ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η δημοκρατία, η ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας απαιτούν διαρκή αγώνα»

Στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων αναφέρθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της ΔΕΗ με τίτλο «Φωτίζοντας τη Γυναίκα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως σημείωσε η υπουργός, πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4590 με διατάξεις που ενισχύουν τα κοινωνικά δικαιώματα γυναικών και μητέρων, ενώ επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ενισχύσει θεσμικά περισσότερο την ισότητα των δύο φύλων.

«Δεν αρκεί η θεσμική κατοχύρωση. Αντιμετωπίζουμε διεθνώς οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και χρειάζεται συνεχής αγώνας για κατοχύρωσή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας, όπως η σημερινή» τόνισε και πρόσθεσε: «Στον μισό κόσμο σήμερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν φτώχεια, διακρίσεις, πόλεμο, προσφυγιά. Αλλού, κατακτήσεις υποχωρούν ή καταργούνται. Η κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχε άμεσο αντίκτυπο στις γυναίκες με ανεργία, φτώχεια και αποκλεισμό».

«Η δημοκρατία και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι δεδομένα, απαιτούν διαρκή αγώνα. Χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση και κατοχύρωση, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας, κρίσης και ανακατατάξεων», επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι η πρόοδος στα θέματα της ισότητας και της ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και την κοινωνική λειτουργία αντανακλά και το επίπεδο κάθε χώρας και κοινωνίας, αλλά αντανακλά και την καθυστέρηση και την οπισθοδρόμηση.

«Η ισότητα των γυναικών, η ισότητα των φύλων, ήταν εξαρχής, και παραμένει, ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, μέρος των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων και αγώνων του 19ου και 20ου αιώνα» συμπλήρωσε.

Πάντως, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι ο κατάλληλος χώρος για τον σημερινό εορτασμό, καθώς ήταν μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που εφήρμοσε κανόνες ισότητας, ενώ εξήρε τον ρόλο της Επιχίερησης κατά την περίοδο της κρίσης, στηρίζοντας τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ χαρακτήρισε τη ΔΕΗ ως θεμέλιο για την οικονομία και την κοινωνία.

Η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρα σε θέματα ισότητας, μη διάκρισης και ίσης αμοιβής των δύο φύλων, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι η Επιχείρηση δίνει ευκαιρίες ανέλιξης σε όλα τα στελέχη με βάση τα προσόντα τους, ανεξαρτήτως φύλου, χωρίς ποσόστωση αλλά επειδή το αξίζουν.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε ότι πέρυσι -για πρώτη φορά- συμμετείχαν δύο γυναίκες στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης, αριθμός που από σήμερα αυξάνεται σε τρεις, καθώς ανέλαβε καθήκοντα η νέα γενική διευθύντρια Εμπορίας, Έφη Μπαλλή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, τονίζοντας ότι «είμαστε ευλογημένοι που εργαζόμαστε σε μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου σε θέματα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών».

Στη φετινή εκδήλωση, τιμώμενα πρόσωπα ήταν γυναίκες εργαζόμενες στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και στα καταστήματα εμπορίας της Περιφέρειας (πέρυσι αντίστοιχα τιμήθηκαν εργαζόμενες σε ορυχεία και στην εμπορία της Αθήνας).

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!