Στη Ρώμη ο πρόεδρος της Κίνας για τη συμφωνία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος»

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 20:42

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφίχθη σήμερα στη Ρώμη, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο η Ιταλία θα ενταχθεί στο τεράστιο σχέδιο υποδομών «Μια ζώνη, Ένας δρόμος», παρά την αντίθεση που έχουν διατυπώσει οι ΗΠΑ.

Η Ιταλία, που επιδιώκει να συνάψει νέες συμφωνίες εξαγωγών για να δώσει ώθηση στην οικονομία της, θα γίνει η πρώτη χώρα από την ομάδα των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανιών (G7) που θα συμμετάσχει στο πολλών δισεκατομμυρίων σχέδιο, με το οποίο το Πεκίνο στοχεύει να βελτιώσει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις του.

Ο Σι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα αύριο και αναμένεται να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε το Σάββατο, προτού μεταβεί στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας.

Περισσότερες από 30 συμφωνίες, ύψους έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να συναφθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μια σειρά τομέων, μεταξύ αυτών συμφωνίες με τις οποίες θα αποκτούν πρόσβαση στα λιμάνια της βόρειας Ιταλίας Τεργέστη και Γένοβα τα κινεζικά κοντέινερ.

«Είμαστε η καρδιά της Μεσογείου κι όμως οι Κινέζοι βρίσκονται παντού στην περιοχή εκτός από εδώ» δήλωσε ο υφυπουργός Βιομηχανίας Μικέλε Γκεράτσι σε ένα βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

«Αυτό το μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός που στοχεύει στο να βοηθήσουμε τις χώρες μας να κάνουν εξαγωγές κι επομένως να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξή μας» υπογράμμισε.

Εντούτοις, η προοπτική μιας συμφωνίας προκάλεσε τριγμούς τόσο στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού όσο και μεταξύ των συμμάχων της Ιταλίας, ιδίως της Ουάσιγκτον, όπου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου προέτρεψε τη Ρώμη να μη δώσει «νομιμότητα στο ματαιόδοξο σχέδιο υποδομών της Κίνας».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 20:43

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!