Η πρόταση της Νίκης για μία δίκαιη αναδιάρθρωση

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τη δική της πρόταση καταθέτει η Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων. Η Νίκη Βόλου τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης καθώς θεωρεί πως είναι αναγκαίο μέτρο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, όμως θα πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και ισονομία για όλες τις ομάδες, δίνοντάς τους και το απαραίτητο χρονικό διάστημα προσαρμογής.

KENT728X100 1

Η πρόταση της Νίκης Βόλου έχει βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τις διοικήσεις των ομάδων που διεκδικούν άνοδο στη Football League (o αριθμός των ομάδων ξεπερνά τις δέκα και αυξάνεται) και ήδη έχει ζητηθεί ραντεβού με τον κ. Βασιλειάδη ώστε να του εκθέσουν τις απόψεις τους και να του αναλύσουν την πρόταση.

Η ανακοίνωση της Νίκης Βόλου

Η αγωνία της Πολιτείας να παρέμβει κυριαρχικά με σκοπό να αναβαθμίσει οργανωτικά και δομικά το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι εύλογη και επιβεβλημένη, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και των Νόμων.

Η αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών στο ποδόσφαιρο είναι μια αναντίρρητη ανάγκη, καθώς τα τελευταία χρόνια είμαστε άπαντες κοινωνοί των στρεβλώσεων και των δυσχερειών που διαπιστώνονται στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και τη συμμετοχή των αθλητικών Σωματείων και των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών.

Στην προσπάθεια της Πολιτείας έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι δημιουργικά και παραγωγικά, ιδίως όσοι συμμετέχουμε ενεργά στην διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, υποβάλλοντας προτάσεις και εισηγήσεις με γνώμονα αποκλειστικά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της Πολιτείας.

Στο πνεύμα αυτό, η Νίκη Βόλου, ένα ολοζώντανο κύτταρο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καταθέτει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Εθνικών Κατηγοριών, απολύτως εναρμονισμένο με τις δημιουργικές προθέσεις της ηγεσίας του Ελληνικού Αθλητισμού. Το προτεινόμενο σχέδιο παρατίθεται προς μελέτη και ενημέρωση τόσο από τους αρμοδίους, όσο και από όσους ενδιαφέρονται ειλικρινά για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Πρόταση Αναδιάρθρωσης

Η Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου με τη συνεργασία ιστορικών ποδοσφαιρικών σωματείων με συνεχή προσφορά χρόνων στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, παραθέτοντας τις απόψεις τους, προτείνουν στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της δομής του ελληνικού ποδοσφαίρου τα κάτωθι:

 • Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας ώστε να παρθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που έχει στόχο τη συμμετοχή υγιών οικονομικά ομάδων που προάγουν το αθλητικό πνεύμα και ιδεώδες.

 • Θεωρούμε ότι για το μέγεθος των επικείμενων αλλαγών χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή τους, ώστε να εκλείψουν ή να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αδικίες και ανισότητες προκύπτουν.

Με δεδομένα τα παραπάνω προτείνουμε:

1.Δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 από την αγωνιστική περίοδο 2020-21

 • θεσμοθέτηση της νέας κατηγορίας από την αγωνιστική περίοδο 2019-20 προκαλεί ανισότητες και αδικίες για τις προβιβαζόμενες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά αγωνιστικός προβιβασμός γι’ αυτές. Ταυτόχρονα και οι υποβιβαζόμενες από τη Football League ομάδες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένες καθώς υποβιβάζονται, στην ουσία, δύο κατηγορίες.

2Δημιουργία Football League 28 ομάδων χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14, σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια

 • Οι 28 ομάδες θα προκύψουν από 16 ομάδες που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (πρωταθλητές και δευτεραθλητές) των οκτώ ομίλων, συν τις 12 ομάδες της Football League. Η νέα εκτεταμένη μορφή της κατηγορίας θα έχει σκοπό να αποτελέσει τον προπομπό και το μεταβατικό στάδιο προς τη Σούπερ Λιγκ 2

 • Η νέα αυτή δεξαμενή των ομάδων και η δυναμική τους θα δώσει τη δυνατότητα στη δημιουργία μίας άκρως ανταγωνιστικής κατηγορίας (Σούπερ Λιγκ 2)

 • Η δημιουργία δύο ομίλων Football League με 14 ομάδες (28 σύνολο) και η κατανομή των ομάδων με γεωγραφικά κριτήρια καθιστά την συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρετικά ανταγωνιστική και ποιοτική. Σωματεία με μεγάλη ποδοσφαιρική και αθλητική ιστορία και προσφορά θα συμμετέχουν σε αυτή και θα δώσουν την αίγλη και την ποιότητα που πρέπει να έχει η δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία. Σωματεία που θα αντιπροσωπεύουν πλήθος πόλεων και θα δημιουργήσουν και πάλι έναν υγιή ανταγωνισμό που θα τονώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

3. Super League 1 14 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

 • Η μείωση των ομάδων της Super League προτείνουμε να πραγματοποιηθεί την αγωνιστική χρονιά 2020-21, με τον υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων στη Super League 2 και τον προβιβασμό από τη Football League δύο ομάδων.

 • Το εύλογο χρονικό διάστημα εξασφαλίζει την ισονομία και δίνει στις διοικήσεις των ομάδων το εύλογο χρονικό διάστημα να κάνουν τον προγραμματισμό τους

4. Δημιουργία της Super League 2 την αγωνιστική χρονιά 2020-21 με συμμετοχή 14 ομάδων.

 • Από τη Football League των δύο ομίλων προτείνουμε να προβιβαστούν στη Super League 1 οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από το επιτυχημένο μοντέλο των play off.

 • Οι 14 ομάδες προκύπτουν από τις τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League και οι δέκα πρώτες των δύο ομίλων (πέντε συν πέντε), εκτός των δύο που θα εξασφαλίσουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

5. Δημιουργία Football League την περίοδο 2020-21 με δύο ομίλους των 12 ομάδων, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια

 • Η τρίτη τη τάξει κατηγορία δεν μπορεί να είναι ένας όμιλος για καθαρά οικονομικούς λόγους. Ελάχιστες ομάδες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μετακινήσεων. Η δημιουργία δύο ομίλων (Βορράς, Νότος) πιστεύουμε πως αποτελεί μονόδρομο σε οποιαδήποτε απόφαση αναδιάρθρωσης.

 • Οι δύο όμιλοι των 12 ομάδων προκύπτουν από τις 12 που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (8 πρωταθλητές συν 4 καλύτεροι δεύτεροι) και τις 12 που δεν θα καταλάβουν θέσεις που οδηγούν στη Super League 1 και 2.

Συμπερασματικά, τασσόμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης καθώς κρίνουμε πως είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει την ισονομία και τη δικαιοσύνη για όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της επικράτειας και με το απαραίτητο βάθος χρόνου ώστε να υπάρξει ο ανάλογος προγραμματισμός των διοικήσεων που προσπαθούν με νόμιμους και καθαρούς τρόπους να αναδείξουν τις ομάδες τους.

error: Content is protected !!