Δημήτρης Κουτσός στο TheNewspaper.gr: «Έχουμε καεί από αυτόκλητους, δήθεν αντισυστημικούς “σωτήρες”…»

stergiou
fotou
Ontopoulos780x90

Μετρά δεκαετίες προσφοράς στον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξαναμπαίνει στην μάχη των εκλογών, με μοναδικό σκοπό να φανεί χρήσιμος και αποτελεσματικός στον τόπο που τόσο αγαπά.

KENT728X100

Ο λόγος για τον Δημήτρη Κουτσό, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου με τον συνδυασμό «Έξυπνη Πόλη», που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη μέσα από την «Μαγνήτων Κιβωτό» της ΙΜΔ.

Μέσα από αυτή την ενασχόλησή του εξάλλου έχει διαπιστώσει ότι ειδικά στον χώρο του πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα έως ανύπαρκτα βήματα, τονίζοντας ότι η απερχόμενη δημοτική Αρχή επέλεξε να  στραφεί στη “εύκολη” μαζική διασκέδαση και αγνόησε την ουσιαστική ψυχαγωγία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Αργούς, που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μήτρου, όπου ο ίδιος συμμετείχε, σημειώνει ότι η νυν δημοτική αρχή είχε τόσο καιρό την Αργώ μέσα στα πόδια της και το μόνο που έκανε για να την αξιοποιήσει ήταν να τη βγάλει στη στεριά και να τη μασκαρέψει με πανιά και φωτάκια σε θλιβερό χριστουγεννιάτικο καραβάκι, εκθέτοντάς την σε χίλιους δυο κινδύνους.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, τονίζει: «Φτάνει πια με την πολιτική του ‘άρτος και θεάματα’ και την υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη…Ο Βόλος πρέπει να ανακτήσει τις σχετικές υποδομές, τη χαμένη του αξιοπρέπεια, τη χαμένη του  πολιτιστική ταυτότητα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 • Με πολύχρονη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατεβαίνετε και πάλι στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών μέσα από την παράταξη «Έξυπνη Πόλη» με επικεφαλής την Νάνσυ Καπούλα. Πόσο ένας ενεργός πολίτης μπορεί να συμβάλλει από το πόστο αυτό;
 • Ο  τίτλος τιμής για μένα είναι αυτός: ενεργός πολίτης. Δηλαδή πολίτης που ενδιαφέρεται για τον διπλανό του, τον συνάνθρωπό του, τον γείτονά του, την πόλη του, τον τόπο του. Αυτόν τον τίτλο προσπαθώ να τον υπηρετώ από οποιαδήποτε θέση. Ναι, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες και να αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πανέμορφης πόλης κι αυτού του ευλογημένου τόπου. Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκα με χαρά την πρόταση της επικεφαλής κ. Νάνσυς Καπούλα να συμμετάσχω στον συνδυασμό «΄Εξυπνη πόλη».

Η προσωπικότητα της κ. Καπούλα  έχει γίνει γνωστή από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή της με τα κοινά. Από τη θέση της ως προέδρου του Τ.Ε.Ε. έχει δείξει τη σοβαρότητα, το ενδιαφέρον  της για την πόλη, τη μαχητικότητα και τις γνώσεις της για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλους μας. Στον συνδυασμό εξάλλου συμμετέχουν γυναίκες και άντρες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, νέοι με φρέσκες ιδέες αλλά και ωριμότεροι με συσσωρευμένη εμπειρία.

Από ποια θέση θα υπηρετήσεις αυτόν τον σκοπό, ποια καθήκοντα θα αναλάβεις με ποιους στόχους και ποιο πρόγραμμα, αυτό εξαρτάται από τη θέση στην οποία θα αναδείξει ο πολίτης του Βόλου τη δημοτική  παράταξη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνθήματα  του τύπου «ο Βόλος έχει δήμαρχο» και «τι τις θέλουμε τις εκλογές» είναι επικίνδυνα και μειωτικά για τη δημοκρατία.  Εδώ πάντα τον πρώτο λόγο τον είχε και τον έχει ο λαός. Αυτός θα μας πει ποιος ή ποια επικεφαλής αυτοδιοικητικής ομάδας θα είναι τελικά ο επόμενος ή η επόμενη δήμαρχος.

 • Όλα τα τελευταία χρόνια έχετε ενεργή δράση μαζί με την «Μαγνήτων Κιβωτός». Κατά πόσο ο Δήμος μπορεί να έχει ενεργή δράση και παρέμβαση σε θέματα πολιτισμού και πόσο υστέρησε σε αυτό τα τελευταία χρόνια;
 • Όπως ξέρετε η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι σταθερή και μετράει κάποιες δεκαετίες. Πάντα τα θέματα στα οποία επικεντρώνομαι είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, κυρίως ο μαζικός και πολύμορφος, και οι ποικίλες μορφές κοινωνικής πρόνοιας.

Πραγματικά η «Μαγνήτων Κιβωτός» επιτελεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό έργο στον τοπικό, και όχι μόνο, πολιτισμό. Η ομάδα αυτή, στην οποία συμμετείχα από την ίδρυσή της, με εμπνευστή τον Μητροπολίτη μας, διαπίστωσε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας, το οποίο διέτρεχε τον κίνδυνο να φθαρεί ή και να χαθεί, και αποφάσισε να το αναδείξει και σταδιακά να το καταγράψει. Το έργο αυτό γίνεται με πρωτοβουλίες και ευθύνη της «Μαγνήτων Κιβωτού» και με τη συμπαράσταση πολλών τοπικών φορέων. Το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι πολύ προσεγμένο και σχετίζεται άμεσα με την πόλη και την περιοχή μας.

Ο Δήμος Βόλου, από την άλλη, παρόλο που συχνά υποστηρίζει μέσω των στελεχών του το έργο της «Κιβωτού των Μαγνήτων», όφειλε να προχωρήσει πολύ πιο δυναμικά στον τομέα του πολιτισμού, επιδιώκοντας την υψηλή ποιότητα, που ήταν ανέκαθεν το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης μας. Δεν το έκανε. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το δυσμενές οικονομικό κλίμα, δεν μπορούμε να μη δούμε ότι μέσα στις ίδιες οικονομικές συνθήκες γειτονικές μας πόλεις έκαναν άλματα, τη στιγμή που σε μας γίνεται το ελάχιστο. Ο Βόλος πρέπει να ανακτήσει τις σχετικές υποδομές, τη χαμένη του αξιοπρέπεια, τη χαμένη του  πολιτιστική ταυτότητα.

 • Η δημοτική αρχή Μήτρου ήταν που ξεκίνησε το όραμα της Αργούς, ενώ πολύ πρόσφατα η νυν Δημοτική Αρχή παρουσίασε το Μουσείο της Αργούς. Πόσα χαμένα χρόνια μετρούμε σε αυτή την υπόθεση;
 • Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η Αργώ υπάρχει εδώ και χρόνια, είναι προϊόν οραμάτων προηγούμενων δημοτικών αρχών. Γι’ αυτό η δημιουργία του ανάλογου χώρου-μουσείου για τη φύλαξη και την προβολή της είναι κατεπείγουσα ανάγκη, πριν η φθορά του πλοίου καταστεί μη αναστρέψιμη. Η Αργώ είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στα χέρια της πόλης που μένει αναξιοποίητο. Και η «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» φυσικά έχει εκπονήσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα για την ανάδειξή της. Η νυν δημοτική αρχή θυμήθηκε τώρα, στο παρά πέντε, στηριζόμενη στο έργο της δημαρχίας Κυριάκου Μήτρου, να εξαγγείλει την ίδρυση σχετικού μουσείου – είναι για γέλια και για κλάματα. Είχε τόσο καιρό την Αργώ μέσα στα πόδια της και το μόνο που έκανε για να την αξιοποιήσει ήταν να τη βγάλει στη στεριά και να τη μασκαρέψει με πανιά και φωτάκια σε θλιβερό χριστουγεννιάτικο καραβάκι, εκθέτοντάς την σε χίλιους δυο κινδύνους. Η Αργώ όμως είναι η ταυτότητα της πόλης.
 • Για σας τι πλήγωσε περισσότερο τον Βόλο, τα χρόνια της Δημοτικής Αρχής Μπέου;
 • Τι πλήγωσε την πόλη…; Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω… Θα  περιοριστώ στον χώρο του πολιτισμού. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν δημιουργήσει στέρεες βάσεις και υποδομές, οι οποίες ουσιαστικά αχρηστεύθηκαν. Αντί η παρούσα δημοτική αρχή να φροντίσει να οικοδομήσει πάνω σε αυτές ακολουθώντας την πολιτιστική παράδοση της πόλης προς όφελος των συμπολιτών μας και προς προσέλκυση επισκεπτών, εδώ τα “πάγωσε” όλα. Επέλεξε να  στραφεί στη “εύκολη” μαζική διασκέδαση και αγνόησε την ουσιαστική ψυχαγωγία. Κι όχι μόνο. Την τελευταία την υποβάθμισε και την απαξίωσε ως κάτι που δεν αφορά τον μέσο συμπολίτη μας. Αυτή η αντίληψη απαξιώνει στην πραγματικότητα τον λαό του Βόλου.

Ωστόσο ο ρόλος του Δήμου δεν είναι μόνο να ακολουθεί τις πρόσκαιρες προτιμήσεις του κοινού, αλλά και να τις διαμορφώνει, πρέπει να ‘ποιεί ήθος’. Χρέος του είναι να προσφέρει εκδηλώσεις υψηλού επίπεδου στο κοινό κάνοντάς το όλο και πιο απαιτητικό. Πολιτισμός είναι το Ωδείο, το Θέατρο, οι χορωδίες, οι ορχήστρες, οι συνεργασίες, οι υποδομές, η φροντίδα των μνημείων, η ενίσχυση των ιδιωτικών φορέων.

Εδώ ο Δήμος ικανοποιείται μόνο με ευκαιριακές συνεργασίες και με λαμπερές, συχνά κακόγουστες, εκδηλώσεις που, όταν σβήνουν τα φώτα, δεν μένει τίποτα πίσω τους εκτός από το κόστος τους. Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψει το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα.

 • Ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα θέμα που αφορά κάθε βολιώτη πλέον, καθώς το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Ποια η θέση της παράταξής σας;
 • Το θέμα του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολυπαραγοντικά και πολυσύνθετα, πάντα πιεστικά επίκαιρα και αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής και υγείας στην καθημερινότητά μας αλλά και το μέλλον μας.  Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπισθούν ούτε απλοποιητικά και δημαγωγικά, ούτε μονομερώς, ούτε εν θερμώ. Έχουν ήδη ανακοινωθεί από την επικεφαλής του συνδυασμού μας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε, χωρίς να σταματήσουν να λειτουργούν οι ελάχιστες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής, να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη του  περιβάλλοντος. Θα παραπέμψω λοιπόν τον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να ανατρέξει στο πρόγραμμά μας.
 • Έχετε ήδη περιοδεύσει σε πολλές περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Ποια αίσθηση έχετε αποκομίσει;
 • Πράγματι έχουμε κάνει ήδη αρκετές επισκέψεις στην περιφέρεια του Δήμου μας, έχουμε δει την εγκατάλειψη που υπάρχει κι έχουμε εισπράξει την απογοήτευση των κατοίκων. Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε αντιπολίτευση  πάνω στα αυτονόητα και απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Οι αγροτικοί δρόμοι σε άθλια κατάσταση –είναι αυτοί οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι καθημερινά για να πάνε στα κτήματά τους-, οι δεξαμενές νερού ακαθάριστες εδώ και πολύ καιρό, ο πολιτισμός ξεχασμένη έννοια, μέριμνα για την καθημερινότητα μηδενική, οι ψηφιακές υποδομές εξυπηρέτησης ανύπαρκτες…  Οι περιοχές αυτές, προνομιούχες λόγω θέσεως, κλίματος και φυσικού κάλλους, θα μπορούσαν να είναι παράδεισοι για να ζήσει κανείς. Ελλείψει όμως υποδομών και φροντίδας, όχι μόνο δεν προσελκύουν νέους μόνιμους κατοίκους, αλλά δυστυχώς εγκαταλείπονται σιγά σιγά και από τους παλιούς.
 • Σε ποιον τομέα θα θέλατε να προσφέρετε σε περίπτωση εκλογής σας;
 • Τώρα είναι η ώρα για αγώνα και όχι για κυνήγι θέσεων. Από οποιαδήποτε θέση κληθώ να υπηρετήσω τον Δήμο αυτό, ο σκοπός είναι να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Όλοι μας πρέπει αυτό να έχουμε στο νου μας, ώστε να δώσουμε πνοή στο όραμα μας για τη δημιουργία μιας πραγματικά έξυπνης και ανθρώπινης πόλης, που θα διευκολύνει τον πολίτη σε όλες του τις καθημερινές ανάγκες. Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και μάταιες ελπίδες. Θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί και όχι του ‘φαίνεσθαι’. Φτάνει πια με την πολιτική του ‘άρτος και θεάματα’ και την υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη…
 • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;
 • Το μήνυμα είναι: Να συνδέσουμε τον Βόλο με την ιστορία του και με το μέλλον εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής για το σήμερα.

Εννοώ ότι η πόλη πρέπει να θυμηθεί το πολιτιστικό της παρελθόν. Ταυτόχρονα πρέπει να της εξασφαλιστούν όλες οι  διευκολύνσεις και οι προοπτικές που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Οι γνώσεις και το ήθος των ανθρώπων μας και η συνεργασία με τα άξια στελέχη του Δήμου μας μπορούν να εγγυηθούν τον σχεδιασμό μιας ‘έξυπνης’ πόλης όπου να χαιρόμαστε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Αυτό το παρόν και αυτό το μέλλον μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την επιλογή των κατάλληλων προσώπων. Έχουμε καεί από αυτόκλητους, δήθεν αντισυστημικούς ‘σωτήρες’… 

Επιλέγουμε λοιπόν τον συνδυασμό «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ». Με δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα και τους άξιους συνεργάτες της στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε μπροστά.

error: Content is protected !!