ΚΚΕ: «Ανύπαρκτος ο αντισεισμικός έλεγχος σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα του Βόλου»

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

 

Ανυπολόγιστες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου για την εγκατάλειψη της σχολικής στέγης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Μαγνησίας, και συνεχίζει:

KEN

Δεν έχουν δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, όπως και για την αντισεισμική θωράκιση. 

Εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε άθλιες συνθήκες! Σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ την τραγική εικόνα συμπληρώνουν οι απαράδεκτες συνθήκες στην προσχολική αγωγή, όπου 11 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους νοικιασμένους χώρους, ακόμη και σε αποθήκες!

Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των σχολείων σήμερα χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει η ανέγερση νέων διδακτηρίων για το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας, το 1ο ΓΕΛ Βόλου,  το Δ.Σ. Αλυκών, το 3ο – 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και το 14ο – 19ο Δ.Σ. Βόλου, καθώς επίσης και οι ανάλογες υποδομές για την προσχολική αγωγή. Εκτός από την ανέγερση νέων κτιρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, απαιτείται η προσθήκη ακόμη 35 νέων αιθουσών στα υπάρχοντα σχολικά διδακτήρια. 

Επιπλέον, παρά τις επανειλημμένες πολιτικές παρεμβάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΚΚΕ, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος και δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984. Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την κακή συντήρηση, τις διαβρώσεις και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις των φερόντων οργανισμών, που κάνουν αυτά τα κτίρια περισσότερο τρωτά σε περίπτωση σεισμού.

Η παραπάνω κατάσταση, η έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος,  δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την «ανικανότητα» της δημοτικής αρχής Βόλου. Είναι πολιτική της επιλογή! Πολιτική επιλογή που είναι σύμφωνη με την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που δε θεωρούν τον αντισεισμικό έλεγχο και τις σχολικές υποδομές, και γενικότερα τα μέτρα πολιτικής προστασίας, «επιλέξιμα» έργα. Επιλέξιμα θεωρούν μόνο αυτά που προωθούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό εξυπηρετεί η απάνθρωπη θέση τους περί «κόστους – οφέλους». Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως στη Μάνδρα και στο Μάτι, είναι γι’ αυτούς «κόστος», που δε συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βάζουν στην τσέπη αμέτρητα κεφάλαια, εκατομμύρια ευρώ, για την ανάκαμψη των κερδών τους, από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός 

Το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Βόλο να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους. Ανάμεσα σε άλλα να απαιτήσουν, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το κράτος, να καλυφθούν οι ανάγκες στη σχολική στέγη και να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος και τα κατάλληλα έργα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών υποδομών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

4ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1913
5ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1913
1ο Δ.Σ. Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ 1913
2ο Δ.Σ. ΚΑΤΩΛΕΧΩΝΙΩΝ 1927
1Ο Δ.Σ.  ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1930
2Ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1955
11ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1955
18ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1956
25ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1956
23ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1974
4ο Δ.Σ.  ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1975
6ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1976
8ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1977
21ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1978
12ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1979
ΑΝΑΥΡΟΥ 1971
1ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ –  ΓΕΛ  ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1971
3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟ  1965 – 1976
ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ 1981
ΚΑΡΤΑΛΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ 1955 – 1978
ΦΥΤΟΚΟΥ 1975
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ 1976
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 1955 -1960 – 1965 – 1976
error: Content is protected !!