ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γ. Πετράκος: Ως πολίτης προέτρεψα τον Απ. Παπαδούλη να είναι υποψήφιος δήμαρχος

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απήυθυνε χαιρετισμό στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος και του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Βόλου Απόστολου Παπαδούλη, σήμερα το απόγευμα στο Ξενία.

KEN 2

Στην ομιλία του ο Γιώργος Πετράκος ανέφερε:

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να καταθέσω λίγες σκέψεις σε αυτή την εκδήλωση για τις δημοτικές εκλογές και τις επιλογές και τα διλλήματα που έχουμε μπροστά μας. Σε μερικές βδομάδες θα κληθούμε να εκλέξουμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου. Αυτή είναι η πιο άμεση μορφή δημοκρατίας, όπου οι πολίτες αποφασίζουν σε ποιον και ποιους θα αναθέσουν την τύχη του τόπου τους για τα επόμενα 4 χρόνια. Τι ζητούν όμως οι πολίτες και κυρίως οι ενήμεροι και ενεργοί πολίτες από το Δήμαρχό τους;

 • Πιστεύω ότι, πρώτα απ’ όλα, ζητούν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής
  • Ζητούν ένα όραμα για το μέλλον με επιλογές, στόχους και πολιτικές που θα προσδιορίζουν την πορεία της πόλης για τα επόμενα χρόνια σε ένα εθνικό και διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες.
  • Ζητούν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου, όπως η ανεργία, η φυγή των νέων, η αποβιομηχάνιση, οι ελλείψεις σε υποδομές και η ποιότητα του περιβάλλοντος.
  • ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα αφορά όλους τους κατοίκους του μεγάλου δήμου, όλες τις δημοτικές ενότητες, συνοικίες, οικισμούς, αστικές, περι-αστικές και αγροτικές περιοχές.
  • ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα πολλά CA της περιοχής, όπως το λιμάνι, το θαλάσσιο μέτωπο, το αεροδρόμιο, τις ΒΙΠΕ, το μοναδικό Πήλιο, την κεντρική θέση στα εθνικά δίκτυα μεταφορών, την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό με ένα ολοκληρωμένο τρόπο προς όφελος των κατοίκων.
  • ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες του Πανεπιστημίου προς όφελος του Δήμου, του παραγωγικού ιστού και της κοινωνίας.
  • ένα σχέδιο που θα δημιουργεί διεθνή ταυτότητα για το Δήμο και ένα brand name με το οποίο να διεκδικήσει επισκέπτες, επενδύσεις και αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
 • Το δεύτερο που ζητούν οι πολίτες είναι διοικητικές ικανότητες για την υλοποίηση του σχεδίου. Οι πολίτες αναζητούν:
  • μια ηγεσία η οποία να διαθέτει αντίληψη των προβλημάτων αλλά και γνώση των πολιτικών και αποφάσεων που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπισής των.
  • μια ηγεσία η οποία να διαθέτει εμπειρία διοίκησης και γνώση του θεσμικού πλαισίου και των μηχανισμών της αναπτυξιακής πολιτικής και της διαχείρισης δημόσιων πόρων. 
  • Με δεδομένο ότι πολλές σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται αλλού, μια ηγεσία η οποία να διαθέτει το κύρος και την ικανότητα να εκπροσωπεί τους πολίτες στα ανώτερα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί, η ΕΕ, η Περιφέρεια και να διεκδικεί για το Δήμο τους αναγκαίους πόρους και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της πολιτικής του.
  • Μια ηγεσία που να διαθέτει την ικανότητα, αλλά και το επιτελείο στήριξης, για να προσελκύσει με σχέδιο δημόσιες, ή ιδιωτικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και χρηματοδότηση από εθνικούς, ή διεθνείς φορείς χρηματοδότησης, οι οποίες επενδύσεις θα εντάξουν την περιοχή στο επόμενο κύμα ανάπτυξης. 
 • Το τρίτο που ζητούν οι πολίτες από το Δήμαρχό τους είναι να πιστεύει στην ουσία της δημοκρατίας, δηλαδή στη συμμετοχή και το διάλογο
  • Να αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό των απόψεων και την έκφραση άλλης γνώμης ως πλεονέκτημα και ως πηγή εμπειρίας και γνώσης που μπορεί να αξιοποιηθεί.
  • Να πιστεύει στη συναίνεση και τη σύνθεση των απόψεων ως βασική μέθοδο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης κοινά αποδεκτών στόχων και επιλογών.
  • Να πιστεύει στην αποκέντρωση των εξουσιών εκεί που είναι εφικτό και την μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν τις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες του Δήμου.
  • Να κατανοεί ότι οι άσκοπες συγκρούσεις αποδυναμώνουν τη δημοκρατία, καθώς αποθαρρύνουν άξιους πολίτες από τη συμμετοχή στα κοινά. Αντίθετα, το κλίμα συναίνεσης, το οποίο μόνο ο Δήμαρχος μπορεί να διαμορφώσει, δημιουργεί την αίσθηση του κοινού σκοπού, της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας που είναι απαραίτητη για την επιτυχία των πολιτικών    

Ο Απόστολος Παπαδούλης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα όταν ήρθα νέος καθηγητής πριν 25+ χρόνια στο Βόλο. Αναγνωρισμένο επαγγελματικό στέλεχος από τότε, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο και συνδέθηκε μαζί του με πολλούς τρόπους. Εκπόνησε μια ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή για τα βιομηχανικά συμπλέγματα της Μαγνησίας, συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου και τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα σε 3 Τμήματα.

Συνδεθήκαμε φιλικά όταν διαπιστώσαμε ότι διαθέταμε σε πολλά θέματα κοινούς κώδικες ανάγνωσης της πραγματικότητας, αλλά και όταν διαπιστώσαμε ότι οι ατέλειωτοι διάλογοι που συνόδευαν τις διαφωνίες μας είχαν ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο και επίπεδο από το οποίο πάντα κερδίζαμε κάτι. Μου έκανε εντύπωση η αμεσότητα της επικοινωνίας με όλο τον κόσμο, η αίσθηση χιούμορ, η διεισδυτική ματιά και το εύρος των γνώσεων για πολλά ζητήματα της πόλης, της περιφέρειας και του παραγωγικού της δυναμικού, αλλά και η ικανότητα του να συλλαμβάνει και να χειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο σύνθετα προβλήματα. 

Όταν πριν από λίγο καιρό με ρώτησε τη γνώμη μου για την υποψηφιότητα του, του έδωσα δύο απαντήσεις: Ως φίλος, του είπα ότι μετά από σκληρή εργασία και μια επιτυχημένη καριέρα από την οποία εισέπραξε ικανοποίηση και αναγνώριση, δεν έχει λόγο να διεκδικήσει μια δημόσια θέση με τεράστιες απαιτήσεις σε χρόνο, ενέργεια, πνευματικό και ψυχικό κεφάλαιο, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα του επιτρέψει να ζήσει την ξεκούραστη ζωή που δικαιούται.

Σαν πολίτης όμως του Βόλου, του είπα ότι είναι ακριβώς η δική του εμπειρία διοίκησης, η δική του αντίληψη και γνώση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της πόλης και η δική του ικανότητα να εκπροσωπήσει την πόλη αλλά και να συνθέσει ένα αφήγημα για το μέλλον, που χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ άλλοτε.

Μου απάντησε, πως όλες του τις γνώσεις, τις εμπειρίες και αξίες που απέκτησε στη ζωή του, του τι έδωσε αυτή την πόλη. Τις απέκτησε μιλώντας με τους ανθρώπους της, περπατώντας στους δρόμους της, ζώντας τις καλές και τις κακές της στιγμές, βλέποντας τις δυνατότητες και τις ανάγκες της. Και τώρα θέλει να της το ανταποδώσει, αφιερώνοντας όλο το χρόνο του και την ενέργεια του σε αυτή. Ομολογώ ότι η απάντηση αυτή με ικανοποίησε και ως φίλο και ως πολίτη.

 

error: Content is protected !!