ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Κουρέτας στο TheΝewspaper.gr: «Ο Αγοραστός μιλάει για το έργο του λες και η Θεσσαλία ξεκίνησε επί της εποχής του»

milonas

Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας ο Δημήτρης Κουρέτας, με εμπειρία και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, βάζει πλώρη για το τιμόνι της περιφερειακής Διοίκησης ασκώντας σκληρή, αλλά δίκαιη –όπως υποστηρίζει- στους πολιτικούς του αντιπάλους, καλώντας τους μάλιστα σε δημόσια συζήτηση μαζί τους, με θέμα τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο TheΝewspaper.gr δηλώνει ότι επιθυμεί μια δυναμική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι στο πεδίο της αυτοδιοίκησης αυτοί που έχουν την δύναμη είναι οι ίδιοι οι πολίτες και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί.

Ο ίδιος βλέπει αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο «μνημονεύοντας» ωστόσο την ρήση του Βέλγου συγγραφέα Καρβέλ που έλεγε ότι “η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική”…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πως και πότε πήρατε την απόφαση να ηγηθείτε ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας; Ποια θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες σας;

Έχει παρθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Εγώ από την εποχή που έφυγα από την Περιφέρεια όταν έληξε η θητεία μου το 2014, είχα αποσυρθεί αλλά δεν σταμάτησα να παρακολουθώ το τι γίνεται. Ήμουν από τους ανθρώπους που  συμμετείχα στην δημιουργία του αναπτυξιακού προγράμματος  της Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020, επομένως το παρακολούθησα  στενά. Εδώ και ένα χρόνο αποφασίσαμε μαζί με άλλους ανθρώπους να συστήσουμε  μια ομάδα, μια κίνηση πολιτών η οποία θα εκφράσει ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο, όχι μόνο δεν εκφράζεται από τις παρατάξεις αλλά υπάρχει μία τάση αυτοί που εκπροσωπούν τους πολίτες να είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κερδίσει τις θέσεις τους με κομματικές ψήφους ζυμωμένες με ρουσφέτια κτλπ. Αυτός ο κόσμος είχε αποφασίσει να απέχει ή να κάθεται στο σπίτι. Μιλάμε για γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, αγρότες, γεωπόνους, κτηνοτρόφους, νέα παιδιά κατά το πλείστον από όλη τη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή έχουμε  όλο το  ψηφοδέλτιο να είναι έτοιμο σε όλους τους νομούς, και πρόκειται για ανθρώπους που είναι αναγνωρισμένοι, έχουν κάνει πράγματα μέσα στην κρίση και θέλουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας προς την κοινωνία. Ότι εκτός από όλα αυτά τα «μαύρα» πράγματα που κόβουν συντάξεις και όλα αυτά που ζούμε, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού η οποία μπορεί να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο.  Όλοι αυτοί που θα δείτε στο ψηφοδέλτιο ουσιαστικά κάνουν πράξη αυτό που είχε πεί ο Βέλγος συγγραφέας Καρβέλ : “Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική”. 

Άρα είστε ρεαλιστής. Ξέρει ο Κουρέτας μέχρι που μπορεί να φτάσει το ποσοστό του…

Εγώ πιστεύω ότι ένα ποσοστό 15-20% είναι μέσα στις δυνατότητες να εκφράσουμε αυτό τον κόσμο. Μπορεί να είναι και παραπάνω! Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εκτεθούμε αυτούς τους μήνες, γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά το παιχνίδι παίζεται από εσάς, τα μέσα ενημέρωσης.

Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας με το εκλογικό σκηνικό να είναι ρευστό, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων. Θέλουμε να είμαστε καθοριστικοί στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού και να δώσουμε μια καινούρια ώθηση στο πολιτικό τοπίο της περιοχής μας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο ποσοτικός αλλά κατά βάση ποιοτικός. Επιθυμούμε μια δυναμική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας. Όταν λέει κάποιος που διοικεί την περιφέρεια 9 χρόνια , ότι τα στελέχη μου έχουν εμπειρία, ε ναι μετά από 9 χρόνια έχουν. Εμπειρία όμως σε τι; Κατεβαίνουμε να δώσουμε μια μάχη βασισμένη σε αρχές, αξίες και μια οραματική διάθεση που θέλει τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της πρωταγωνιστές, εκφραστές και δημιουργούς μιας νέας συνθήκης που εγγυάται πρόοδο και ευημερία για το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων. Θέλουμε μια Θεσσαλία, δημιουργική, συλλογική και κυρίως δίκαιη.  Δεν μπαίνουμε στην πολιτική ως συμπλήρωμα. Το ψηφοδέλτιο μας είναι νεανικό, με κόσμο καινούριο που έχει έναν άλλο πολιτικό ρεαλισμό. Βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε  ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας  το οποίο δεν εκφράζεται μέχρι αυτή τη στιγμή και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το σπινθήρα για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανατροπή.

Ανεξάρτητη κίνηση λέτε αλλά… Αν έρθει κάποιο κόμμα να σας στηρίξει στην πορεία; Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα ακόμη δεν έχει ανακοινώσει οριστικά τον «εκλεκτό» του, αν και «φλερτάρει» ανοιχτά με τον Τσιλιμίγκα…

Ας δούμε καταρχήν τι συμβαίνει συνήθως: Τα ψηφοδέλτια στήνονται από ελεγχόμενους κομματικούς μηχανισμούς  στη βάση επιδιώξεων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με τις τοπικές ανάγκες.  Οι επικεφαλής  προσπαθούν να ισορροπήσουν  αντικρουόμενες  εσωκομματικές τάσεις στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα οι επιλογές να μην γίνονται βάση της αξίας και των ικανοτήτων του καθενός αλλά σε μια λογική συμψηφισμού  και εσωτερικών συναλλαγών. Εμένα προσωπικά αυτή η πρακτική  όχι απλά δεν με ενδιαφέρει αλλά βρίσκομαι εδώ για να την πολεμήσω και να προσπαθήσω να αναδείξω μια άλλη λογική, μια άλλη διαδικασία που προτάσσει ως κυρίαρχα και δομικά  της χαρακτηριστικά  την αξιοκρατία και  τη διάθεση προσφοράς. Ειδικά στο πεδίο της αυτοδιοίκησης πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτοί έχουν τη δύναμη και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί. Αποτελεί πλέον προϋπόθεση η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης από τον καθένα. Η πολιτική και οι αποφάσεις πρέπει να εκπορεύονται από κάτω προς τα πάνω και όχι να επιβάλλονται από πάνω προς τη βάση στο όνομα μιας πεφωτισμένης κομματικής αυθεντίας. Σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζουμε το ρόλο και την αξία των κομμάτων μέσα στη δημοκρατική διαδικασία.

Προτάσσουμε ωστόσο τη δύναμη και την ικανότητα των πολιτών να μπορούν να αυτοργανώνονται  και να διεκδικούν χωρίς διαμεσολαβητές και ινστρούχτορες. Άρα εμείς προχωράμε χωρίς κανένα κόμμα από πίσω. Όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι. Δεν το κάνουν όμως. Φοβούνται και κρύβονται πίσω από κόμματα καλύπτοντας στην ουσία  την κοινωνική τους κενότητα.

   Εδώ άκουσα το εξής περίεργο αυτή την εβδομάδα: ότι κάποιος που ήταν υποψήφιος και δεν είχε εκλεγεί, συνάντησε τον επικεφαλής της παράταξης του, γνωστό, τον χαιρέτησε και ο αρχηγός του δεν τον θυμόταν. Γίνονται και τέτοια πράγματα! Τους κουβαλάνε δηλαδή τους υποψήφιους τα κόμματα, συνήθως με ένα σκεπτικό ότι παίρνω ψήφους από κάπου και έτσι στήνουν τα ψηφοδέλτια και μετά δεν τους θυμούνται καν.. Όπως στη φύση δεν υπάρχουν κενά, έτσι και στη πολιτική. Όπου δημιουργείται κενό , κάτι άλλο πάει και το καλύπτει. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μεγάλο κενό. Και θέλουμε να το καλύψουμε.

Πολιτικά, ιδεολογικά αν προτιμάτε ποιο θα είναι το σημείο αναφοράς της δικής σας περιφερειακής παράταξης; Χωροταξικά που θα βρίσκεστε εσείς;

Στις 14 Δεκέμβρη δώσαμε το πολιτικό μας στίγμα. Ανήκουμε στο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο . Το όραμα μας είναι καθαρά αναπτυξιακό με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.  Στο κέντρο ανήκουμε, τοποθετούμαστε στο μεσαίο χώρο, δηλαδή είναι καθαρά αναπτυξιακό όλο μας το όραμα.  Η κριτική που θα κάνουμε στην περιφερειακή διοίκηση αλλά και στον κύριο Τσιλιμίγκα. Για να συνεχίσω όμως με την κριτική που σας έλεγα, όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στην Περιφέρεια δεν δόθηκαν ως δώρο ούτε ήταν κανένα δαχτυλίδι σε κανέναν περιφερειάρχη. Συμφωνήθηκαν με την Κοινότητα με βάση κάποιον προγραμματισμό και τα πήρε ο περιφερειάρχης για να κάνει κάποια έργα. Τα έργα αυτά προκηρύχθηκαν και μοιράστηκαν τα χρήματα σε διάφορους στόχους, σε κάποιους συμφωνούμε αλλά σε κάποιους διαφωνούμε. Έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο εμείς στο πως θα θέλαμε να μοιραστούν κάποια από αυτά τα χρήματα… Όχι από βίτσιο αλλά από γνώση του τι πραγματικά έπρεπε να γίνει.

Αλλά επίσης θα θέλαμε να παρουσιάσει και ο κύριος Τσιλιμίγκας τις δικές του προτάσεις αυτή την πενταετία. Μπορεί να είναι φίλος μου αλλά θα τον καλέσω να παρουσιάσει τι έκανε ως μείζονα αντιπολίτευση και να γίνει μια δημόσια συζήτηση.

Εμείς έχουμε πάρει από το 2014 όλα τα χρήματα τα οποία έχει η Περιφέρεια σε διάφορα προγράμματα, τα έχουμε αναλύσει και βλέπουμε που υπάρχει υστέρηση. Με αυτά τα χρήματα τα οποία έχουν απομείνει διότι έχει ξοδευτεί ένα μικρό μέρος του ΠΕΠ, εμείς παρουσιάσαμε προτάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, που θα πρέπει να διοχετευτούν αυτά τα χρήματα για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη θεσσαλική κοινωνία. Πολύ συγκεκριμένα. Είναι γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και ξέρουμε που θα πρέπει να πάνε τα χρήματα για να πιάσουν τόπο. Το πως έχει προχωρήσει με τη διοίκηση του κυρίου Αγοραστού θα το δούμε, έχουν γίνει πράγματα και εγώ δεν μηδενίζω τίποτα αλλά εμείς έχουμε εντελώς διαφορετικό όραμα. Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 12η στις 13 περιφέρειες σε απορροφήσεις πόρων , είναι ένα μεγάλο θέμα. Και το πιο σημαντικό, επειδή μιλάνε όλοι για τα χρήματα που έχουμε κληρονομήσει από το ΠΕΠ, τα κοινοτικά χρήματα, εμείς θα μιλήσουμε για πόρους που δεν υπάρχουν κι εμείς μπορούμε να τους φέρουμε με άλλους τρόπους. Όπως π.χ. με ευρωπαϊκά προγράμματα και με γραφείο οργανωμένο το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν διαθέτει αφού το γραφείο που υπάρχει τώρα είναι αναιμικό.  Και κάτι άλλο: Ο κ. Αγοραστός μιλάει για το έργο του λες και η Θεσσαλία ξεκίνησε επί της εποχής του. Λες και πριν από αυτόν δεν υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν πράγματα. Αυτό δεν είναι σοβαρό πράγμα.

Για να καταλάβουμε πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη… Περνά από το μυαλό σας ακόμη και το ενδεχόμενο να είστε τη δεύτερη Κυριακή για να διεκδικήσετε τη νίκη;

Νομίζω ναι. Τον τελευταίο καιρό ναι. Βλέπω ο κόσμος να αγκαλιάζει την προσπάθεια μας. Και αν είμαστε στο δεύτερο γύρο τότε όλα αλλάζουν.

Έχετε κατακτήσει σπουδαία πράγματα με έδρα την Θεσσαλία. Πώς και δεν σκεφτήκατε να φύγετε εκτός Ελλάδος;

Έφυγα όταν ήμουν μικρός για να πάρω εμπειρίες και να δουλέψω ως ερευνητές στην Αμερική. Μετά γύρισα γιατί δεν μπορούσα να μείνω μακριά από την πατρίδα μου. Μου έλλειπαν πολλά πράγματα. Θα μου πείτε, τι κατάφερα; Νομίζω αρκετά πράγματα. Αφιέρωσα, ας πούμε, την ζωή μου στη μελέτη των ιδιοτήτων των τοπικών προϊόντων. Ξέρετε ότι σήμερα ο δυτικός τρόπος ζωής, μας έχει αποστερήσει αυτό που κάποτε υπήρχε. Να πούμε ότι αξίζει να πεθάνω γι’ αυτό το πράγμα. Όταν δεν μπορείς να πεις ότι: αξίζει να πεθάνω γι’ αυτό, τότε δεν αξίζει και να ζεις για κάτι. Αυτό δεν μπόρεσα να το κάνω στην Αμερική. Εδώ το κατάφερα. Δηλαδή, μπόρεσα να πω: «Αξίζει να δώσω όλη μου την καριέρα για την μελέτη των τοπικών μας τροφίμων και κατ’ επέκτασιν ενός λιτού τρόπου διατροφής που σε φέρνει κοντά στις ανάγκες σου και σε κάνει λιγότερο καταναλωτικό. Ελιές, τυρί, ντομάτα, κρεμμύδι. Γιατί όλα αυτά αρκούν; Όμως η απόδειξη να είναι με ότι πιο επιστημονικά high γίνεται. Να μην σε αμφισβητεί κανείς».

Facebook Comments

error: Content is protected !!