Μια αναγκαία απάντηση στο Σωματείο Εργαζομένων ΑΓΕΤ

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Του Χατζηχαραλάμπους Αλέξανδρου,

KEN

Πρώην εργαζομένου Εργοστασίου ΑΓΕΤ και μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών

Στις 21/2/19 το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ εξέδωσε μια ανακοίνωση – απάντηση σε άρθρο μου σε σχέση με τη στάση των εργαζομένων της ΑΓΕΤ και πρώην συναδέλφων μου απέναντι στην καύση σκουπιδιών*. Για να τα πάρουμε με την σειρά τα πράγματα.

Δεν θεωρώ ότι η διαφορετική άποψη κάνει κάποιον κατώτερο ή χαζό, πόσο μάλλον όταν τα επιχειρήματα αφορούν ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά την πόλη στο σύνολο της, που μέρος της είμαστε όλοι μας.

Θα ήταν αποδεκτό ότι η έκφραση των εργαζομένων (δηλαδή η εκλογή διοίκησης στο Σωματείο) είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών αν η έννοια αυτή δεν αφορούσε μόνο την εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζω ότι ιστορικά τουλάχιστον τα περισσότερα ολοκληρωτικά μορφώματα και μηχανισμοί προέκυψαν από «δημοκρατικές διαδικασίες».

Θα έχει αξία η έννοια «δημοκρατική διαδικασία» μόνο και αν:  

  • Aνατρέψετε όλες τις προηγούμενες χρονίζουσες παθογένειες του Σωματείου με τις προσωπικές και κομματικές εξαρτήσεις
  • Mε ανατροπή προσωπικών και ομαδοποιημένων προτεραιοτήτων
  • Mε στοχεύσεις που απορρέουν από τον ιστορικό και θεσμικό ρόλο του Σωματείου που έχουν να κάνουν με τούς ταξικούς εχθρούς
  • Με αλληλέγγυες πρακτικές με κοινωνικά και  ταξικά κινήματα
  • Εναντίωση στην λογική του κοινού παρονομαστή συμφερόντων που έχει διαποτίσει χρόνια τώρα το εργατικό κίνημα γενικότερα και το Σωματείο ειδικότερα

Σε ότι αφορά το κοινό ψηφοδέλτιο που για πρώτη φορά κατέβηκε σε αντίθεση με τα παραταξιακά  αποδείξτε στον εαυτόν σας και στους συναδέλφους σας πρώτα ότι δεν άλλαξε απλά ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς. Υπάρχει όμως πλήρης ταύτιση του Σωματείου με τις στρατηγικές, τις προτεραιότητες και τα οικονομικά συμφέροντα της Lafarge. Εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν αναλάβει η νέα διοίκηση πριν από 14 μέρες,  το Σωματείο έχει αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου τύπου και επικοινωνίας της εταιρίας. Αν αφουγκραζόσασταν το σύνολο της Βολιώτικης κοινωνίας θα το ακούγατε αβίαστα. Τώρα άλλαξε κάτι από την νέα διοίκηση; 

Όσο για την Αριστερά, στην οποία αναφέρεστε ότι συμμετέχει στη νέα διοίκηση για δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, δεν νομίζω να της έκανε κάποιος χάρη. Εκπροσωπούνταν πάντα στο ΔΣ και είχε ανέκαθεν φωνή και άποψη, πολλές φορές μη αρεστή σε κάποιους, παρότι σήμερα κατέληξε να συνυπογράψει το λιβελλογράφημα σας.

Και ας αναφερθούμε στην προσωπική επίθεση που εξαπολύσατε ως μέσον αντιπαράθεσης και για να με βάλετε υποτίθεται στη θέση μου.

Οι δυνατότητές μου και οι προδιαγεγραμμένες προοπτικές μου ανήκοντας σε αυτή την τάξη των βιομηχανικών εργατών -πράγμα που με τιμά ιδιαίτερα- με οδηγήσανε να εργάζομαι σε εργοστάσιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρνούμαι την εργοστασιακή παραγωγική διαδικασία. Αντίθετα τη θεωρώ το χώρο όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ταξική συνείδηση του καθενός μας.

Η ιστορική αντίθεση των εργατών δεν είναι ότι μισούν το χώρο που εργάζονται, αλλά τις παραγωγικές σχέσεις. Ούτε και κανένας εργάτης μπορεί να απαρνηθεί την εργασία του επειδή αυτή γίνεται σε εργοστάσιο καπιταλιστικής ιδιοκτησίας… Άρα στα τσιτάτα σας ότι το βουλώνουμε γιατί «τρώμε ψωμί» σας απαντώ ότι από την εργασία μου και την εργασία όλων των εργατών κάποιοι «βαρυστομαχιάζουν από πλούτο».

Όσο για το τοξικό περιβάλλον και γιατί το ανεχόμουν, αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά το σύνολο των εργαζομένων το σύνολο της πόλης. Άρα ακόμα και αν «έσωζα» τον εαυτό μου απομακρυνόμενος από τον εργοστασιακό χώρο, δεν θα είχα τη δυνατότητα να αποχωρίσω από την πόλη ούτε και το θέλω. Θα κάνω ότι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με το θέμα αυτό συμμετέχοντας ενεργά σε μια παγκόσμια πανστρατιά.

Η έννοια  αριστερός, που πίσω της βρίσκεται μια ολόκληρη διαχρονική κοσμοθεωρία, δεν αποτελεί συζήτηση εκ του προχείρου. Το ποιος είναι Αριστερός ή όχι το δείχνει ο καθημερινός αγώνας και η στάση ζωής και δεν θα το κρίνουν πρόσωπα που δεν έχουν καμία πολιτική παιδεία να αρθρώσουν ολιστικό, ιστορικό και ταξικό λόγο. Όσο για τη δεξιά μου τσέπη θα σας βοηθούσε πολύ να ρωτούσατε σε ποια τσέπη βάζουν τον πλούτο τους οι συνδαιτημόνες σας εργοδότες.

Κύριοι δεν έχει σημασία σε ποια τσέπη βάζει ο καθένας μας, αλλά πως τα αποκτά. Είναι ελεεινό να προσδίδετε τέτοιους χαρακτηρισμούς σε εργαζόμενο (γιατί συνεχίζω να εργάζομαι ως εργάτης) επί 30 χρόνια σε βιομηχανία. Αντίθετα πιθανώς τέτοιοι χαρακτηρισμοί ταιριάζουν σε αυτούς που πλουτίζουν  με το να καρπώνονται τον κόπο και τις ικανότητες άλλων και εν προκειμένω των εργατών (προφανώς δύσπεπτες έννοιες σε πολλούς από εσάς.) Τα περί «αριστερών με δεξιές τσέπες» είναι τσιτάτα που προπαγανδίζουν τα νεοφιλελεύθερα και φασιστικά μορφώματα. Ποιος έχασε το πολιτικό ήθος για να το βρείτε εσείς βέβαια;

Κάποιοι κάποτε αγωνίστηκαν για να αποτελεί η αποζημίωση νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων όταν απομακρύνονται από την εργασία τους με οποιοδήποτε τρόπο! Θεωρείτε την επιπλέον αποζημίωση παράνομη, άκαιρη, κακώς γίνεται ή είναι θεμιτό για κάποιους και για κάποιους όχι; Δεν αποτελούσε ανέκαθεν εργαλείο διαπραγμάτευσης της εταιρείας, του οποίου πολλές φορές κάνατε χρήση παίζοντας το ρόλο του «καλού μπάτσου» όταν ο «κακός» ήταν η εταιρεία ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η αποχώρηση του εργαζομένου;

Παρεμπιπτόντως «οικειοθελής  αποχώρηση» σημαίνει στην προτεινόμενη πρόταση τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο εργαζόμενος χωρίς να έχει προηγουμένως υποστεί τη συνεχιζόμενη πίεση σε προσωπικό επίπεδο, να δεχθεί «επιχειρήματα» που είναι υπεράνω των δυνάμεών του και χωρίς δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον του στον χώρο της εργασίας του, επίσης σε προσωπικό επίπεδο. Βέβαια, στα μέσα καλοκαιριού ο πρώην Πρόεδρος με είχε «προειδοποιήσει» σε δημόσιο χώρο ότι θα με «καλέσει» η Εταιρεία, προφανώς επειδή δεν έκρυψα την κοινωνική και πολιτική μου δράση, κάτι που δεν ήταν αρεστό από την εταιρία.

Όμως το να κατηγορούμαι ότι πήρα ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ είναι φτηνός εντυπωσιασμός, λάσπη και ωμό ψέμα. Κι αυτή η λάσπη είναι χαρακτηριστικό των ανέντιμων και των ανίσχυρων. ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ… όταν το ποσό που διαπραγματεύτηκα (μόνος μου !!!) καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των απολαβών μου ως εργαζόμενου για τα επόμενα 6 χρόνια εργασίας μέχρι την πλήρη συνταξιοδότηση μου;

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω  γιατί αρκεστήκατε σε μία προσωπική επίθεση λες και αποτελώ μια πρωτοπορία από μόνος μου και δεν λέτε κουβέντα για τα επιχειρήματα που κατέθεσα (που είναι επιχειρήματα του κινήματος στο Βόλο και δυστυχώς για εσάς επιχειρήματα ενός ευρύτερου κινήματος ανά τον κόσμο);  Αυτό και  μόνο δηλώνει ότι ο καθένας σας έχει ιδιοτελή  κίνητρα και ανησυχεί μην τυχόν θιχτούν τα προσωπικά του οφίτσια.

 

error: Content is protected !!