ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο TheΝewspaper.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην πολιτική ιστορία»

milonas

Είκοσι χρόνια πριν, το 1999, ο 14χρονος τότε αριστούχος μαθητής Στέλιος Κυμπουρόπουλος παραδίδει μαθήματα ζωής, ως ο πρώτος μαθητής με αμαξίδιο που σηκώνει ψηλά την σημαία στην μαθητική παρέλαση, παρόλο που μέχρι τότε δεν το επέτρεπε η νομοθεσία.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1985, στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, μια εξελικτική ασθένεια η οποία του προκάλεσε σοβαρή κινητική αναπηρία. Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να κυνηγά τα όνειρά του.

Είκοσι χρόνια μετά, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος-σεξολόγος πλέον στο Αττικό Νοσοκομείο, θέτει νέους στόχους, θέτοντας υποψηφιότητα ως Ευρωβουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου. .

Συγκινητικός στις απαντήσεις του, παραδίδοντας για άλλη μία φορά μαθήματα αξιοπρέπειας, προτρέποντας όλους εμάς να περάσουμε από την νοοτροπία του “γίνεται αλλά είναι δύσκολο”, στο “είναι δύσκολο, αλλά γίνεται”.

Ως συνιδρυτής του Οργανισμού της ανεξάρτητης διαβίωσης σημειώνει ότι ως όρος παραμένει ακόμα άγνωστος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη του προκαλεί ταυτόχρονα τεράστια ευθύνη αλλά και έντονη  διάθεση για δημιουργικότητα.

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σημειώνει ότι η αλλαγή στη Διακυβέρνηση πρέπει να γίνει τάχιστα, καθώς έχουν καταγραφεί μαύρες σελίδες στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, φέρνοντας μάλιστα και το παράδειγμα του αν. Υπουργού Υγείας Πολάκη μιλώντας για κατάχρηση εξουσίας.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 • κ. Κυμπουρόπουλε, ήσασταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ. Τα αισθήματά σας γι’ αυτό;
 • Είναι πολύ τιμητικό για μένα, όταν ένας νέος πρόεδρος, με το όραμα ενός θεσμικού και βαθιά ανανεωμένου κόμματος, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να βλέπει μέσα στην ψυχή σου, τα όνειρα και τις προσπάθειες για μία καλύτερη Ελλάδα. Γιατί εγώ προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι, θεωρώ ότι αυτή η Ελλάδα, η καλύτερη Ελλάδα  υπάρχει και αυτήν θέλω. Ορμώμενος από τα Καλύβια Αττικής, που είναι το σπίτι μου, για την Ελλάδα που είναι η  πατρίδα μου, στοχεύω στην Ευρώπη που είναι το μέλλον μας.

Η επιλογή μου από τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής για τις εκλογές Μαΐου 2019, μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.. τεράστια ευθύνη αλλά και έντονη  διάθεση για δημιουργικότητα.

 • Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να αποδεχτείτε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
 • Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μόνη της. Έχει συμμάχους οι οποίοι την στηρίζουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να την στηρίζουν. Αυτή είναι άλλωστε και η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όχι με παθητικό τρόπο σαν τον μικρό και αδύναμο αδελφό, αλλά ως σύμμαχο στην αναζήτηση λύσεων. Άλλωστε αυτό ήταν και το σχέδιο των πρώτων εμπνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα με ρωτήσετε είναι η Ευρώπη αυτή που θέλουμε; Όχι ακριβώς. Βεβαίως και επιδέχεται βελτιώσεις. Πρέπει να γίνουμε κοινωνοί της μεγάλης προσπάθειας και να επωφεληθούμε από αυτή, όπως οι Βέλγοι. Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι να αισθανθούμε σχεδιαστές του μέλλοντος. Πρέπει επιτέλους να νιώσουμε ότι δεν είμαστε απλά Έλληνες, αλλά είμαστε Ευρωπαίοι Έλληνες.

Πρωταρχικός στόχος είναι να καταφέρουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα, που την εγκατέλειψαν στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.

Ένας ακόμη στόχος για μένα θα αποτελέσει η ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας και του οποίου το μέλλον βρίσκεται στο σταυροδρόμι του πολιτισμού με την τεχνολογία.

Αυτό το τρένο πρέπει να το προλάβουμε και σας διαβεβαιώ ότι η ομάδα της ΝΔ στην Ευρωβουλή θα προσπαθήσει να το πράξει σε στενή συνεργασία με τους φορείς της χώρας μας, δηλαδή τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Ελληνική Κυβέρνηση.
Το timing για παραγωγική δράση την Ευρωβουλή είναι ιδανικό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 • Η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο επιτάσσει μία άμεση αλλαγή διακυβέρνησης;
 • Η αλλαγή στη Διακυβέρνηση πρέπει να γίνει τάχιστα. Βασικές έννοιες της δημοκρατίας όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν καταστρατηγηθεί. Μαύρες σελίδες έχουν καταγραφεί στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Παράδειγμα προς αποφυγή, που θα διδάσκεται για χρόνια στα εγχειρίδια πολιτικής διεθνώς. Δεν θέλω με αυτό το παράδειγμα να αναφερθώ σε ονόματα, δεν είναι αυτό που έχει σημασία, αλλά περισσότερο να εστιάσω στην ιδιότητα του να είναι κάποιος πολιτικός και να προβαίνει λόγω θέσης, σε κατάχρηση εξουσίας.

Είναι αδύνατον να έχεις θεσμικό ρόλο Υπουργού σε Υπουργείο που έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους και εσύ ως Υπουργός να καπνίζεις χωρίς καμία ντροπή. Σε αυτούς που σε παρακολουθούν δίνεις διπλό μήνυμα. Ότι ο έχων εξουσία είναι πάνω από τον νόμο και ότι δεν δεσμεύεται από τον νόμο.

Δηλητηριάζεται η πολιτική και κοινωνική ζωή από αυτές τις συμπεριφορές.

 • Το 1999 αποτελέσατε άνθρωπο-σύμβολο για χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα με αναπηρία που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, αφού ήσασταν ο πρώτος μαθητής με αναπηρικό αμαξίδιο που σήκωσε την σημαία σε μαθητική παρέλαση. Τον αγώνα αυτόν τον θεωρείτε άνισο;
 • Δυσκολεύομαι να καταλάβω με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε τη λέξη «άνισο”. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν τα εμπόδια περιθωριοποιώντας άλλους ανθρώπους. Από την νοοτροπία του “γίνεται αλλά είναι δύσκολο”, πρέπει να περάσουμε στο “είναι δύσκολο, αλλά γίνεται”.
  Πιστέψτε με. Μπορούμε.

Αν κάτι δεν μας ταιριάζει, το αλλάζουμε. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω και έχω συμπαραστάτες την οικογένειά μου, τους φίλους και τη σύντροφό μου. Και δεν αναφέρομαι σε αυτά γιατί είμαι άτομο με αναπηρία αλλά γιατί κάθε άνθρωπος όταν λειτουργεί έτσι και όταν έχει μία τέτοια «ομάδα», υποστηρικτές ζωής κοντά του μπορεί να κάνει πολλά και να προοδεύσει.
Μέσα από τους άθλους μας ολοκληρωνόμαστε ως άνθρωποι. Οι δυσκολίες μας κάνουν καλύτερους, δυνατότερους και πιο έμπειρους.
Στη ζωή πρέπει να θέτουμε στόχους, να αναζητούμε την Ιθάκη σας.

 • Από την εμπειρία σας στον Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος κατά πόσο πιστεύετε ότι ακόμη και ως όρος «ανεξάρτητη διαβίωση στην Ελλάδα», δεν φαντάζει τουλάχιστον αστείος;
 • Η αλήθεια είναι ότι παραμένει ακόμα άγνωστος στη σύγχρονη Ελλάδα. Για αυτό και το 2014 ήμουν συνιδρυτής στον πρώτο οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης Ελλάδος με το όνομα i-Living έχοντας σκοπό την εγκαθίδρυση του όρου γενικότερα στην κοινωνία, στην πολιτική πραγματικότητα και ατζέντα αλλά και την τόνωση της  πεποίθησης των ατόμων με αναπηρία ότι υπάρχει μία καλύτερη πραγματικότητα από αυτήν που ζούμε και μπορούμε να τη διεκδικήσουμε. Δεν θα εφεύρουμε εμείς τη ρόδα, η ανακάλυψη έχει γίνει και μπορούμε να πάρουμε τα παραδείγματα από την Ευρώπη
 • Στα 2019, η  ελληνική κοινωνία –και κυρίως η Πολιτεία- πόσο έτοιμη είναι να αποδεχτεί την αναπηρία;
 • Η ελληνική κοινωνία προετοιμάζεται πολλά χρόνια για να μπορέσει να εντάξει τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά της. Βέβαια, τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται με πολύ αργό ρυθμό. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κι άλλη στασιμότητα, περαιτέρω αργοπορία, η διαδικασία πρέπει και οφείλει να ολοκληρωθεί. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τα άτομα με αναπηρία. Δεν νοείται στην σύγχρονη κοινωνία, στην Ελλάδα του 2019, να υιοθετούμε πεποιθήσεις παλαιότερων εποχών, κατά την οποία τα άτομα με αναπηρία θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες, χωρίς δικαίωμα διεκδίκησης μιας ποιοτικής εργασίας και  συμμετοχής σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές, χωρίς παροχές και βοηθήματα ώστε να αποκτήσουν μία στέγη, μια ανθρώπινη διαβίωση όπως την έχουν ονειρευτεί, να  δημιουργήσουν οικογένεια. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά στον δυτικό πολιτισμό θεωρούνται καθημερινή πραγματικότητα, τα άτομα με αναπηρία έχουν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους και έχουν πρόσβαση παντού. Άρα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να αναρωτιόμαστε αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, να αποδεχτεί την αναπηρία. Φυσικά και είναι έτοιμη. Το έτος 2019 δεν είναι δυνατό να υπάρχει τόση ανευθυνότητα και έλλειψη παιδείας για τόσο σημαντικά θέματα.
 • Είστε ευχαριστημένος από την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σήμερα στις ελληνικές πόλεις; Ένα άτομο με αμαξίδιο μπορεί ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να πάει για ψώνια, να πληρώσει έναν λογαριασμό σε Τράπεζα, να πάει στην δουλειά του, για έναν καφέ;
 • Ξέρουμε όλοι ότι με τον τρόπο που έχουμε δομήσει τις πόλεις μας, είτε είσαι άτομο με αναπηρία είτε χωρίς και στις δυο περιπτώσεις, κινδυνεύεις! Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που πλήττει περισσότερο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Αναφέρομαι στις υποδομές που δεν συντηρούνται και στους κανόνες που δεν τηρούνται.
  Για τους ανάπηρους, λοιπόν, ισχύει ένα μεγάλο απαγορευτικό.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την επιλογή των εξαίρετων υποψηφίων δημάρχων της ΝΔ για τους μεγάλους Δήμους της χώρας μας.

Μπακογιάννης & Ταχιάος δίνουν το στίγμα μιας έξυπνης, συναινετικής, χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνησης.

Είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι το να κάνεις πιο προσβάσιμη την πόλη στην οποία ζεις, ευνοεί όχι μόνο τους ανάπηρους, αλλά και τις μητέρες με τα καρότσια, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους τουρίστες που θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την χώρα μας χωρίς δυσκολίες. Γι’ αυτό η προσβασιμότητα είναι προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Να τα εκατοστίσεις λέμε στα γενέθλια. Τα προβλήματα στη κινητικότητα έρχονται, συνήθως, νωρίτερα από τα 100. Σε εμένα συνέβη όταν ήμουν14 μηνών.
Ευτυχώς για μένα που είχα και συνεχίζω να έχω ανθρώπους οι οποίοι με βοηθούν σε κάθε μου κίνηση. Δυστυχώς όμως πολλοί δεν έχουν βοήθεια. Το κράτος δεν παρέχει καμία βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί θα πρέπει στην Ελλάδα του 2019 να δεσμεύουμε τους ανθρώπους μας, την οικογένεια μας, να μας βοηθούν στην καθημερινότητα μας;

Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας βοήθεια και παροχή προσωπικού βοηθού.

Για ποιο λόγο να μην συμβαίνει το ίδιο και στην χώρα μας; Γιατί να μη δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία και η οποία δίνει ψίχουλα στους ανέργους και τους ανάπηρους. Γιατί να μην επιδοτεί την δράση, αντί την αδράνεια;

Προσωπικά εργάζομαι και πληρώνω την προσωπική μου βοηθό με δικά μου χρήματα.

Κάποιοι που δεν μπορούν να εργαστούν και δεν μπορούν να κινηθούν μόνοι τους, πως θα μπορέσουν να πληρώσουν τον προσωπικό τους βοηθό;

Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε σαν κράτος σε αυτόν τον τομέα.

 • Στην περίπτωση εκλογής σας θα μπορέσετε να συνδυάσετε τα καθήκοντά σας στις Βρυξέλλες και την θέση σας ως ψυχίατρος στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»;
 • Κατ’ αρχήν, ισχύει το εργασιακό ασυμβίβαστο. Δυστυχώς. Είναι το καθεστώς που κάνει σας επί μακράς χρονικής διάρκειας πολιτικούς, να είναι ανεπάγγελτοι.
  Σε αυτή την πολιτική προσπάθεια και εφόσον εκλεγώ, θα συνεχίσω να είμαι ψυχίατρος, σας δραστήριος γιατρός, όχι σας στο «μικροπεριβάλλον» του νοσοκομείου, αλλά στο «μακροπεριβάλλον» που λέγεται Ευρώπη. Θα προσπαθήσω από άλλο μετερίζι να βοηθήσω στην επούλωση των πληγών που δημιούργησε στην κοινωνία μας ο παρανοϊκός διχασμός και ο γηπεδικός κομματισμός.

Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μένα, να εξαντλήσω όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσω σας Έλληνες να καταλάβουν ότι όλοι μπορούμε. Ότι το έχουμε στην ψυχή σας! Και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Αυτό κρατήστε το… όπου και αν βρεθώ δε θα σταματήσω ποτέ να λειτουργώ με την ιδιότητα μου ως Ιατρός- Ψυχίατρος.

 • Από την θέση του ευρωβουλευτή ποιοι θα είναι οι πρώτοι σας στόχοι;
 • Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ να εκπροσωπήσω την χώρα μου στα Ευρωπαϊκά έδρανα, τότε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους, θα ήθελα από κοινού να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην Ελλάδα την χαμένη αισιοδοξία, να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην καρδιά της Ευρώπης. Να γίνουμε ένα ισχυρό κράτος, με γερές βάσεις, δύναμη και υπερηφάνεια. Ένα κράτος που θα αποτελέσει παράδειγμα, που θα σέβεται τους πολίτες της, όλους συνολικά και θα δημιουργήσει τις σωστές υποδομές για όλους, είτε είναι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ηλικιωμένοι, είτε ακόμη πρόκειται για την νεολαία μας, η οποία αναζητά εργασία σε άλλες χώρες.
  Θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα που επιμένει.

Που προσπαθεί ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες στα δύσκολα γινόμαστε μια γροθιά. Και είμαστε πολλοί. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, άτομα με αναπηρία. Για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μου, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτελέσω  τον συνδετικό κρίκο, τον κόμβο επικοινωνίας, για μια Ελλάδα ευρωπαϊκή, με σύγχρονες υποδομές, με σεβασμό στον πολίτη και στην καθημερινότητα του, για να μπορέσουμε να  σχεδιάσουμε όλοι μαζί, την Ευρώπη της νέας δεκαετίας, την Ευρώπη του 2020.

Facebook Comments

error: Content is protected !!