Έλενα Ράπτη στο TheΝewspaper.gr: «Ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να φύγει από τη μέση»

milonas 728x120

Σε πολύ μικρή ηλικία η Έλενα Ράπτη, κατάφερε να είναι σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας, επιστήμονας και πολιτικός. Από την θέση της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης  Θεσσαλίας, του μέλος των Τομέων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης της ΝΔ, αλλά και του μέλους του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ θέλει να τονίσει ότι οι νέοι οφείλουν να μετέχουν στα κοινά, καθώς η ενεργή συμμετοχή στους κοινούς αγώνες του σήμερα, αποτελεί χρέος όλων, απέναντι στους κόπους των γονιών μας, το μέλλον των παιδιών μας και το αύριο της πατρίδας.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως η άρνηση των νέων ανθρώπων να εμπιστευθούν την πολιτική συνιστά ένα πολυπαραγοντικό, οξύμωρο φαινόμενο, γι’ αυτό και η νέα γενιά θα πρέπει να αντιληφθεί πως αν αυτή δεν διαμορφώσει το πολιτικό μέλλον που επιθυμεί και αξίζει, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει, με τις γνωστές έως τώρα συνέπειες.

Χαρακτηρίζει δε καταστροφική την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ για την Μαγνησία υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική και αναπτυξιακή πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλη, απ’ αυτή που βιώνουμε όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, και σίγουρα, δεν σχετίζεται με την οικονομική, αναπτυξιακή πραγματικότητα της Μαγνησίας, η οποία αφορά στις συνέπειες μιας αδυσώπητης δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, γλαφυρά αποτυπωμένη στην θλιβερή πρωτιά του Νομού στην ανεργία…

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

  • Δηλώνετε από την θέση σας παρόν στην εκλογική μάχη που -εδώ και καιρό- δίνει η ΝΔ;

Ως πασίδηλο, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Κρίση η οποία λόγω της έντασης, του εύρους και της παρατεταμένης διάρκειας των χαρακτηριστικών της, έφτασε να υπερβεί την οικονομική της διάσταση και να συνιστά πια μια κρίση κοινωνική, ανθρωπιστική. Η ύφεση, η ανεργία, η απαξίωση των θεσμών, η απομείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η δημογραφική συρρίκνωση είναι μόνο μερικά από τα πιο μελανά κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ μιας νέας ελληνικής πραγματικότητας, ως αποτέλεσμα όχι κάποιας ανώτερης κακόβουλης επιρροής με στόχο την Ελλάδα, αλλά ως απότοκος χρόνιων παθογενειών και διαρθρωτικών αδυναμιών, που κόστισαν εθνικά, οδηγώντας τους Έλληνες σε μια λογική καθολικής συστημικής απαξίας, δυσπιστίας και απαισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο.    

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, κανείς δεν πρέπει, και δεν δικαιούται, να παραμένει αμέτοχος, στέκοντας, είτε ως παρατηρητής, είτε απλώς ως συστημικός (επι)κριτής. Έτσι και εγώ, ως ενεργός πολίτης της δράσης και όχι του εφησυχασμού και της επανάπαυσης, μακριά από λογικές ιδιοτέλειας και μικροσυμφερόντων, έχω από καιρού, αποφασιστικά ταχθεί με όλες μου τις δυνάμεις στο μόνο αξιόπιστο πολιτικό φορέα της χώρας, τη ΝΔ και τον Πρόεδρο της, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εγγυητή σταθερότητας, ορθοδρόμησης και επαναφοράς της χώρας στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Διότι, η ενεργή συμμετοχή στους κοινούς αγώνες του σήμερα, αποτελεί χρέος μου και χρέος όλων, απέναντι στους κόπους των γονιών μας, το μέλλον των παιδιών μας και το αύριο της πατρίδας.

  • Είστε από τα νεότερα μέλη του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ. Πιστεύετε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και με ποιον τρόπο θα πειστούν για να ξαναγυρίσουν;

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται, πράγματι, ως α-πολιτική (apolitique) έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της, από τη μια, την αποχή των πολιτών όχι μόνο από τα πολιτικά αλλά ακόμη και τα κοινωνικά δρώμενα, και από την άλλη, την  εκλογή στα κοινά ανθρώπων που είναι γνωστοί όχι για τις πολιτικές τους δράσεις και απόψεις, αλλά για τις αθλητικές τους επιδόσεις, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και/ή τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις…!

Η αποχή των νέων, από άποψη (όπως οι περισσότεροι, εμφατικά, υποστηρίζουν), έρχεται να προστεθεί στην ανωτέρω κατάσταση α-πολιτικής, επιτείνοντας την «κατ’ επίφαση δημοκρατία» των ημερών μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους κυβερνητικούς σχηματισμούς «πλειοψηφίας» του 35% επί του 40-50% των ψηφισάντων, και συνιστά ένα πολυπαραγοντικό, οξύμωρο φαινόμενο. 

Οξύμωρο διότι, ενώ η νεολαία είναι αυτή που έχει την ορμή, τις δυνατότητες, τα προσόντα και τη δύναμη να επέμβει δυναμικά στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, απέχει, υιοθετώντας μια στρουθοκαμηλική λογική αποστασιοποίησης. Οι αιτίες, παρότι προφανείς, παραμένουν κατά τη γνώμη μου, κατάφορα αδικαιολόγητες και βαραίνουν όλους: ο νεποτισμός, η ευνοιοκρατία, η αναξιοκρατία, η πολιτική υποκρισία και ασυνέπεια, ο μη ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων, η ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η ανυπαρξία πολιτικών για τη νεολαία, αλλά και η κλειστή πολιτική λογική των κομμάτων που αντί να προσεγγίζει εντάσσοντας, αποκλείει τους νέους, εύλογα αποτελούν αντικίνητρα συμμετοχικότητας τους στην πολιτική. 

Μπορεί αυτό να αναστραφεί; Παρότι κανένα μαγικό πολιτικό ραβδί δεν υπάρχει, πιστεύω ακράδαντα πως για να επιστρέψουν οι νέοι μας (αλλά και όλοι οι πολίτες) στην πολιτική, θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη στους θεσμούς και στους εκπροσώπους τους, μέσω-κατ’ αρχήν- της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας του κράτους δικαίου, το οποίο θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ως θεματοφύλακας μιας αναγκαίας θεσμικής εξασφάλισης, που θα αντιμετωπίζει τους νέους με ισοτιμία, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία. Επίσης, μέσω της εφαρμογής διαδικασιών συστημικής κάθαρσης και ανανέωσης, όπως αυτής που μόνο η ΝΔ πραγμάτωσε, μέσω του Μητρώου Στελεχών, μέλος του οποίου αποτελώ και εγώ η ίδια, και της ανάδειξης πολιτικών εκπροσώπων άφθαρτων, άξιων και αξιόπιστων, ικανών να συσπειρώσουν και να προσελκύσουν. 

Ωστόσο, και εμείς οι νέοι θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η ψήφος (πράγματι) σκοτώνει, και ως εκ τούτου, αν εμείς δεν διαμορφώσουμε το πολιτικό μέλλον που επιθυμούμε και αξίζουμε, τότε-σίγουρα-κάποιος άλλος θα το κάνει για μας (με τις γνωστές έως τώρα συνέπειες).

  • Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει κουράσει τους πολίτες, αλλά και την λειτουργία του δημοσίου;

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική συντριβή της πιο ιδιοτελούς, καιροσκοπικής και ανεύθυνης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η μεταπολίτευση έχει ξεκινήσει. Πράγματι ωστόσο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στον όλεθρο της επερχόμενης εκλογικής συντριβής της, δεν διστάζει να σέρνει τη χώρα και τους πολίτες της σε έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα, απονευρώνοντας όχι μόνο τη δημόσια διοίκηση, αλλά την ίδια την οικονομία και την αγορά. 

Μήπως να ενημέρωνε κάποιος τον κ. Τσίπρα ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι θετική συνάρτηση της φερεγγυότητας των κυβερνώντων;  Μήπως κάποιος να τον πληροφορούσε για τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο της αστάθειας που δημιουργεί η εμμονική προσκόλληση του σε μία στείρα και καταστροφική διακυβέρνηση που οδήγησε 500.000 νέους Έλληνες να φύγουν απ’ τη χώρα; Και μήπως, τέλος, κάποιος να του διατρανώσει -παρότι συνειδητά κωφεύει- το ότι η κοινωνία επιζητά άμεσα την πολιτική αλλαγή για να μπει ένα τέλος, στην αποτυχία αξιοποίησης δημοσιονομικών περιθωρίων για τη μείωση της φορολογικής αφαίμαξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να δοθεί επιτέλους αναπτυξιακή ώθηση; 

Ο Αγγλοαμερικανός συγγραφέας Thomas Paine, έλεγε, «Προχώρα πρώτος ή ακολούθησε ή φύγε από τη μέση». Πάει καιρός που ο κ. Τσίπρας προχωρούσε πρώτος. Σήμερα, δεν μπορεί ούτε τις ίδιες τις εσωκομματικές του εξελίξεις να ακολουθήσει. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει, απλά, να φύγει από τη μέση.

  • Έλκετε την καταγωγή σας από τον Αλμυρό. Με ποιον τρόπο μπορούν να επιστρέψουν οι νέοι μας στην ελληνική επαρχία; Ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν;

Κατάγομαι από πατρική γραμμή από τη Φυλάκη (Κιτίκι) Μαγνησίας και από μητρική γραμμή από τη Βρύναινα Μαγνησίας, μικρά (ημι)ορεινά χωριά λίγων κατοίκων του Νομού μας, ενώ, από το 2012 επέστρεψα από την Αθήνα όπου διέμενα από το 2001 και εγκαταστάθηκα με την οικογένεια μου στον Αλμυρό όπου και μεγάλωσα. 

Το 2012, μεσούσης της κρίσης, έρευνα του ΥΠΠΑΤ αποτύπωνε την επιθυμία 1 με 1,5 εκατομμυρίων νέων ατόμων για αντιστροφή της αστυφιλίας των δεκαετιών ΄50 έως ΄80, μέσω της επιστροφή τους στην ύπαιθρο σε αναζήτηση μιας ποιοτικότερης ζωής, έστω κι αν αυτό θα σήμαινε συμβιβασμό με μικρότερες οικονομικές απολαβές. Ωστόσο, και όπως προανέφερα παραπάνω, η τάση αυτή δεν ευοδώθηκε και η επιστροφή στην ύπαιθρο, μετουσιώθηκε σε μια άτακτη φυγή 500.000 νέων στο εξωτερικό.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τη διαρροή νέων μυαλών και τη “σπατάλη” των εγχώριων επιστημόνων που έχουμε εκπαιδεύσει, αλλά-κυρίως-και την αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας και κατήφειας που καθορίζει τις αποφάσεις της νέας γενιάς, δημιουργώντας αρνητικό μακροοικονομικό αντίκτυπο στη χώρα. Πως;

 Οδηγώντας τη χώρα μακριά από την οικονομική στασιμότητα των τελευταίων ετών, επενδύοντας και δίνοντας κίνητρα στην καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας τη νεοφυή, νεανική επιχειρηματικότητα με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα, υλοποιώντας-εν γένει-όλες εκείνες τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες υπολειπόμαστε (βελτιώσεις στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης, δημιουργία ενός σταθερού και φιλικού προς το «επιχειρείν» φορολογικού συστήματος, ομαλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων κ.α.) και οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη εμπέδωσης αισθήματος υγιούς νεανικής επιχειρηματικότητας.

Πέραν των αναγκαίων ενεργειών της κεντρικής διοίκησης του κράτους, ωστόσο, και η αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, θα πρέπει επίσης να σταθεί αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση, υλοποιώντας έργα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος που θα αναβαθμίζουν την Ελληνική περιφέρεια και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και προοπτικές απασχόλησης.  

Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές, το διακύβευμα της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Όραμα και τεχνογνωσία τα μέσα. 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης  Θεσσαλίας, διδακτικό προσωπικό σε Πανεπιστήμια, μέλος των Τομέων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης της ΝΔ, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων και υποψήφια Διδάκτωρ ευρωπαϊκού δικαίου. Μεγάλη η ευθύνη;

Να σας πω. Ποτέ δεν με τρόμαζε, ούτε με πτοούσε η ανάληψη ευθυνών. Απεναντίας, πάντα επεδίωκα, απ’ όποιο μετερίζι και αν υπηρετούσα, να βρίσκομαι «μπροστάρισα» σε κάθε καλό σκοπό, έργο, προσφορά ή καθήκον, συνεισφέροντας με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, και καλή προαίρεση, τόσο για την επίτευξη προσωπικών στόχων, όσο και για την εκπλήρωση υπερατομικών προσπαθειών. Επιτρέψτε μου δε, να πω, πως ό,τι έχω κατάφερα μέχρι σήμερα, είναι αποτέλεσμα της πίστης μου στο Θεό και μιας μακράς περιόδου, σκληρής-πολύ σκληρής δουλειάς προς μία μοναδική κατεύθυνση, έχοντας ξεκάθαρους στόχους. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, τίποτα δεν έρχεται τυχαία, αν και-αδιαμφισβήτητα-χρειάζεται και η τύχη ως σύμμαχος. 

Βιωματικά είμαι σε θέση να πω ότι όποιος «αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό» και δεν θεωρεί ότι τα κατάφερε επαναπαυόμενος, σίγουρα, δημιουργεί και κατακτά κάθε του όνειρο.    

  • Σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας, επιστήμονας και πολιτικός. Πώς καταφέρνετε σε μία τόσο μικρή ηλικία να συνδυάσετε όλες αυτές τις ιδιότητες; 

Όπως έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ «κάθε γυναίκα που καταλαβαίνει πώς να διευθύνει ένα σπίτι είναι κοντά στο να καταλάβει τα προβλήματα διακυβέρνησης μιας χώρας».

Μεγαλώνοντας σε μία χριστιανική, επιχειρηματικά αυτοδημιούργητη και επιτυχημένη οικογένεια, με έναν πατέρα ο οποίος εργάζεται ακόμη και τώρα (παρόλα τα εβδομήντα πέντε του χρόνια), και μια μητέρα αγωνίστρια της ζωής και άξια ως γυναίκα, αντιλαμβάνεστε ότι τα πρότυπά μου ήταν υψηλά. 

Για εμένα, και παρότι η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε μία ετερόκλητη και πολλών ταχυτήτων πραγματικότητα, συχνά εξαντλητική και κάποιες φορές ατελέσφορη, όταν έχει λάβει αγάπη, σωστές αρχές, την κατάλληλη εκπαίδευση και έχει δίπλα της τον κατάλληλο σύντροφο, τότε μπορεί πραγματικά να μεγαλουργήσει, ανταποκρινόμενη με αξιοθαύμαστη επιτυχία σε κάθε ανατεθειμένο ρόλο και καθήκον, κόντρα σε κάθε προκατάληψη, δυσκολία και τυχόν εμπόδια.  

  • Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ποιο έργο έμεινε στάσιμο στη Μαγνησία και θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησης της ΝΔ;

Στις 15 Μαρτίου βρέθηκα στη Λάρισα και παρακολούθησα τις εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας όπου άκουσα την εισήγηση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας Αικατερίνης Παπανάτσιου, στη θεματική «Σταθεροποίηση της οικονομίας: Επόμενο βήμα η δίκαιη ανάπτυξη» να μιλά για ομαλοποίηση της οικονομίας με τάσεις επιτάχυνσης, για ξένες άμεσες επενδύσεις, εξαγωγές, μείωση της ανεργίας, αύξηση των θέσεων εργασίας και βελτίωση των όρων απασχόλησης. Επίσης, την άκουσα να αναφέρεται σε αναπτυξιακά έργα και προτάσεις βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Μάλλον η οικονομική και αναπτυξιακή πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλη, απ’ αυτή που βιώνουμε όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, και σίγουρα, δεν σχετίζεται με την οικονομική, αναπτυξιακή πραγματικότητα της Μαγνησίας, η οποία αφορά στις συνέπειες μιας αδυσώπητης δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, γλαφυρά αποτυπωμένη τόσο ως συνάρτηση της θλιβερής πρωτιάς του Νομού στην ανεργία, με τους εγγεγραμμένους ανέργους να ανέρχονται για το 2018 στους 22.162, όσο και στους χαμηλούς αναπτυξιακούς δείκτες του Νομού. Διακοπή εργασιών Coca-Cola, ΒΙΣ, ΙΜΑΣ και η επικείμενη φυγή του στρατοπέδου Γεωργούλα είναι μερικά μόνο από τα πιο «χτυπητά» παραδείγματα της επιχειρηματικής άνθισης και αναπτυξιακής πνοής (sic) που βίωσε και πρόκειται να συνεχίσει «ευεργετικά» να βιώνει στο πετσί του ο Βόλος και οι εργαζόμενοι του. 

Εκτός και αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στη μείωση της ανεργίας λόγω των αθρόων προσλήψεων κομματικού στρατού-δημόσιων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου πελατειακής λογικής, ή, στην απορρόφηση ανέργων σε ΜΚΟ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ,ή, εάν τελικώς εντάσσουν στους υπολογισμούς τους και όσους Έλληνες μετανάστευσαν και εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό άλλων χωρών.

Η Μαγνησία πρέπει και μπορεί να καταστεί ισχυρός πόλος ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις και έργα όπως η μόλις πρόσφατα «ξεμπλοκαρισμένη» τουριστική επένδυση στον Αλατά, η ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, το τελεφερίκ Πηλίου, η αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Όθρυος, η αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις Νήες, η ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, η υποστήριξη του θρησκευτικού τουρισμού των Ι.Μ. Παναγίας Ξενιάς κ.α., παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σε περιφερειακό επίπεδο, δεν θα ευοδωθούν «ξεκλειδώνοντας» ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης για όλο το Νομό, εάν δεν εφαρμόσουμε-ως Κράτος-ένα νέο μείγμα πολιτικής, έμπρακτης φιλικότητας προς τις ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις, μέσω ενός  σταθερού φορολογικού συστήματος και αποκατάστασης της ρευστότητας της αγοράς. 

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες και-κυρίως- τη συμμετοχή τους, στη διαμόρφωση μιας  νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, δίνοντας, στους ίδιους και στα παιδιά μας, τη δυνατότητα να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Τέλος, θα ήθελα να παροτρύνω έναν και κάθε μία να εμπιστευτούν τους νέους, ικανούς και δημιουργικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς πολιτικής, που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αμεσότητα και ικανότητες, αναγκαία συστατικά για μια άρτια και άξια εμπιστοσύνης πολιτική εκπροσώπηση.

error: Content is protected !!