκεατίας του ’60 τα μαγειρικά σκεύη αντικαταστάθηκαν από τα αντίστοιχα ανοξείδωτα και τα καζαντζίδικα άλλαξαν την ταυτότητά τους. Μετατράπηκαν σε καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένου ρουχισμού και υπόδησης σε μια δύσκολη εποχή. Από εκεί βγήκε και ο όρος «παλιατζίδικα». Με την άνοδο βέβαια του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα το μεταχειρισμένο άρχισε να εκλείπει.

Το ζοφερό παρόν

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκη η οδός Ανδρούτσου, αποτελεί ένα από τα τελευταία ιστορικά και εν ενεργεία μέρη της «παλιάς Λάρισας». Αυτό δηλώνεται από τον τρόπο που είναι δομημένα τα καταστήματα, από τον τρόπο δουλειάς και από τον τρόπο έκθεσης των προϊόντων. Έχουν – όπως αναφέρει – βέβαια εκσυγχρονιστεί, αποκτώντας ένα πιο μοντέρνο πρόσωπο, ώστε να ανταποκρίνονται στις επιταγές των καιρών, αλλά πάντα διατηρούν τα πιο παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά.

Την επιχείρηση αυτή την κληρονόμησε από τον πατέρα του Βαγγέλη Μπαρτζώκη, που από μικρό παιδί δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο και αποτελεί πλέον ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του. Η δράση του καταστήματος ξεκίνησε από το 1932.

Στο κατάστημα του υπάρχει πλήθος ρουχισμού και υπόδησης. Υπάρχει ένας σταθερός αριθμός πελατών ο οποίος στηρίζει το κατάστημά τους και τους αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος πώλησης που ακολουθούν, αλλά ο κλάδος σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε, καθώς βρίσκεται σε φάση πτώσης. «Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, θεμιτός και αθέμιτος», συμπληρώνει.

Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν αρχικά οι πολυεθνικές με τη μαζική παραγωγή ρουχισμού, ενώ το κερασάκι στη τούρτα έβαλε το παρεμπόριο. Το τελευταίο όπως τονίζει δεν ελέγχεται από το κράτος την ίδια ώρα που ο αυτός είναι άμεσα ελεγχόμενος και εξαρτώμενος από αυτό. Αυτό που τον «κρατάει» είναι η προσφορά όπως τονίζει, καλής ποιότητας προϊόντων σε συνδυασμό με μια χαμηλή τιμή.

Παρόμοια εικόνα μας μετέφερε και ο Βασίλης Βενέτης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου παλιατζίδικου στην οδό Ανδρούτσου. Η επιχείρηση ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 1955 και όπως μας λέει άρχισε από τον παππού του, συνεχίστηκε με τον πατέρα του, με τον ίδιο να κατέχει τα ηνία της από το 1980.

Από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά. Ο κόσμος αγόραζε και στήριζε όπως δηλώνει τη δουλειά του. Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι το 2008. Με την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας, το κατάστημά του έχασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό της πελατείας του, ενώ μέσα στην κρίση τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.

«Μας αποδυνάμωσαν οι πολυεθνικές και το παρεμπόριο», συμπληρώνει και προσθέτει πως τα προϊόντα του διαθέτουν κόστος λίγο μεγαλύτερο από αυτά που πωλούνται παρανόμως, την ίδια ώρα που αυτός δεν μπορεί να ακολουθήσει τις δικές τους πρακτικές.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

 

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!