ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς η αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα περιστατικά βίας που έχει ασκηθεί σε μαθητές είτε στην οικογένεια είτε εκτός σχολείου που όμως του επηρεάζουν και μεταφέρουν το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής, συζητήθηκε σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης στο ΤΕΕ Μαγνησίας και παρακολούθησαν διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί.

KEN 4

Στις μορφές βίας και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί τέτοια περιστατικά στο σχολικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στην εισήγηση της η αρμόδια για θέματα ανηλίκων στην Εισαγγελία του Βόλου, αντιεισαγγελέας Μαρία – Σοφία Βαϊτση.

Η δικαστική λειτουργός εξήγησε στους παριστάμενους εκπαιδευτικούς τι είναι βία, τι μορφές προσλαμβάνει (λεκτική, σεξουαλική, έμμεση βία με την έννοια της κοινωνικής απομόνωσης, σωματική).

Μίλησε για το πως μπορεί να προληφθεί και συνέστησε στους εκπαιδευτικούς πως σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποιο τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει με κατάλληλους χειρισμούς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μαθητών, ώστε να έχουν τη διορατικότητα και την παρατηρητικότητα για να διαπιστώσουν τις αλλαγές στην συμπεριφορά των μαθητών που υφίστανται βία.

Επίσης η κα. Βαϊτση τους συνέστησε να έχουν η γενική εποπτεία του σχολείου, να κάνουν σωστή επιτήρηση στο χώρο και να δρουν κατασταλτικά όταν διαπιστώσουν κάτι επιλήψιμο.

Παράλληλα θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση εμφάνιση περιστατικού βίας να απευθύνονται σε ειδικούς φορείς, όπως είναι το Χαμόγελο του Παιδιού και η Γραμμή Ζωής, αλλά και να κάνουν κρούση στην αστυνομία και στον εισαγγελέα υπηρεσίας, για να τους δώσουν μια κατευθυντήρια γραμμή για το πως θα πρέπει να δράσουν.

Τέλος τους κάλεσε να μη φοβούνται να καταγγείλουν στις υπηρεσίες τέτοια περιστατικά θεωρώντας ότι θα μπλέξουν, αφού υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να είναι καλυμμένοι.

Δύσκολα αποδεικνύεται η σεξουαλική βία σε ανηλίκους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Κωνσταντίνος Μαρτίνος επισήμανε ότι στη δικαιοσύνη φθάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον τρία με τέσσερα περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία, κυρίως σε ότι αφορά βία που έχει ασκηθεί σε ανήλικα παιδιά και είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί αποδεικτικό υλικό. «Τραγικό είναι το θέμα της σεξουαλικής βίας στην οικογένεια με αρκετές  περιπτώσεις και στη Θεσσαλία. Είναι ένα ενδημικό φαινόμενο που εμφανίζεται τακτικά με περιπτώσεις αποπλάνησης παιδιών ανήλικων. Εκεί πλέον μπαίνουμε σε άλλο επίπεδο, αυτό της πλήρους καταστολής με τις ανάλογες ποινές. Δύσκολα βέβαια αποδεικνύονται  τέτοια θέματα. Ένας βιασμός με παιδιά θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Έχουν υπάρξει καταδίκες, έχουν υπάρξει όμως και αθωώσεις γιατί δεν είναι επαρκώς στηριγμένο το αποδεικτικό υλικό για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία ποινική αντιμετώπιση. Ειδικά όταν η καταγγελία φθάσει στη δικαιοσύνη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά ανήλικο παιδί. Ήλθε όμως ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία, ο 3500/2006 ο οποίος κατέταξε κάποια αδικήματα επί το αυστηρότερον για την οικογένεια, όπως γη σωματική βλάβη, η λεκτική απειλή κ.α. Όμως η επιβολή μιας ποινής κατά την άποψή μου δεν είναι πανάκεια. Και να επιβληθεί μια ποινή όπως είναι διαμορφωμένο το πλαίσιο του ποινικού κώδικα, δηλαδή που θα μπει μια ποινή και θα ανασταλεί δεν θεωρώ ότι λειτουργεί αποτρεπτικά» . Ο κ. Μαρτίνος επισήμανε ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας υπάρχουν αρκετά κακουργήματα για σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια που υπηρετεί στη Μαγνησία. Από τη Μαγνησία πάντως οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με παροχήςς προσωρινής δικαστικής προστασίας για ενδοοικογενειακή βία.

Προληπτικές δράσεις από την Αστυνομία 

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μαγνησίας Γιώργος Ντιζές, ανέφερε ότι η αστυνομία αναπτύσσειδράσεις σε δύο τομείς: σε πρόληψη και καταστολή.  Στο πεδίο της πρόληψης με πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων, ενημερώνονται οι μαθητές «και έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια πολύ καλή σχέση μαζί τους. Πλέον μας γνωρίζουν, μας εμπιστεύονται και όταν έχουν ανάγκη, έρχονται και μας συναντούν. Μιλάμε για το κατασταλτικό επίπεδο που και εκεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τους μαθητές γίνεται πιο μεγάλη γιατί εξειδικευμένο προσωπικό, άτομα που έχουν ειδική εκπαίδευση συνεργάζονται με τα παιδιά, τους ακούν τους υποστηρίζουν και αν χρειαστεί έρχονται και αστυνομικοί που έχουν εκπαιδευτεί γι αυτό το σκοπό αυτό».

Εκτίμησε ότι το φαινόμενο της διαδικτυακής βίας διευρύνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του διαδικτύου. «Τα στατιστικά δεν καταγράφουν την απόλυτη αλήθεια, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν έρχονται ποτέ στην αστυνομία ή στις δικαστικές αρχές ή δεν καταγράφονται επίσημα. Η αστυνομία λαμβάνει συχνά τέτοιες εκπαιδεύσεις για να αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά. Πανελλαδικά υπάρχουν καθ’ αυτό υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων και άτομα που έχουν εκπαιδευτεί για το αντικείμενο. Ευελπιστούμε και στην περιοχή μας να κάνουμε ειδικό χώρο ώστε να εξετάζονται αυτά τ παιδιά όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα».

Ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

Τέλος ο προϊστάμενος Β’θμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ειδικά όταν η βία δεν είναι μέσα στο σχολείο, αλλά έρχεται από εξωγενείς πηγές όπως το σπίτι και επηρεάζει κατάφωρα το μαθητή μέσα στο σχολείο. Τι γίνεται όταν η βία προέρχεται μέσω διαδικτύου;». Τόνισε τέλος την ανάγκη να υπάρχει διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το θέμα

error: Content is protected !!