ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρώτο DEBATE των υποψηφίων Δημάρχων Βόλου – Απαντούν σε 12 ερωτήσεις του TheNewspaper.gr

Την πρώτη αντιπαράθεση απόψεων των υποψηφίων δημάρχων Βόλου επιχειρεί να κάνει η πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα της Μαγνησίας. Το TheNewspaper.gr συνάντησε τους τρεις από τους πέντε υποψηφίους δημάρχους Βόλου και τους απήυθυνε δώδεκα ίδια ερωτήματα για την πόλη, τα προβλήματα, το αύριο, αλλά και τους εαυτούς τους.

KEN 728X100

Ιάσονας Αποστολάκης, Απόστολος Παπαδούλης και Απόστολος Ριζόπουλος απαντούν για την επόμενη μέρα.

Να σημειωθεί οτι η κ. Νάνσυ Καπούλα, δεν απάντησε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η δημοσιογραφική μας ομάδα, ούτε μετά από τρεις γραπτές και προφορικές οχλήσεις, ακόμα και σε χρόνο…ανοχής! Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος έθεσε ως όρο να συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι, οπότε αφού δεν τηρείται αυτό με ευθύνη της κ. Καπούλα, δεν δημοσιεύονται και οι δικές του απαντήσεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Για μένα το να γίνω δήμαρχος δεν είναι αυτοσκοπός, επιλέχτηκα με δημοκρατικές διαδικασίες από μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών, για να υλοποιήσω το κοινό μας όραμα και να συνεχίσω τον αγώνα που έδωσα τα τελευταία πέντε χρόνια από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Αυτό που μας ενώνει είναι το μεράκι για την πόλη μας, το όραμα μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, η αναπτυξιακή προοπτική, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με αλληλεγγύη, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων(νερό, αποχέτευση, ρύπανση, διαχείριση απορριμμάτων, περιβάλλον, κυκλοφοριακό).

Στην περίοδο των μεγάλων αλλαγών, η πόλη μας δεν μπορεί να πορεύεται δίχως σχέδιο και όραμα. Αντί για εκμαυλιστικές, διχαστικές και αυταρχικές πρακτικές, με καταστροφικά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε σύγχρονες απαντήσεις και παρεμβάσεις.

Όλες οι γενιές, οι γνώσεις και οι εμπειρίες σημαντικών ανθρώπων και δραστήριων συλλογικοτήτων είναι χρήσιμες στο δρόμο που οδηγεί στην ανάκαμψη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Θεωρώ ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να παίξει η νέα γενιά η οποία δεν δεσμεύεται από δυνάμεις αδράνειας και συνήθειες που κυριαρχούσαν σε εποχές με άλλα χαρακτηριστικά. Η υποψηφιότητα μου είναι μια συμβολική αποτύπωση της θέλησης να πρωτοστατήσει η νέα γενιά στο δρόμο που οδηγεί σε ένα σύγχρονο και πολύχρωμο Δήμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Είναι ερώτημα, που μου έχει γίνει από πολλούς φίλους και γνωστούς, πριν ανακοινώσω επίσημα την απόφασή μου. Η απάντησή μου ήταν καθαρή. Έχω εργαστεί σκληρά για σαράντα σχεδόν χρόνια ως στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, έχω διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις συγκρούσεων, ασχολήθηκα ενεργά με την ανάπτυξη του τόπου μου, διοίκησα και χρηματοδότησα χιλιάδες επενδύσεις, δημιούργησα εκατοντάδες θέσεις εργασίας, έφερα επενδύσεις στον Βόλο, συνεργάστηκα με Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαι διδάκτορας και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Απ΄ όλη αυτή την επιτυχημένη διαδρομή εισέπραξα ικανοποίηση, αναγνώριση, καταξίωση, σεβασμό. Αν ήμουν ασκητής σε μία σκήτη του Αγίου Όρους, ούτε την δημιουργικότητά μου, ούτε τα ταλέντα μου, ούτε την επιστημοσύνη μου, ούτε την αποφασιστικότητά μου θα μπορούσα να αναδείξω. Όλα αυτά τα μπόρεσα γιατί η κοινωνία μου έβαλε προκλήσεις, μου έδωσε ευκαιρίες, μου έθεσε προβληματισμούς, μου άνοιξε δρόμους, με πλούτισε με εμπειρίες. Ό,τι λοιπόν, έχω πετύχει, το οφείλω στην κοινωνία και θεώρησα ότι ο καλύτερος τρόπος να της τα επιστρέψω είναι μέσα από το αξίωμα του Δημάρχου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση του κόμματός μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Βόλου αποτελεί συλλογική απόφαση. Είναι σημαντική ευθύνη να εκπροσωπείς το ΚΚΕ, ένα κόμμα που όπως γνωρίζουν όλοι εργαζόμενοι είναι μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, αταλάντευτα και σταθερά, χωρίς υποχωρήσεις, με βάση τις σύγχρονες πολιτικές του αναλύσεις και θέσεις για όλα τα ζητήματα και θέματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, με βάση την πολιτική επαναστατική του πρόταση.

 

Σκέφτεστε έναν ενδεχόμενο επανασχεδιασμό του Βόλου; Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά σας μια σχετική πρωτοβουλία;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Μια πόλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει στάσιμη. Ο Βόλος, η Νέα Ιωνία και οι γύρω περιοχές, που σήμερα αποτελούν τον καλλικρατικό Δήμο Βόλου, έχουν μια σημαντική και ενδιαφέρουσα αυτοδιοικητική ιστορία. Αυτή χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή του προφίλ της πόλης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της προσβασιμότητας, της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα, τα ελάχιστα έργα που έγιναν δεν κατάφεραν να δώσουν σύγχρονη πνοή στην πόλη, ενώ η τελευταία περίοδος είναι μοναδική για την απουσία σχεδιασμού, διαλόγου και προοπτικής.

Στόχος είναι να φέρουμε το Βόλο στο σήμερα και να τον ετοιμάσουμε για τις προκλήσεις του αύριο. Να γίνουμε έξυπνη πόλη, όχι απλά με τη χρήση τεχνικών λύσεων, αλλά με μια νέα κουλτούρα συνεργασίας και αναζήτησης τολμηρών ριζοσπαστικών λύσεων που θα αξιοποιούν το παραγωγικό δυναμικό και θα εμπνέουν για συνεχή δημιουργικότητα. Η πιο σημαντική δομική αλλαγή για την πόλη θα είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

Ο Βόλος είναι οι άνθρωποί του, γι’ αυτό θα πρέπει αρχικά να ικανοποιήσουμε τα βασικά και καθημερινά, που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα, όπως την ποιότητα του νερού, την καθαριότητα και την προσβασιμότητα, και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα πλάνο για την πόλη του αύριο, που θα απαντάει σε υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, όπως η ανάγκη για εργασία και η διασφάλιση ποιότητας ζωής. 

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των πόλεων διαδραματίζει και ο εκσυγχρονισμών των υποδομών, των δικτύων και των υπηρεσιών της πόλης. Με αιχμή αυτούς τους άξονες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά μέσα και ευκαιρίες και τα νέα θεσμικά εργαλεία, όπως τις ενεργειακές κοινότητες, τα προγράμματα για τη βιώσιμη πόλη, την κυκλική οικονομία κλπ, ώστε να επιτύχουμε γρήγορα αποτελέσματα, με πραγματικό όφελος για τους δημότες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Όπως είπα στην ανακοίνωση του συνδυασμού μας «ΒΟΛΟΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», ο Βόλος είναι αναγκαίο να περάσει σε μία νέα κανονικότητα, σε μια νέα περίοδο, που θα βελτιώσει τις προοπτικές του, θα μεταλλάσσεται σταδιακά σε μία σύγχρονη βιώσιμη πόλη, σε ένα νέο αναπτυξιακό παράδειγμα. Χωρίς επανασχεδιασμό των λειτουργιών της καθημερινότητας του Δήμου αυτό είναι ακατόρθωτο. Η Ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, η βιώσιμη κινητικότητα, το νερό, η ολοκληρωμένη ανακύκλωση, το πράσινο, οι αστικές αναπλάσεις, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, η συγκρότηση και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, η έμφαση στην ανάδειξη της περιφέρειας του Δήμου, για να ενσωματωθούν στην λειτουργική και επιχειρησιακή «συνείδηση» του Δήμου χρειάζονται βαθύ ανασχεδιασμό. Όχι στα λόγια. Αλλά με γνώση, υπευθυνότητα, προγραμματισμό, αποφασιστικότητα, συνοχή και συναίνεση. Όλα αυτά, που μπορούν να κάνουν την πόλη σύγχρονη, βιώσιμη και ελκυστική λείπουν δραματικά. Στο Πρόγραμμά μας παρουσιάσαμε αναλυτικά τόσο τις πολιτικές μας όσο και τα βήματα, που θα κάνουμε για να τα πετύχουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε προτείνει και διεκδικήσει μια σειρά από μεγάλα έργα (ολοκλήρωση περιφερειακού, θέατρο, δικαστικό μέγαρο, πυροσβεστική, απομάκρυνση φυλακών, αγροτική οδοποιία, σχολικές υποδομές, χώροι πρασίνου – κοινόχρηστοι χώροι, κυκλοφοριακό, κ.ά ) που έχουν βαλτώσει και με σημαντική ευθύνη και της δημοτικής αρχής. Συνεπώς υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όποιον πολιτικά ενδιαφέρεται να προχωρήσουν έργα για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Και λέω πολιτικά γιατί πολλά έργα από τα παραπάνω δεν είναι «επιλέξιμα» γιατί δεν αποφέρουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρέπει, ακόμη, να αξιοποιήσουμε χώρους – οικόπεδα στο κέντρο του Βόλου, που υπάρχουν και ανήκουν σε οργανισμούς, τράπεζες, ιδιώτες προκειμένου να αξιοποιηθούν για σχολική στέγη (νηπιαγωγεία), χώρους πρασίνου και αθλητικούς ή κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου να «αναπνεύσει» η πόλη. Αυτό σημαίνει κόντρα με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που στερεί την αξιοποίησή τους. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί σε έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, ένα ζήτημα που το κόμμα μας αναδεικνύει καθημερινά. Υπάρχουν περιοχές και υποδομές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου. Επίσης χρειάζονται διαρκείς έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση και σύγκρουση, με μαζικό αγώνα, με την πολιτική στήριξης των συμφερόντων μονοπωλίων από την κυβέρνηση και τις αρχές τοπικής διοίκησης, που τσακίζουν το δικαίωμα στην υγεία όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

 

Ποια είναι η θέση σας για τη συνεργασία με ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν τον δήμο;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είμαι ανοικτός και βλέπω με θετική διάθεση κάθε συνεργασία που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των συνδημοτών μου, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις σε βάρος του Δήμου και των πολιτών. Θεωρώντας φυσικά ως δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο και δημοτικό χαρακτήρα σημαντικών λειτουργιών του Δήμου, όπως είναι η συλλογή των απορριμμάτων και η διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης.

Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες συμβολής του Δήμου στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία δομών που θα υποστηρίζουν και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού συνεργατικού τομέα της οικονομίας (Πχ. διάθεση δημοτικής γης και αναξιοποίητων δημοτικών κτιρίων σε επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας).

Η πόλη μας βρίσκεται δίπλα σε μαγευτικές παραλίες και στο μοναδικής ομορφιάς Πήλιο. Θα μπορούσε, αλλάζοντας μερικά βασικά πράγματα, να αποτελεί πόλο έλξης για την εγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβεί άμεσα, εξάλλου υπάρχουν διεθνώς πρωτοπόρες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πόλη μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια για τον περιορισμό της ανεργίας. Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια δημοτική Αρχή με όραμα, σχέδιο, κέφι και διάθεση συνεργασίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Αν μιλάμε για ιδιώτες, που θέλουν να είναι χορηγοί σε δράσεις ή έργα του Δήμου, είναι καλοδεχούμενοι. Επίσης, καλοδεχούμενοι είναι δωρητές, που θα θελήσουν να στηρίξουν κοινωνικές δομές του Δήμου. Μάλιστα, τόσο για τους χορηγούς όσο και για τους δωρητές  ο Δήμος θα τους επιφυλάσσει μία διακριτή τιμητική θέση στην κοινωνική του ζωή και στην ιστορία του. Αν προσδιορίζετε την βοήθεια αυτή σε επίπεδο Σύμπραξης, κι αυτή είναι μέσα στα σχέδιά μας, σε συγκεκριμένες επιλογές. Για παράδειγμα, το Τελεφερίκ, η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού, υποδομές πάρκινγκ στην περίμετρο της πόλης ή στην περιφέρεια του Δήμου, μπορούν να γίνουν με Συμπράξεις. Άλλου τύπου βοήθεια δεν μπορώ να φανταστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα στην πόλη μας δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο εμπόριο, στον τουρισμό (εστίαση, ξενοδοχεία, κ.ά.), στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις κατασκευές. Υπάρχουν και μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα και από τις φοροεισπρακτικές απαιτήσεις της κυβέρνησης, κυρίως όμως από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μεγάλα «μαγαζιά», με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην καταστροφή και στο κλείσιμο. Η  πολιτική μας λοιπόν θα είναι πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων της πόλης. Θα είναι πολιτική που συγκρούεται με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους νόμους που τα στηρίζουν, με την πολιτική που  εκχωρεί υποδομές και δημοτική λαϊκή περιουσία στις ορέξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε και ανάλογη πολιτική δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα πραγματικά να ανακουφίσουμε τα λαϊκά στρώματα από την υπέρογκη φορολόγηση με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

 

Ποια είναι η σημαντικότερη προεκλογική σας δέσμευση για τον Βόλο;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Θα κυριαρχήσουν στο Δήμο μας η κοινή λογική, η μετριοπάθεια, το ενδιαφέρον για τα προβλήματα και η σύνθεση των απόψεων. Θα κάνουμε ότι περνά από το «χέρι» του Δήμου και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε διαδικασίες διαβούλευσης και συναπόφασης σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας σε μια πόλη σαν τη δική μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Να τον κάνουμε μία σύγχρονη και βιώσιμη, ευρωπαϊκή πόλη, εφάμιλλη με αυτές, που επισκεπτόμαστε σε άλλες χώρες, και που τις θαυμάζουμε για την ποιότητα ζωής, που προσφέρουν στους κατοίκους τους, που μας προσελκύουν γιατί έχουν πολιτισμό, φυσική ομορφιά,  ήπια καθημερινότητα, καθαρό περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν την ανεργία με δημιουργικό τρόπο, που έχουν ενσωματώσει στις καθημερινές τους λειτουργίες την καινοτομία, για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, που φεύγοντας από αυτές έχεις βάλλει στοίχημα να επιστρέψεις μαζί με φίλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, είτε ως δημοτική αρχή είτε ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα συνεχίσουμε με νύχια και με δόντια να υπερασπίζουμε τα λαϊκά δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική – στρατηγική κυβερνήσεων και Ε.Ε. που υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να συμβάλουμε στην οργάνωση κινήματος που θα είναι σε ρήξη με την κυβερνητική πολιτική και την εκμετάλλευση. Να είμαστε η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική! Είναι σημαντικό λοιπόν στο πλευρό των εργαζομένων να βρίσκεται μια δημοτική αρχή με κομμουνιστή δήμαρχο.

 

Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να βαδίσει η πόλη την ερχόμενη τετραετία;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ο Βόλος έχει σημαντική ιστορία ως παραγωγικό και εμπορικό κέντρο. Στην αμέσως επόμενη περίοδο θα πρέπει να μετασχηματισθεί βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σε κόμβο της οικονομίας της γνώσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού, των υποδομών, των μεταφορών και του Πανεπιστημίου και με ισχυρό όπλο το μοναδικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο του Πηλίου και του Παγασητικού μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικά αποτελέσματα για την απασχόληση. Σε αυτή την προοπτική ο ρόλος του  Δήμου είναι στρατηγικός για την ενορχήστρωση των δυνάμεων της πόλης και το σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος και των κοινωφελών και κοινωνικών υπηρεσιών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ:  Καλό θα ήταν να είναι μία η κατεύθυνση, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει οι κατευθύνσεις είναι περισσότερες της μίας, γι΄ αυτό και χρειάζεται πολύ δουλειά, δεσμεύσεις, σοβαρές διοικητικές ικανότητες και αποφασιστικότητα.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι η αναστήλωση της διοικητικής ικανότητας και των οικονομικών του Δήμου και των Επιχειρήσεών του. Φοβάμαι, ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις, στις οποίες ο Δήμος δεν έχει τα οικονομικά αποθεματικά για να ανταποκριθεί. Αυτές οι συμβάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν και να αναδιαπραγματευτούν με όρους σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Δυστυχώς, αυτές οι έννοιες είναι άγνωστες σήμερα, στην Δημοτική Αρχή. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η σωτηρία της ΔΕΥΑΜΒ. Αν δεν συμβεί αυτό έρχονται τα χειρότερα.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η καθημερινότητα. Ολοκληρωμένη Ανακύκλωση, καθαριότητα, αναδιάρθρωση του κυκλοφοριακού και της λειτουργίας της πόλης, αναβάθμιση όλων των υποδομών, φροντίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  της ξεχασμένης περιφέρειας, κοινωνική πολιτική για την στήριξη των συμπολιτών μας όλων των ηλικιών, ουσιαστική καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η τρίτη κατεύθυνση είναι πολιτικές και πρωτοβουλίες για την ενεργητική καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία Τοπικού Οργανισμού Τουρισμού, οργάνωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας.

Το μήνυμα, συνεπώς, είναι ότι η επόμενη μέρα στον Δήμο Βόλου, παύει να είναι «λαϊκός χαβαλές» και αρχίζει η συνδυαστική δουλειά. Η κάθε μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις χρειάζονται σχεδιασμό, πρόγραμμα, συνεργασίες, αφοσίωση στον στόχο και απολογισμό για το αποτέλεσμα. Τελικά, αν θέλαμε να αναδείξουμε μία κατεύθυνση, αυτή είναι «η δουλειά έξω από τα συνηθισμένα χρονικά όρια» 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία και θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι για βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών και κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες – ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιδίωξή μας δεν είναι να κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν για να έχουν αυτά που δικαιούνται.

 

Ποια στοιχεία και από ποιες πόλεις του εξωτερικού θα «κλέβατε» για να τα προσαρμόσετε στον Βόλο του μέλλοντος;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Πάρα πολλά. Σημεία που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη (συγκοινωνίες, αποκομιδή σκουπιδιών, αξιοποίηση τους, φωτισμός, προσπελάσιμες υπηρεσίες, καθαριότητα κ.τ.λ.) και τουριστική ανάδειξη της πόλης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, που αλλού έχουν εφαρμοστεί. Είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσουμε παγκοσμίως, θα έλεγα πως είναι πολλές πόλεις αντίστοιχης κλίμακας με το Βόλο που θα μπορούσαν να είναι παράδειγμα, δεν έχει έννοια να αναφερθώ συγκεκριμένα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά σημεία που τα βλέπουμε στο εξωτερικό και τα ζηλεύουμε, αλλά κάθε πόλη, έτσι και ο Βόλος, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ανάγκες, που διαμορφώνουν προτεραιότητες. Επομένως, στόχος είναι η αξιοποίηση παραδειγμάτων και όχι ο πειραματισμός. Δυστυχώς χάσαμε χρόνο ως πόλη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Δύσκολη ερώτηση, γιατί πραγματικά υπάρχουν πολλές πόλεις από τις οποίες θα «κλέψω» στοιχεία τους για να τα προσαρμόσω στον Βόλο. Ενδεικτικά, μόνον θα σας αναφέρω μερικές, που τις έχω επισκεφτεί και τις θαυμάζω για τις πρωτοπορίες τους. Πάμε, λοιπόν,

  • Το Ελσίνκι για την καθαριότητα, που είναι εντυπωσιακή
  • Την Βαρκελώνη, που έχει αναπτύξει έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας και ενεργειακής αυτονομίας,
  • Την Τούρντα, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
  • Το Όσλο, για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων από οχήματα
  • Το Σάλτσμπουργκ, για τον τρόπο που μετατρέπει τον πολιτισμό και το χιόνι σε δωδεκάμηνο τουριστικό προϊόν
  • Το Εδιμβούργο, που διοργανώνει κορυφαία διεθνή φεστιβάλ για νέους και λάτρεις της γαστρονομίας
  • Το Άμστερνταμ, για την δημιουργία ενός εξαιρετικά γόνιμου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη start-ups
  • Την Μασσαλία, για την εντυπωσιακή κεντρική της θαλάσσια μαρίνα

Θέλω να σημειώσω, ότι εδώ κοντά μας, τα Τρίκαλα, κάνουν μία πολύ καλή προσπάθεια, τολμώντας να δοκιμάσουν το νέο και κερδίζοντας από αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ:  Κάθε πόλη, είτε του εξωτερικού είτε του εσωτερικού, έχει να δείξει πολλές ομορφιές, που μπορούν να μας εμπνεύσουν. Ωστόσο σε προτεραιότητα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν έργα που έχουν άμεση σχέση με τις κάλυψη των αναγκών σε υποδομές και σε προστασία. Και όπως περιγράφονται παραπάνω αυτές είναι πολλές λόγω της εγκατάλειψης από την πολιτική της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών των τελευταίων χρόνων. Εμείς θέλουμε η πόλης μας να είναι ωραία! Και ωραίες πόλεις είναι εκείνες που οι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα, δεν τους εκμεταλλεύονται, έχουν δικαιώματα, έχουν δουλειά, μόρφωση, υγεία. Αυτήν την πόλη οραματιζόμαστε! Γι’ αυτό θέλουμε ο καθημερινός μας αγώνας να αποκτά και προοπτική, μια εξουσία και μια οικονομία που αυτοί που κάνουν κουμάντο θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι τα συμφέροντα.

 

Ποια είναι η θέση σας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καύση απορριμμάτων από βιομηχανίες;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το θέμα της αερορύπανσης είναι πολύ σημαντικό διότι αφορά την δημόσια υγεία και κατ’ επέκτασιν την ποιότητα ζωής, γι’ αυτό τον λόγο για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Θέση δική μου και της δημοτικής κίνησης, είναι οι συνεχείς έλεγχοι με δημόσια-δημοτική παρέμβαση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολεοδομικού συγκροτήματος και του Δήμου και η παρακολούθηση των μετρήσεων, στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση για την κατανόηση του πολυπαραγοντικού προβλήματος της αερορύπανσης. Σε πρώτη φάση πρέπει να μάθουμε τη συμβολή του κάθε ζητήματος(πχ. καύση ακατάλληλων υλικών από τις επιχειρήσεις και τα τζάκια το χειμώνα, κυκλοφορία οχημάτων, κα) για να μπορέσουμε στη συνέχεια, και σε συνεργασία με τους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος, να αναλάβουμε δράσεις.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας αναφέρεται στην καύση απορριμμάτων, που είναι ένας ουσιαστικός και εξαιρετικά επικίνδυνος παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παράλληλα βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών ανακύκλωσης. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της διαφάνειας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πρώτον, είμαι και είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία μονάδας παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου-SRF, που είναι επιβλαβές για την υγεία. Δεύτερον, όσον αφορά την καύση RDF από την ΑΓΕΤ θα προτείνουμε την αναστολή της ισχύος των δύο ΑΕΠΟ, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ή όσο διάστημα απαιτηθεί για να γίνει δημόσια συζήτηση επί του θέματος, με κατάληξη εναλλακτική πρόταση ή ίσως τη διεξαγωγή δεσμευτικού τοπικού δημοψηφίσματος. Προφανώς στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η διαχείριση απορριμμάτων ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Είναι γεγονός πως το περιβάλλον του Βόλου επιβαρύνεται συνεχώς από την αέρια ρύπανση,  και η κάθε διαμαρτυρία των πολιτών κατά της καύσης των σκουπιδιών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Όσοι όφειλαν, έγκαιρα, να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και να τους ενημερώσουν μετά από αντικειμενικές επιστημονικές έρευνες, έμειναν άπραγοι και αδρανείς. Σαν να μην έφτανε αυτό, η σημερινή δημοτική αρχή, ουσιαστικά στηρίζει την καύση σκουπιδιών με την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF την ώρα που διαπραγματεύονταν συμφωνίες με την ΑΓΕΤ, τις οποίες οι πολίτες του Βόλου δεν γνωρίζουν.

Για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών και της δημιουργίας εργοστασίου SRF εγώ και η παράταξή μου «ΒΟΛΟΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε την επόμενη των εκλογών ένα διάλογο για το ζήτημα της ρύπανσης, θέτοντας νομοθετικά, επιστημονικά και ποιοτικά στοιχεία, με όρους, δεσμεύσεις και προϋποθέσεις. Διάλογο με σοβαρότητα, που σημαίνει απαρέγκλιτες συμφωνίες, παρακολούθηση εκ μέρους του Δήμου των εκπομπών αερίων, και συνευθύνη για το αποτέλεσμα.

Εμείς δεν θα μείνουμε όμως, μόνο στο θέμα της καύσης των σκουπιδιών, αλλά θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα της ρύπανσης, από την οποία πάσχει σήμερα ο Δήμος του Βόλου, αφού δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όταν ήταν νωρίς.

Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα προχωρήσουμε σε συνεχή επικαιροποίηση και επέκταση της επιδημιολογικής μελέτης, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, θα εγκαταστήσουμε δίκτυο σταθμών για την χημική ανάλυση της αερορύπανσης, και θα εκπονήσουμε μελέτη για τον εντοπισμό συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών θα πάρουμε όσα μέτρα απαιτούνται χωρίς να υπολογίσουμε οποιοδήποτε κόστος, πολιτικό ή οικονομικό. Για μας η υγεία των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες που έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Βόλου, απαιτώντας να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ στην ΑΓΕΤ, να σταματήσει η κατασκευή του εργοστασίου SRF/RDF. Η καύση απορριμμάτων είναι καρκινογόνα! Στην ΑΓΕΤ – LAFARGE στο Βόλο συντελείται ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΡΙΖΑ που αδειοδότησαν την επιχείρηση. Έχει την υπογραφή της περιφερειακής και δημοτικής αρχής Βόλου που στηρίζουν τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ. Έχει την υπογραφή όλων αυτών που πίσω από τοποθετήσεις περί δήθεν συνεννόησης με τη εταιρεία και περί δήθεν ελέγχων, προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και υποχώρηση του κινήματος, επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων. Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης είδαν πού είναι το αποκούμπι τους και ποιους έχουν απέναντί τους. Το ΚΚΕ εκφράζει ανόθευτη τη διεκδίκηση και απαίτησή τους, δεν κρύβει με τα λόγια του τους υπεύθυνους, δεν παζαρεύει το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία πίσω από τη νομιμότητα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο αγώνας συνεχίζεται! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 

Ποιον από τους σημερινούς αντιπάλους σας θεωρείτε τον «ιδανικό αντιδήμαρχο» δίπλα σας;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: O ιδανικός «αντιδήμαρχος» είναι η θεσμοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Τοπικά δημοψηφίσματα, διαβούλευση με όλες και όλους, προσπάθεια για καθιέρωση συμμετοχικού προϋπολογισμού και βέβαια διάθεση για σύνθεση απόψεων και αξιοποίηση κάθε θετικής πρότασης ανεξάρτητα από πού προέρχεται.

Και οι τρείς άλλες υποψηφιότητες-εκτός της απερχόμενης δημοτικής αρχής-διαθέτουν χαρακτηριστικά, τα οποία είμαι σίγουρος ότι δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μαζί τους ή με τους περισσότερους από αυτούς μια πλειοψηφία σε στέρεα προγραμματική βάση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι χώρος προνομιακός για συναινέσεις και συνεργασίες, πολύ περισσότερο στο Δήμο μας, που βρίσκεται στη σημερινή απερίγραπτη κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Μέσα στο Πρόγραμμα του συνδυασμού μου υπάρχει συγκεκριμένο εδάφιο σχετικά με την Δημοκρατία στον Δήμο. Έχω δεσμευτεί ότι θέσεις ευθύνης θα στελεχώσουν και σύμβουλοι από τις άλλες παρατάξεις. Ιδανικό αντιδήμαρχο θεωρώ τον νέο άνθρωπο, που θα είναι αποφασισμένος, μέσα από τις αντιθέσεις, να συνθέσουμε, εργαζόμενοι σκληρά, το μέλλον του Βόλου.  Ο Δήμος Βόλου έχει τεράστιο όγκο προβλημάτων, πλέον, που για να αντιμετωπιστούν απαιτείται διοικητική ικανότητα, επαγγελματική αποφασιστικότητα και αφοσιωμένα στελέχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε εντελώς διαφορετική πολιτική  πρόταση και θέση για τη διαχείριση του δήμου! Επιπλέον ο κόσμος ξέρει ότι τη ψήφο που θα μας δώσει δεν πρόκειται να την εξαργυρώσουμε σε συμμαχίες που είναι ενάντια στα συμφέροντά του. Δεν θεωρώ ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι «ιδανικός αντιδήμαρχος» από τους σημερινούς αντιπάλους. Μιλάμε διαφορετική «γλώσσα»! Είναι προφανές εξάλλου από τις τοποθετήσεις τους και από τη στάση τους. Διαγκωνίζονται με τη σημερινή δημοτική αρχή και μεταξύ τους ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο, πολιτική που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Ωστόσο η επαφή και η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα ζητήματα, όποτε χρειαστεί, εννοείται ότι θα είναι αμφίδρομη.

 

Υπάρχει ένα σημείο της πόλης στο οποίο αισθάνεστε οικειότητα και ασφάλεια, κάπου όπου επιστρέφετε συχνά;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ο Βόλος είναι μια πανέμορφη πόλη, ανάμεσα στο βουνό των Κενταύρων και στον Παγασητικό κόλπο. Αναμφίβολα, αυτό το περιβάλλον δημιουργεί, θεωρώ, στον καθένα συναισθήματα οικειότητας και γαλήνης. Όμως, το σημείο που αισθάνομαι, πέρα από οικειότητα και ασφάλεια, με την έννοια της προσωπικής χαλάρωσης και της ηρεμίας, είναι το σπίτι μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Δύο σημεία: Το πρώτο είναι μέσα στην πόλη. Είναι η άκρη του «κορδονιού». Εκεί ηρεμώ. Το δεύτερο, είναι έξω από την πόλη. Είναι το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών. Εκεί σκέφτομαι τις αναξιοποίητες δυνατότητες του Δήμου Βόλου και οραματίζομαι τις προοπτικές του.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η πόλη μας είναι όμορφη! Έχει όμως εγκαταλειφτεί! Από την Ερμού και πάνω, από το «Βολονάκι» και πάνω, έχει εγκαταλειφτεί στη μοίρα της. Θα πρέπει να φροντίσουμε παντού να αισθανόμαστε οικειότητα και ασφάλεια, να αισθανόμαστε όμορφα, να απολαμβάνουμε ένα αστικό περιβάλλον όμορφο εκεί που ζούμε , εκεί που εργαζόμαστε, εκεί που συναντιόμαστε! Να σταματήσει επιτέλους η επιλεκτική προώθηση έργων σε περιοχές που ευνοούνται επιχειρηματικά συμφέροντα!

 

Από ποιον Βολιώτη που δεν βρίσκεται πια στη ζωή θα ζητούσατε συμβουλές για τον σημερινό Βόλο;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Αναμφισβήτητα ο Βόλος είχε σημαντικές προσωπικότητες, που άφησαν το αποτύπωμά τους στη διαμόρφωση της πόλης όπως την ξέρουμε. Μεταξύ αυτών είναι ο Δήμαρχος των αρχών του 20ου αιώνα, ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ο Γεώργιος Καρτάλης, ο οποίος εξελέγη το 1956 αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το όραμά του για την πόλη, λόγω του ξαφνικού και πρόωρου θανάτου του, ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Ανδρέας Βαλαχής και ο λαογράφος Κίτσος Μακρής, που παρότι δεν είχε διατελέσει Δήμαρχος, άφησε σημαντική παρακαταθήκη. Ίσως να είχαν να πουν πολλά για το σήμερα, αλλά όπως κάθε σημαντική προσωπικότητα, θα αναφέρονταν στην εποχή που είχαν ζήσει και στις τότε ανάγκες και προτεραιότητες.

Η τοπική-αυτοδιοικητική ιστορία, είναι ένα σημαντικό εργαλείο αυτογνωσίας, άντλησης παραδειγμάτων και αποφυγής λαθών, αλλά αξιοποιώντας το στο παρόν. Οι σημερινές ανάγκες και προτεραιότητες είναι διαφορετικές, πόσο μάλλον όταν ο στόχος είναι ο Βόλος της επόμενης εικοσαετίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Από τους δύο Πρώτους Δημάρχους της Νέας Ιωνίας. Τον Ευάγγελο Καραμπατζάκη και τον Απόστολο Βολίδη. Σε μία τραγική μετεμφυλιακή και διχαστική περίοδο, έβαλαν τις βάσεις να ανακουφιστεί η προσφυγιά και να χτίσει το μέλλον της.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Πρότυπο για εμάς είναι οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και οι κομμουνιστές που έδρασαν στο εργατικό κίνημα και η δράση τους ήταν, όχι μόνο παράδειγμα στάσης ζωής, αλλά και είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζοσπαστική διεκδίκηση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και έργων που βελτίωσαν το αστικό περιβάλλον, αναβάθμισαν τις υπηρεσίες και καλυτέρευσαν την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων.

 

Μπορείτε να παραδεχθείτε δημοσίως κάποια αδυναμία σας;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα και αδυναμίες, το ίδιο ισχύει και για μένα. Για κάποιες από αυτές έχω επίγνωση της ύπαρξης τους, πιθανόν να υπάρχουν και κάποιες για την παρουσία των οποίων είμαι ανυποψίαστος. Έχω μάθει να λειτουργώ συλλογικά, να ακούω τι λένε οι συνομιλητές μου, να παρατηρώ τι συμβαίνει εκεί που βρίσκομαι. Ιδιότητες που συχνά με βοηθούν στο να αναθεωρώ αρχικές σκέψεις και πρωτογενείς αντιδράσεις. Έτσι και αλλιώς ο Δήμος δεν χρειάζεται ένα παντογνώστη υπερ-ήρωα, αλλά μια λογική σύνθεσης και μια διάθεση συνεννόησης. Ευτυχώς το θεσμικό περιβάλλον του «Κλεισθένη» ευνοεί αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η λέξη αδυναμία έχει και μια θετική έννοια, αυτή της αγάπης. Με αυτή την έννοια έχω πολλές αδυναμίες. Στην οικογένειά μου, στη σύντροφό μου, στους φίλους μου, στην πόλη που γεννήθηκα και επέλεξα να συνεχίσω να ζω. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Όταν ζω συνθήκες πίεσης και απαιτήσεων, όπως αυτής της περιόδου, επιστρέφω στο κάπνισμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ:Το ΚΚΕ, μέσα από τις δημοκρατικές – συλλογικές διαδικασίες εξετάζει τις αδυναμίες στην πολιτική του παρέμβαση. Αυτή η διαδικασία βοηθά να εντοπίζονται και οι όποιες προσωπικές αδυναμίες των στελεχών και των μελών του, για την αποτελεσματικότερη πολιτική παρέμβαση με βάση τους στόχους και το σχεδιασμό, για την καθημερινή δράση οργάνωσης του κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για την προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Κρινόμαστε από τους εργαζόμενους για το αν είμαστε ικανοί  να υπερασπιστούμε τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Η κριτική τους αποτελεί σημαντικό εφόδιο για να γινόμαστε καλύτεροι στην πολιτική μας δραστηριότητα.

 

Στην Ελλάδα συνηθίζεται οι πολιτικοί να πεθαίνουν «στην καρέκλα». Εσείς έχετε θέσει κάποιο όριο πέρα από το οποίο θα αποσυρθείτε;

ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι δυο θητείες είναι το όριο που θα έπρεπε να υπάρχει για κάθε αιρετό. Αυτό είναι και το προσωπικό μου όριο εμπλοκής σε τέτοιο επίπεδο(επικεφαλής παράταξης) στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι συναρπαστική η προσπάθεια για την αλλαγή των πραγμάτων σε τοπικό επίπεδο, όμως η εξυπηρέτησή της από τέτοιες απαιτητικές θέσεις ευθύνης δεν μπορεί να είναι ισόβια και να έχει το χαρακτήρα μονιμότητας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ: Προσωπικά, δεν ασχολούμαι με τον Δήμο για να χτίσω πολιτική καριέρα. Φιλοδοξία μου είναι να οδηγήσω τον Δήμο σε μία νέα κανονικότητα. Αυτό σημαίνει μία δημιουργική θητεία με πολιτικές, που εξυγιαίνουν τον Δήμο, εκσυγχρονίζουν την καθημερινότητα και ταυτόχρονα δημιουργούν τις βάσεις του οράματος του Δήμου, για την επόμενη εικοσαετία. Μία θητεία μου είναι αρκετή.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ΚΚΕ δε χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο: «καρέκλα». Κάνουμε διάταξη στελεχών με συλλογικές αποφάσεις και σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στο ταξικό κίνημα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων.

error: Content is protected !!