Η πολυσχιδής γυναικεία υπόσταση στο επίκεντρο εκδήλωσης για την Ημέρα της Γυναίκας στον Βόλο

milonas 728x120

Από κοινού εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, το Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Το θέμα της εκδήλωσης, όπου ομιλήτριες θα είναι μόνο γυναίκες από διάφορους κλάδους, είναι «Η Γυναίκα σήμερα: Εκδοχές μιας πολυσχιδούς  αγωνίστριας της κοινωνικής ζωής» και σήμερα, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές.

Όπως τόνισε εκ μέρους του Π.Θ., η αντιπρύτανης, κ. Ιωάννα Λαλιώτου, , δέχθηκαν την πρόταση από την ΑΔΕΔΥ με πολύ μεγάλη χαρά, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και λόγω του θέματος, αλλά και γιατί το Πανεπιστήμιο είναι πάντα ανοιχτό να δέχεται προτάσεις από τους κοινωνικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

«Οι διάφορες επετειακές μέρες, όπως η Ημέρα της Γυναίκας, έχουν σαφώς ένα συμβολικό χαρακτήρα και θα πρέπει να τις βλέπουμε ως μια αφορμή για έναν κριτικό αναστοχασμό γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες» δήλωσε η κ. Λαλιώτου, προσθέτοντας πως αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο καλούμαστε να αναστοχαστούμε κριτικά, δηλαδή τις έμφυλες σχέσεις, παρατηρούμε ότι καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζουν και τα προβλήματα και παρουσιάζονται καινούργια.

«Η διαφύλαξη της ισότητας και της ισονομίας ως προς τις έμφυλες σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία για όλους, και για τους άντρες και για τις γυναίκες και για τις κόρες και για τους γιους» κατέληξε η κ. Λαλιώτου.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης από την πλευρά του, επισήμανε ότι οι επετειακές μέρες είναι πάρα πολύ σημαντικές, υπό την προϋπόθεση να νοηματοδοτούνται με τρόπο τέτοιο ώστε να προκαλούν μια δημόσια συζήτηση, να επαναφέρουν ζητήματα τα οποία είτε τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, είτε τα θεωρούμε δεδομένα.

«Το ζήτημα «γυναίκα» δεν είναι ζήτημα μόνο των γυναικών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως την τελευταία περίοδο, είμαστε μάρτυρες σε τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην πατρίδα μας, στην πόλη μας και αφορούν κακοποίηση ακόμη και μικρών κοριτσιών, ακόμη και θανάτους. Σημείωσε ακόμη, ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, δίνουν αφορμή σε πολλούς να εκμεταλλευτούν τη γυναικεία ύπαρξη.

Η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στη Μαγνησία δήλωσε πως πρόθεση και επιδίωξη των ΓΑΚ είναι να επιστρέψουν οι αρχειακές τους συλλογές στο κοινό.

«Έχουμε πάρα πολύ αρχειακό υλικό, το οποίο τεκμηριώνει τον ιστορικό ρόλο των γυναικών στην τοπική ιστορία, σαν άτομα, σαν συλλογικότητες, σε καλές και σε δύσκολες στιγμές του τόπου» τόνισε η κ. Πρασσά, προσθέτοντας πως μέσα από αυτή την εκδήλωση δίνεται η ευκαιρία να δείξουν στο κοινό ένα μέρος από αυτό το σημαντικό υλικό.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να μένουμε στις επετειακές μέρες, αλλά να σκεφτόμαστε τα ζητήματα που έχουν συμβολοποιηθεί, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Παρατήρησε δε, ότι κατά ευτυχή συγκυρία, το 2019 είναι έτος της Γυναίκας Δικηγόρου, με αφορμή τη συμμετοχή για πρώτη φορά, γυναικών σε διοικητικά σχήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αυτό – όπως είπε – αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου στην εκδήλωση.

Ο κ. Στρατηγόπουλος σημείωσε ακόμη, ότι παρά το γεγονός πως οι δικηγόροι ασχολούνται συνήθως με περιπτώσεις βίας κ.α. κατά γυναικών, αυτό που θα πρέπει να μείνει από την εκδήλωση αυτή, είναι η γυναίκα ως πρότυπο. «Άποψή μας είναι πως την ανέλιξη της γυναίκας, την προσπάθεια για κατάκτηση αυτονόητων πραγμάτων, θα πρέπει να την αναδείξουμε. Αυτό το παράδειγμα μπορεί να πάει, όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία μπροστά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

error: Content is protected !!