Η κοινωνία του Βόλου «ξεσπάθωσε»

milonas

«Η Κοινωνία του Βόλου ξεσπάθωσε» αναφέρει σε παρέμβασή του ο Πάνος Σκοτινιώτης, σχετικά με το χθεσινό συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είσαι σίγουρος ότι η καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία  δημιουργεί όντως πρόβλημα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία; Έχω διαβάσει και σοβαρές επιστημονικές απόψεις που υποστηρίζουν το αντίθετο», ήταν ο εύλογος προβληματισμός, στη διάρκεια του χθεσινού συγκλονιστικού  συλλαλητηρίου, μιας  Βολιώτισσας με δυναμική παρουσία στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του Παγασητικού, κάποιες δεκαετίες πριν.

«Επειδή ειδικός δεν είμαι, θα σου αντιστρέψω το ερώτημα: Εσύ είσαι σίγουρη, απ’ όσα έχεις διαβάσει κι έχεις ακούσει,  ότι η καύση RDF/SRF δεν δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία; Και ότι οι έλεγχοι γίνονται όπως πρέπει; Εν αμφιβολία, λοιπόν, υπέρ της υγείας, για να παραφράσω  έναν κανόνα του Ποινικού Δικαίου. Στο τέλος-τέλος, βασική αρχή της Δημόσιας Υγείας είναι η αρχή της πρόληψης», ήταν το δικό μου σχόλιο στο ερώτημά της.

Κατάλαβα ότι ένιωσε πιο σίγουρη για την επιλογή της να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Και για το διπλό «ΟΧΙ»: Όχι στην παραγωγή  SRF από τον Δήμο, όχι στην καύση RDF/SRF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.

Αυτό που πιστεύω πως μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι σε μια εποχή συλλογικής ματαίωσης και κοινωνικής παραίτησης, η κοινωνία του Βόλου «ξεσπάθωσε», για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Απέδειξε  ότι,  τα πέντε τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχει αναπτύξει μια συμπεριφορά μιθριδατισμού, όπως κάποιοι ποντάριζαν, αλλά και ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα, συλλογική τοπική αυτογνωσία.

Οι «κάτω» απέδειξαν (και) χθες ότι θέλουν. Είναι πλέον η σειρά των «πάνω» -πρωτίστως των δημοτικών συνδυασμών- να αποδείξουν ότι μπορούν να μετουσιώσουν τη μεγάλη κοινωνική δυναμική και την αξίωση για αλλαγή πορείας, και σε πλειοψηφικό, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την πόλη.

Facebook Comments

error: Content is protected !!