ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι φέρνει πάλι κοντά Γαλλία και Ιταλία

milonas 728x90 1
728x110 2

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, η πολυδιάστατη προσωπικότητα της αναγέννησης από την Τοσκάνη, πέθανε πριν από 500 χρόνια (είχε γεννηθεί στις 15 Απριλίου 1452 στην Τοσκάνη). Ήταν τόσο καλλιτέχνης όσο και φυσικός επιστήμονας, ο οποίος, παρά τις διώξεις εναντίον του, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους πιο ισχυρούς άνδρες της Αναγέννησης.

Η παρακαταθήκη του σπουδαίου καλλιτέχνη και διανοητή, αναγνωρίζεται σήμερα προκαλώντας πολιτική συσπείρωση σε δύο κράτη που βρίσκονταν τον τελευταίο καιρό σε διπλωματική ένταση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε κοινή γαλλο-ιταλική γιορταστική εκδήλωση που σηματοδοτεί 500 χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ελπίζει ότι η χειρονομία θα συμβάλει στον τερματισμό της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ο πρόεδρος της γαλλίας δήλωσε στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RAI ότι θα φιλοξενήσει τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στην γαλλική πόλη Amboise, όπου πέθανε ο ντα Βίντσι, «σε ένδειξη πνεύματος

Και οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά διεκδικήσει τον καλλιτέχνη.

Η χειρονομία του Macron αποτελεί προσπάθεια να τερματισθεί και η διαμάχη που έχει προκληθεί ανάμεσα στη Ρώμη  και το Παρίσι,  για τα σχέδια του Μουσείου του Λούβρου να φιλοξενήσει έκθεση που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα ζωγραφικά έργα του ντα Βίντσι, συμπεριλαμβανομένων έργων που δανείζονται από ιταλικά μουσεία.


Η τωρινή ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησε την προηγούμενη ότι «παρέδωσε» την κληρονομιά του ντα Βίντσι στη Γαλλία όταν υπέγραψε συμφωνία που επέτρεψε στο Λούβρο να δανειστεί τους πίνακες του καλλιτέχνη από τα ιταλικά μουσεία.

“Είναι άδικη και λανθασμένη συμφωνία”, δήλωσε η Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού Lucia Borgonzoni, προσθέτοντας ότι ο Λεονάρντο ήταν Ιταλός που ” μόνο πέθανε ” στη Γαλλία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρισιού και την Ρώμη βρίσκονται επίσης σε ένταση από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης του μεταναστευτικού αλλά και της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ιταλοί ηγέτες εξόργισαν την Macron πρόσφατα εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων».

Τον Φεβρουάριο, το Παρίσι είχε ανακαλέσει για ένα διάστημα τον Πρέσβη Christian Masset σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «αβάσιμες επιθέσεις και εξωφρενικές αξιώσεις» από την ιταλική κυβέρνηση.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!