Στο Έβερεστ ξανά ο Βολιώτης Νίκος Μαγγίτσης

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Νέα αποστολή στην υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ ετοιμάζει ο Νίκος Μαγγίτσης με επταμελή ομάδα ορειβατών από όλον τον κόσμο. Όπως επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου και στην Ελένη Παπαθανασίου, «μετά το 2004 υπήρχε η νοσταλγία γι αυτό το βουνό, γι’ αυτή την κορυφή. Φέτος υπάρχουν οι προϋποθέσεις προπονητικά, αλλά και από άποψη οικονομικής υποστήριξης. Άλλωστε το να ανέβει ένας ορειβάτης στο Έβερεστ δεν αποτελεί στιγμιαίο όνειρο. Το επιχειρείς όσες φορές μπορείς και εμπνέεσαι».

KENT728X100 1

Υπενθύμισε ότι είχε δοκιμάσει και πάλι με Έλληνες ορειβάτες να ανέβει εκεί το 2015, αλλά είχαν πέσει θύματα απάτης ενός σέρπα που τους είχε πάρει τα χρήματα. «Βέβαια σε καλό μας βγήκε, γιατί δυο μέρες μετά που φύγαμε έγινε ο σεισμός, με πολλά θύματα και νεκρούς».

Η προετοιμασία και η προπόνηση ξεκίνησε πέρσι τον Απρίλιο, με εντατικό πρόγραμμα και για να δέσει η  ομάδα. «Εκτός από μένα στην ομάδα είναι η Αλίκη Αναστασοπούλου (μέλος του ΕΟΣ Βόλου), δυο Ινδοί , ο ένας έχει ανέβει ξανά στο Έβερεστ, δυο Κινέζοι, κι ένας Άγγλος γιατρός, που μένει στην Αμερική. Αυτή είναι η βασική ομάδα, και περιμένουμε τις τελευταίες μέρες να δεχτούμε και άλλα μέλη, αλλά έτσι κι αλλιώς σαν εφτάδα θα κινηθούμε», εξήγησε ο κ. Μαγγίτσης.

Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας περιελάμβανε ανάβαση στον Καύκασο, τον Ιούλιο του 2018. «Αφού εκεί πήγαμε καλά απώτερος σταθμός ήταν στις 2 Οκτωβρίου, μέρα των πεντηκοστών γενεθλίων μου, να βρεθούμε στα Ιμαλάια, πάλι με την Αλίκη. Μαζί μας ήταν και ο Κώστας Παναγιώτου, ένας φίλος από την Αγριά και από τότε άρχισε μια πιο έντονη αερόβια προπόνηση, αναρρίχηση και κουβάλημα σακιδίου στα Ελληνικά βουνά. Είχαμε την τύχη να έχουμε χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες φέτος και τώρα 25 μέρες πριν φύγουμε χαλαρώνουμε σιγά σιγά τις προπονήσει και κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις».

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της ανάβασης ανέφερε ότι την ημέρα που τελικά θα ανέβουν στην κορυφή,  «θα αρχίσουμε το σκαρφάλωμα γύρω στις 8 το βράδυ και θα φτάσουμε στην κορυφή γύρω στις 6 με 8 τα ξημερώματα, και την ίδια μέρα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην κατασκήνωση βάσης. Δηλαδή ένα 18ωρο – 20ωρο συνεχόμενο σκαρφάλωμα. Οπότε πρέπει να θέσουμε τον οργανισμό μας  σε αυτή τη διαδικασία, να τον δοκιμάσουμε». Εξήγησε ότι πάνω από τα 6.500 μέτρα ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πυρετό, έχει δέκατα, ζαλάδα, πονοκέφαλο, αυπνία, ανορεξία, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. «Εμείς έχουμε στο πλάνο μας μετά τα 7.300 μ. να χρησιμοποιήσουμε οξυγόνο, δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρουμε.  Το έχουμε ξανακάνει, αν θέλει το βουνό να μας φιλοξενήσει θα τα καταφέρουμε, αν δε θέλει εμείς δεν πάμε να το κατακτήσουμε, πάμε να συνεργαστούμε μαζί του».

Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 2 Απριλίου και θα διαρκέσει 50 ημέρες. Εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να ανέβουν στην κορυφή μεταξύ 15 και 25 Μαΐου περίπου.

Ο Νίκος Μαγγίτσης αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ανάβαση στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου ενώ τόνισε ότι σε όλες τις αποστολές θα πρέπει να υπάρχει πλάνο, σχεδιασμός από πριν γιατί «εκείνη τη στιγμή που είσαι τόσες μέρες στο βουνό, με την έλλειψη οξυγόνου, τη συναισθηματική φόρτιση, δε μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις.

Η κορυφή είναι η κορυφή της προπόνησης, της προετοιμασίας, των συναισθημάτων. Εγώ δεν πρόλαβα να αισθανθώ κάτι στο Έβερεστ, έμεινα στην κορυφή 45 λεπτά γιατί έπρεπε να γυρίσω πίσω. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στην επιστροφή από την κορυφή».

Τίποτα όμως δεν τελειώνει μετά από κάθε αποστολή. «Νιώθεις ικανοποίηση και χαρά γιατί έχει εκπληρώσει το στόχος σου, αλλά μέσα σου δουλεύει το σαράκι που σε κάνει να αναρωτιέσαι, που θα πάμε μετά;».

error: Content is protected !!