Ολοκληρώνεται η έκδοση 10ετούς ομολόγου

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Θέμα ωρών είναι να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτήν τη φορά με 10ετές ομόλογο, με στόχο την άντληση 2-2,5 δις ευρώ.

Οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης -τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές- αναμένεται να κλείσουν το βιβλίο προσφορών μέχρι και το μεσημέρι Οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης -τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs International Bank, HSBC και  J.P. Morgan)- αναμένεται να κλείσουν το βιβλίο προσφορών μέχρι και το μεσημέρι, καθώς έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις με το κοινό των επενδυτών και μένει πλέον μόνο η υποβολή των προσφορών.

Ο διεθνής Τύπος από τη Δευτέρα αντιμετωπίζει το γεγονός ως «μεγάλη είδηση» διατηρώντας ωστόσο κάποιες λίγες επιφυλάξεις. Όμως, η απόπειρα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου στοχεύει στην επανεμφάνιση της Ελλάδας σε μια διάρκεια κρατικών τίτλων όπου η χώρα απουσίαζε για χρόνια λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχήματα της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι τρία

Πρώτα το μέσο σταθμικό επιτόκιο της έκδοσης. Η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 4% Ένα επιτόκιο της τάξης 3,8% ή 3,9% να μην δείχνει πολύ χαμηλότερη από το 4% αλλά έχει συμβολική σημασία καθώς η τελευταία – ολοκληρωμένη – έκδοση 10ετούς ομολόγου που έγινε το 2009 είχε επιτόκιο 4,6% όταν η Ελλάδα είχε χρέος 120% του ΑΕΠ ενώ σήμερα έχει χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

Δεύτερο στοίχημα της έκδοσης είναι το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση που θα δώσει ένα δείγμα για το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους στην διάρκεια των 10ετων που αποτελεί «βαρόμετρο» για την πραγματική πιστοληπτική ικανότητα για όλες τις χώρες του κόσμου.

Σχετική ασφάλεια παρέχει το γεγονός ότι η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου ενώ όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που εξασφάλισε η Ελλάδα από το Eurogroup της περασμένου ΙουνίουΤο τρίτο και πιο σημαντικό στοίχημα θα είναι η «σύνθεση» των επενδυτών που θα συμμετέχουν στο βιβλίο προσφορών. Στην προηγούμενη έκδοση του 5ετους ομολόγου στις 28 Ιανουαρίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) περιορίστηκαν στο 30% των αποδεκτών προσφορών ενώ το 70% όσων συμμετείχαν ήταν πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Σχετική ασφάλεια παρέχει το γεγονός ότι η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου ενώ όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που εξασφάλισε η Ελλάδα από το Eurogroup της περασμένου Ιουνίου. Επίσης γνωρίζουν και για τα συνολικά 30 δις ευρώ (μαζί με τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών) των ρευστών διαθεσίμων που έχει η Ελλάδα και με τα οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για παραπάνω από 2 χρόνια.

Ο διεθνής Τύπος

Bloomberg: Ακόμη ένα βήμα για την αποκατάσταση της χώρας στις αγορές

«Η Ελλάδα δοκιμάζει τις διαθέσεις των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα, προχωρώντας στη δεύτερη έκδοση ομολόγου για φέτος, εκμεταλλευόμενη το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, γράφει το Bloomberg. Η χώρα όρισε ως αναδόχους έξι τράπεζες για το νέο δεκαετές ομόλογο. Παρόλο που το ελληνικό χρέος είχε την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη φέτος, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό δελεαστούν από την έκδοση, αφού οι κινητές αξίες εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή.

AP: Δεύτερο τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα

Δεύτερο τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα, μετά την επίσημη έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, χαρακτηρίζει το πρακτορείο AP την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Ο χρόνος φαίνεται κατάλληλος για άντληση χρήματος: η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 3,6% σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο συντάκτης.

Le Figaro: Το ομόλογο θα εκδοθεί σε πολύ ευνοϊκό περιβάλλον

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή σε έξι διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, η Citi, η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η HSBC και η JPMorgan Chase) για την έκδοση ενός μελλοντικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, γράφει η γαλλική Ke Figaro. Λίγο νωρίτερα οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες ένα 10ετές ομόλογο για να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!