ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Δημογραφικό

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Της Ελενας Αντωνοπουλου

Ένα από τα σοβαρότερα εθνικά προβλήματα είναι χωρίς αμφιβολία το δημογραφικό.Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει , οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννησεις και η οικονομική κατάσταση αποτρέπει τα νέα ζευγάρια από το να δημιουργούν πολύτεκνες οικογένειες Οι οικογένειες με ένα παιδί είναι ο στόχος κάθε νέου ζευγαριού κι αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξει εθνική πολιτική που να στηρίζει τα νέα ζευγάρια .

KEN 2

Σε κάθε Ελληνίδα αναλογούν λιγότερα από 1,5 περίπου παιδιά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας από 11,1 εκατομμύρια το 2011 να έχει μειωθεί στα 10 εκατομμύρια με τάση να περιορισθεί σε 7,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Και το αναπόφευκτο: αυτά τα 7,5 εκατομμύρια θα είναι κυρίως μεσήλικα έως υπέργηρα άτομα καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να αντιστοιχεί σχεδόν προς έναν συνταξιούχο .

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό θα έχει σαν συνεπεια τη μείωση των συντάξεων γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα θα κληθούν ν αντιμετωπίσουν τ ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα υγειας . Οι συνεπειες θα είναι μεγαλες και στην ήδη βεβαρυμένη οικονομία της χωρας γενικότερα. Τα νέα ζευγάρια σήμερα αποφεύγουν ακόμη και το γάμο, οπως παρατηρείται , οι γάμοι πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερη ηλικία ,επειδή οι γυναικες βάζουν σαν στόχο, και σωστα ,την επαγγελματική τους αποκατάσταση, και όπως προανέφερα το ένα παιδί παραμένει μοναχοπαίδι . Εδώ να επισημάνουμε ότι πολλά νέα ζευγάρια συγκατοικούν με τους γονείς τους για οικονομικους λογους .Είναι γεγονός ότι στο προγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της οικογένειας και στη στήριξη των νέων ζευγαριών όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος Κυριακος Μητσοτάκης . Βέβαια το πρόβλημα ειναι δύσκολο δυσεπίλυτο και απασχολεί όλα τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ενώ αντίθετα αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός σε χώρες του Τρίτου κόσμου ακόμη και αν ακολουθούνται κάποιες πολιτικές μείωσης της πολυτεκνίας σ αυτά τα κράτη .

Κανένα παιδί εκτος βρεφικού σταθμού υπόσχεται ο Κυριακος Μητσοτακης , μελος μιας πολυτεκνης οικογενειας που θ αγκαλιάσει το πρόβλημα και είμαστε σίγουροι ότι θα προτείνει και αλλες λυσεις .

Το δημογραφικό λοιπόν ανάμεσα στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης που θέλει συναίνεση και υπερκομματικές λύσεις γιατί το συμφέρον της χωρας είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον. Η χώρα μας αποδυναμώνεται καθημερινά από νέες γενιές επιστημόνων που κατά χιλιάδες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες προκειμένου να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στερώντας όμως τη χώρα μας από τη δημιουργική παρουσία τους .

Λέμε ναι στην προικοδότηση κάθε νέου μέλους της οικογένειας όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο κι επικίνδυνο για τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και ο κοσμος περιμένει δυναμική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει .

error: Content is protected !!