«Ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία χωρίς χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε ένα σκασμό φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό!»

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου με επικεφαλής τον Απόστολο Ριζόπουλο, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

KEN 728X100 2

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, προχώρησε σε μια ακόμη απαράδεκτη απόφαση! Πρόσφατα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας θέτει ως προαπαιτούμενο για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων δομών – τμημάτων ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης, τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων”!

Η κυβέρνηση, συμφωνώντας και υλοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε., προβάλλοντας τη θέση περί «αυτοτελούς» λειτουργίας των δήμων, προχωρά βήμα – βήμα στην λεγόμενη «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων και κοινωνικών δομών, που πρέπει να είναι οικονομική και γενικότερη υποχρέωση του κράτους, χωρίς τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους. Αυτό σημαίνει νέα τέλη και πρόσθετα βάρη να επιβάλλονται στους δημότες  με αύξηση της ανταποδοτικότητας. Το ίδιο κάνει με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στους δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ, αφού στην απόφασή της λέει ότι “δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού”.

Με το ίδιο τρόπο η κυβέρνηση «έριξε» το μπαλάκι των προσλήψεων στους δήμους, επιτρέποντας  την πρόσληψη εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες , οδηγώντας ουσιαστικά τους δήμους σε αύξηση ή στη διατήρηση των υπέρογκων δημοτικών τελών για να καλύψουν τις προσλήψεις σε σημαντικές υπηρεσίες.

Η παραπάνω αντιδραστική – αντιλαϊκή πολιτική, που επιβάλλει στους εργαζόμενους νέα φοροχαράτσια μέσω των δημοτικών τελών, παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε ένα σκασμό φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό, έχει συμμάχους τους δημάρχους και τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που «αγωνίζονται» για την «αυτοτέλεια» της τοπικής διοίκησης. Το ίδιο κάνει και η δημοτική αρχή Βόλου που καυχιέται ότι αξιοποιεί τους «ιδίους πόρους», τη δημοτική φοροληστεία, για έργα, χωρίς να διεκδικεί cents από τον κρατικό προϋπολογισμό!  Απόδειξη αποτελεί και η «μαχητική» διεκδίκηση από την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και φόρων στην τοπική διοίκηση! Αυτήν την πολιτική υπηρετούσε η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων (Καμίνης, Μπουτάρης, Σκοτινιώτης, Δημαράς, Φίλιος), από το 2014, που επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με τον όρο «Έξυπνη Πόλη», διεκδίκησαν την ανάληψη από τους δήμους αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει το κράτος, το οποίο – όπως έλεγαν – πρέπει να διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες κρατικές πολιτικές, όπως άμυνα, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική. Φτάνει πια η κοροϊδία! Να συνειδητοποιήσουν ότι η πολύ εύφορη για το λαό “μεταμνημονιακή” περίοδος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι απάτη! Ότι η πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα είναι παρούσα και είναι τόσο «φιλολαϊκή» που δεν καλύπτει ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα για την ίδρυση κάποιων Τμημάτων Ένταξης. Ας κόψουν κάτι από τα δισ. στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, ας μην είναι τόσο ανοιχτοχέρα με τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών, για να εξοικονομήσει κανένα “ψίχουλο” για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης! Να αναλάβει τις ευθύνες της! Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικές δομές, για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους και τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών σε υποδομές και προσωπικό, αρχής γενομένης με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν και να στηρίξουν το ΚΚΕ παντού ενόψει των εκλογών!

error: Content is protected !!