Διονύσης Σιμόπουλος από τη Λάρισα: Σήμερα ζούμε την «Άνοιξη του Σύμπαντος»

MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Σήμερα το Σύμπαν βρίσκεται στις πρώτες «ώρες» της ύπαρξής του: στην άνοιξη κυριολεκτικά της ζωής του. Πρόκειται για μια άνοιξη που πλαισιώνεται από το μεγαλείο των λαμπρών γαλαζόλευκων άστρων, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας, ενώ η ενήλικη ιστορία του θ’ αρχίσει πολύ αργότερα, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα.  Ακόμα όμως και τότε, θα πρόκειται για ένα πανέμορφο Σύμπαν, για εκείνα τα «όντα» που θα το κατοικούν, αν και θα φωτίζεται αμυδρά μόνο από τα κοκκινωπά, υπέρυθρα άστρα που σήμερα είναι αόρατα στα μάτια μας. Θα πρόκειται, φυσικά, για όντα με υπερβολικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Δυνάμεις που το μυαλό μας είναι αδύνατον ακόμα και να φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω στη λαμπερή δική μας εποχή, θα μας ζηλεύουν, γιατί εμείς γνωρίσαμε το Σύμπαν όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη μωρό. Θα μας ζηλεύουν γιατί εμείς σήμερα ζούμε όντως στην Άνοιξη του Σύμπαντος!»

Με τα λόγια αυτά του νέου του βιβλίου, «Η άνοιξη του Σύμπαντος», ο διάσημος αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος μάγεψε, για μια ακόμη φορά, τους Λαρισαίους που βρέθηκαν απόψε το βράδυ στη δημόσια Βιβλιοθήκη για να τον παρακολουθήσουν από κοντά, να ερμηνεύει με τον υπέροχο τρόπο του τα μυστικά του Σύμπαντος.

Ο κ. Σιμόπουλος προσκεκλημένος τής Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Λάρισας, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λάρισας (Ε.Κ.Φ.Ε.) και του βιβλιοπωλείου «ΑΝΕΜΟΣ», παρουσίασε το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, απαντώντας στο τέλος σε όλες τις ερωτήσεις-απορίες του κοινού.

«… Για να δείτε τον κόσμο σ′ έναν κόκκο άμμου, και τους ουρανούς σ′ ένα αγριολούλουδο, κρατείστε το άπειρο μέσα στην παλάμη του χεριού σας, και την αιωνιότητα μέσα σε μια ώρα». Τα λόγια του ποιητή για την αιωνιότητα και το άπειρο. Τι σημαίνει όμως αυτό το «άπειρο»; Κι αν, όπως υποστηρίζουν μερικοί, το Σύμπαν δεν γνωρίζει χρονικά όρια, είμαστε άραγε σε θέση να αντιληφθούμε την έννοια της αιωνιότητας; Κι αν, όπως λένε μερικοί, το Σύμπαν δεν γνωρίζει όρια, μπορούμε άραγε να συλλάβουμε την έννοια του απείρου; Η μελέτη της έννοιας του «απείρου» ονομάζεται Κοσμολογία. Δεν είναι μια νέα επιστήμη. Κοσμολόγοι υπήρχαν και στην αρχαία εποχή. Οποτεδήποτε ένας άνθρωπος στην Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βαβυλώνα ή την Ελλάδα κοίταζε τον ουρανό και προσπαθούσε να συνδέσει τον εαυτό του με τα αντικείμενα που έβλεπε εκεί, γινόταν ένα είδος κοσμολόγου…» γράφει ο ο καθηγητής μέσα στο βιβλίο του και με βάση αυτή του τη διαπίστωση, ο ίδιος μίλησε για την επιστήμη του καθώς και για τις γνώσεις που διαθέτουμε, πλέον, για τον πλανήτη μας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο πίσω στον χρόνο πηγαίνουμε οι γνώσεις μας γίνονται όλο και πιο αβέβαιες και τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Γιατί αν η “Μεγάλη” Έκρηξη» πράγματι έγινε, τότε τι την έκανε να γίνει; Από πού προήλθαν όλα όσα αποτελούν σήμερα το Σύμπαν; Υπήρχε, άραγε, κάτι πριν από τη ‘‘Μεγάλη Έκρηξη’’; Παρ’ όλες, δηλαδή, τις μέχρι τώρα διευκρινίσεις, υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα κενά στις γνώσεις μας για το Σύμπαν και στις λεπτομέρειές του, που χρειάζεται να διευκρινιστούν. Λεπτομέρειες, όμως, οι οποίες μπορούν άνετα να βρουν τη λύση τους στις επόμενες δεκαετίες. Και τότε τη σκυτάλη θα πάρουν οι θεωρητικοί φυσικοί και τα διάφορα σενάρια που προβλέπουν το ‘‘πριν’’, το ‘‘πώς’’, το ‘‘πότε’’ και ίσως ακόμα και το ‘‘γιατί’’ της ύπαρξης του Σύμπαντος και της δικής μας», σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Λάρισας Δημήτρης Ιωαννίδης, ο φυσικός Σταμάτης Μαλάκος και ο φυσικός, υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Λάρισας Δημήτριος Νάκος.

Λ.Π.

 

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!