Ηλεκτροκίνητα δίκυκλα: Τι νέο φέρνουν και τι σχέση έχουν μαζί τους οι Λαρισαίοι (φωτο)

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ένα είδος μετακίνησης το οποίο φαίνεται να ανθίζει στη Λάρισα είναι αυτό της ηλεκτροκίνησης. Με μια απλή βόλτα στο κέντρο είναι πολύ πιθανό να δούμε συμπολίτες μας να «καβαλάνε» κάποιο είδος ηλεκτρικού δίκυκλου. Την ίδια ώρα, η πόλη γεμίζει πεζοδρόμους, αυξάνοντας την χρηστικότητά τους, αλλά και την ζήτηση για αυτά.

Το onlarissa.gr συνομίλησε με τον Βασίλη Μαϊμάρη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου καταστήματος, ο οποίος έχει ξεκινήσει την πώληση ηλεκτροκίνητων δικύκλων στο κατάστημά του τους τελευταίους έξι μήνες.

Πράσινη καινοτομία

Σύμφωνα με τον κ. Μαϊμάρη υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών στα δίκυκλα. Υπάρχουν τα πατίνια που οδηγεί κανείς όρθιος, υπάρχουν παρόμοια μοντέλα τα οποία διαθέτουν σέλα, υπάρχουν τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, αλλά και δίκυκλα που είναι παρόμοια με σκούτερ.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρετικές εναλλακτικές για μετακίνηση στην πόλη έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να διανύσουν αποστάσεις 60 χιλιομέτρων με μία φόρτιση της μπαταρίας. Η φόρτιση αυτή διαρκεί 4 – 5 ώρες. Αν βέβαια το δίκυκλο χρησιμοποιηθεί σε ανώμαλους δρόμους ή με ισχυρούς ανέμους, η μέγιστη απόσταση μπορεί να μειωθεί αισθητά (35 – 40 χλμ).

Λύση που δεν… «βαραίνει» την τσέπη

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σημαντική μείωση του κόστους μετακίνησης. Τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας ή πινακίδες, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως μετά την αγορά του δικύκλου το κόστος μετακίνησης ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά 500 χιλιόμετρα, με μόνο επιπρόσθετο κόστος αυτό της συντήρησης. Οι μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής τα 3 – 4 χρόνια, ενώ η αλλαγή ανάλογα με την μπαταρία επιλογής κοστίζει από 200 – 500 ευρώ.

Όσον αφορά τα ίδια τα μοντέλα οι τιμές ξεκινούν από τα 400 ευρώ για τα δίκυκλα πατίνια, στα ηλεκτρικά ποδήλατα ξεκινούν από τα 600 ευρώ και στα 1000 ευρώ στα μοντέλα τύπου σκούτερ. Τα τελευταία μάλιστα αποτελούν και την πιο περιζήτητη επιλογή στο κατάστημά του.

Τί «ψηφίζουν» οι Λαρισαίοι;

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», δηλώνει ο κ. Μαϊμάρης, λέγοντάς μας πως στους έξι μήνες που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την πώληση ηλεκτροκίνητων δικύκλων, πλήθος συμπολιτών μας έχει διαβεί το κατώφλι του μαγαζιού του για να προβεί σε κάποια αγορά ή να ενημερωθεί για μια. Όπως αναφέρει μάλιστα το άνοιγμα του καιρού είναι συνώνυμο με την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με το ενδιαφέρον να είναι μειωμένο τους χειμερινούς μήνες.

Παρά τα πλεονεκτήματα που φέρνει, η ηλεκτροκίνηση βρίσκετε ακόμη στα νεανικά της στάδια στη Λάρισα, με τον κ. Μαϊμάρη να τονίζει πως η τεχνολογία δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη. Συμπληρώνει μάλιστα πως τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα προς το παρόν έχουν ως μέγιστη εμβέλεια τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης και τα πολύ κοντινά χωριά, χωρίς να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μία μεγαλύτερη απόσταση, όπως για παράδειγμα η διαδρομή Λάρισα – Πλαταμώνας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

 

Πηγή: onlarissa.gr

KENT 2
error: Content is protected !!