ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανησυχητικά βρήκε τα στοιχεία νοσηρότητας και θνησιμότητας στο Βόλο ο Κυρ. Μητσοτάκης

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα  Πολιτών Βόλου συναντήθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου με τον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη μας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Δ.

KENT728X100

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής: “Κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να του ζητήσουν να εκφράσει την ξεκάθαρη θέση του κόμματός του για την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ-Lafarge και να του εκφράσουν την έντονη αντίθεση της βολιώτικης κοινωνίας στην καύση σκουπιδιών. Γνωρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο παρελθόν υπέρμαχος της καύσης και ως πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωνε ότι αυτή «είναι μια δοκιμασμένη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην Ελλάδα για τεχνικούς λόγους, δυστυχώς», τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να πληροφορηθούν τη θέση του σήμερα για τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, την αναγκαιότητα εφαρμογής της, την αποτελεσματικότητά της, καθώς και την ασφάλεια ή μη με την οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Και του έθεσαν έντονα το θέμα της δημόσιας υγείας, ρωτώντας τον αν είναι ενήμερος για τις συνέπειες της καύσης στην υγεία των κατοίκων και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι οι αδειοδοτήσεις για καύση σκουπιδιών ξεκίνησαν να δίνονται στην ΑΓΕΤ επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (2015), ότι ο βουλευτής της ΝΔ στη Μαγνησία Χ. Μπουκώρος σε ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής προέβηκε σε ύβρεις για τα μέλη της και δεν  ενημέρωσε δημοσίως την τοπική κοινωνία και τους πολίτες που τον εξέλεξαν ως βουλευτή για τη θέση του ως προς την καύση απορριμμάτων, ότι γνωστά κομματικά στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Βαΐτσης (συνδικαλιστής στην ΑΓΕΤ και υποψήφιος με την κα Καπούλα στο Δήμο) τάσσονται υπέρ της καύσης σκουπιδιών, ότι η υποψήφια με τη ΝΔ για το Δήμο Βόλου κα Καπούλα τάσσεται κατά του εργοστασίου SRF, αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί για την καύση από την ΑΓΕΤ, ότι η Περιφέρεια που πολιτικά ελέγχεται από την ΝΔ κωλυσιεργεί σε ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Ο δε Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επιδεικνύει ιδιαίτερη βραδύτητα σε σχετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτική του ευθύνη για το θέμα, για καιρό μάλιστα προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία του Βόλου ότι η οσμή που την κατακλύζει δεν είναι επικίνδυνη.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος της καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει με τους επιστημονικούς συμβούλους του το θέμα της καύσης από τσιμεντοβιομηχανίες. Ιδιαίτερα ανησυχητικές του φάνηκαν οι αναφορές των μελών της επιτροπής τόσο στη μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βόλο και κατέδειξε ότι η θνησιμότητα από καρκίνο και παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι έως και 400% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και  στην ανακοίνωση του συλλόγου της Φλόγας ότι ο παιδικός καρκίνος είναι 4 φορές πιο αυξημένος στο Βόλο. «Ο Βόλος δεν αντέχει άλλη ρύπανση, δεν αντέχει άλλο θάνατο», του επισήμαναν.

“Οι πολίτες του Βόλου έχουν εκφραστεί δυναμικά κατά της καύσης απορριμμάτων με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο περίπου 10.000 ανθρώπων στις 5 Μαϊου του 2018 και ετοιμάζονται για δεύτερο στις 16 Μαρτίου του 2019, αποφασισμένοι να περάσουν το μήνυμά τους ότι θέλουν να σταματήσει η καύση απορριμμάτων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!” Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει να αναδεικνύει το πρόβλημα καλώντας όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς φορείς να πάρουν θέση: μαζί με το λαό του Βόλου ή απέναντί του!”

error: Content is protected !!