ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μάθημα ζωής από τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο στον Βόλο [εικόνες]

Σε ένα πυκνό ακροατήριο, χθες το απόγευμα στον Βόλο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος και άλλοι έξι άνθρωποι με αναπηρία που αποφάσισαν να κατέβουν στον στίβο της πολιτικής, ανέλυσαν τις δυσκολίες, το όραμά τους και εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

KEN 728X100

Την επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο “Άνθρωποι με αναπηρία στην Πολιτική” διοργάνωσε η ηλεκτρονική εφημερίδα TheNewspaper.gr και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας “Ιππόκαμπος” στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, ύστερα από πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Ειρήνης Θεοδωροπούλου.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στον λόγο του ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και τον αποκλεισμό που δέχεται από την ίδια την κοινωνία και την Πολιτεία. Μάλιστα, ο ίδιος με την υποψηφιότητά του μάχεται για να “επιβληθεί” η Ανεξάρτητη Διαβίωση στους ανθρώπους με αναπηρία, πράγμα που σημαίνει οτι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελέυθερα, και να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας χωρίς να έχουν ανάγκη το οικογενειακό ή το φιλικό τους περιβάλλον.

«Θέλω να ζήσω με τις επιλογές μου»… μέσα σε αυτήν την πρόταση περικλείεται ολόκληρη η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος “η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι η καθημερινή εκδήλωση των πολιτικών της αναπηρίας που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την ευκαιρία των ΑμεΑ να κάνουν επιλογές και να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα ζήσουν, με ποιον θα ζήσουν και πώς θα ζήσουν. Η ανεξάρτητη διαβίωση απαιτεί την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον και τις μεταφορές, τη διαθεσιμότητα τεχνικών βοηθημάτων, την πρόσβαση σε προσωπική βοήθεια ή/και σε υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ανεξάρτητη διαβίωση είναι για όλα τα ανάπηρα άτομα, ανεξάρτητα από το επίπεδο των αναγκών υποστήριξής τους.

Δίνοντας περισσότερη έμφαση στην έννοια της «Προσωπικής Βοήθειας» βλέπουμε ότι ορισμένοι ΑμεΑ ενδέχεται να χρειάζονται υποστήριξη στις καθημερινές δραστηριότητες για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ζήσουν με μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακή υποστήριξη έως υποστήριξη 24 ωρών την ημέρα. Ένας/μία προσωπικός/-ή βοηθός παρέχει λοιπόν αυτή την υποστήριξη που μπορεί να περιλαμβάνει την προσωπική φροντίδα, το τάισμα, το ντύσιμο, την οικιακή εργασία, τα ψώνια, τη βοήθεια κατά την εργασία και κατά τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και την επικοινωνία, τη δομή της ημέρας ή παρόμοια γνωστική ή ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η προσωπική βοήθεια είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει την ανεξάρτητη διαβίωση. Αγοράζεται μέσω ειδικών πόρων για ΑμεΑ, σκοπός των οποίων είναι να καταβάλει κάθε αναγκαία βοήθεια. Η προσωπική βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται με βάση την αξιολόγηση των ατομικών αναγκών και ανάλογα με την κατάσταση ζωής κάθε ατόμου. Οι χρηματικές απολαβές που δίδονται για προσωπική βοήθεια σε ΑμεΑ πρέπει να συμβαδίζουν με τους ισχύοντες μισθούς σε κάθε χώρα. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν, να εκπαιδεύουν και να διαχειρίζονται τους προσωπικούς βοηθούς τους με την κατάλληλη υποστήριξη.”

Στην εκδήλωση έλαβαν τον λόγο και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Μαγνησίας και του Βόλου.

Συγκεκριμένα τον λόγο έλαβαν οι:

Πέτρος Μπέλλος, Πρόεδρος του ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με τον συνδυασμό “Συμμαχία Υπέρ Πολιτών” του Κ. Αγοραστού.

Ο κ. Μπέλλος μεταξύ άλλων επισήμανε:

Βασική και θεμελιώδης αρχή του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, στην  Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο το “Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία”  είναι και αυτό που εμείς πρέπει να εγγυούμαστε στην ελληνική κοινωνία : ότι οι άνθρωποι – τα ΑμεΑ θα είναι πρωτοπόροι, πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές στο να εισάγονται στη χώρα καινοτόμες ιδέες, νέες προσεγγίσεις και νέες πολιτικές για τα ΑμεΑ.

Τελειώνοντας θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό 6 μέλη του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ”, να βγαίνουν μπροστά και να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ελένη Ντίνου – Υποψ. δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Βόλος Ανατροπή Δημιουργία” του Α. Παπαδούλη

Θέμης Κλειτσογιάννης – Υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Λεχωνίων, με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή Νέα Δυναμική” του Α. Μπέου

Γιώργος Κονιδάρης Υποψ. τοπικός σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή Νέα Δυναμική” του Α. Μπέου

Δημήτριος Μπαρμπαγεωργόπουλος, Υποψ. τοπικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή Νέα Δυναμική” του Α. Μπέου

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης – Υποψ. τοπικός σύμβουλος Αγριάς με τον συνδυασμό “Έξυπνη Πόλη” της  Ν. Καπούλα

Ροδοθέα Τσιαμπάου, υποψήφια δημ. σύμβουλος με τον συνδυασμό “Μαζί για τον Βόλο” του Ι. Αποστολάκη.

Ο Εκδότης του TheNewspaper.gr Δημήτρης Μαρέδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εμείς, στο ΤheΝewspaper.gr πιστεύουμε σε μία βαθιά κοινωνική δημοσιογραφία. Σε μία δημοσιογραφία παρεμβατική, ζωντανή. Σε μία δημοσιογραφία πέρα από τα συνηθισμένα όρια, μακριά από αγκυλώσεις, μία δημοσιογραφία που θα ενώνει την κοινωνία και τους πολίτες και δεν θα τους διχάζει. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα, που οι περισσότερες παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι παρούσες. Αποστολή της κοινωνίας πρέπει να είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, αλλά και των οικογενειών τους. Πρέπει να είναι επίσης η προστασία και απόλαυση όλων ανεξαιρέτως των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Κι εδώ, το Μέσο Ενημέρωσης πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος. Η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η εκπροσώπηση των ανθρώπων με αναπηρία στον δημόσιο διάλογο επιβάλλεται. Και οφείλει με την ψήφο της να την επιβάλλει στα δημοσια πράγματα η ίδια η κοινωνία. Στον Βόλο, στη Μαγνησία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.”

Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος του TheNewspaper.gr Εύη Ράπτη.

Παρόντες ήταν απλοί πολίτες και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων η πρώην Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Απόστολος Παπαδούλης και Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Βόλου Σοφία Χάλαρη, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Καλτσογιάννης, οι πολιτευτές Μαγνησιας της ΝΔ Σάκης Κοκκίνης, Έλενα Αντωνοπούλου, Έλενα Ράπτη, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Βόλου Απόστολος Ζαρκάδας Βεργής, ο δημ. σύμβουλος Τέλης Δουλόπουλος, ο περιφ. σύμβουλος Αργύρης Κοπάνας, ο π. βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πάρις Μουτσινάς, ο υπ. δημ. σύμβουλος Δημήτρης Κουτσός, ο π. αντιδήμαρχος Μπάμπης Ζάχος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού Κ. Πανταζώνας, η υποψ. δημοτική σύμβουλος Ελένη Παπαθανασίου – Αποστολάκη, ο υποψ. δημ. σύμβουλος Θανάσης Τακμάκης, ο υποψ. περιφ. σύμβουλος Άκης Στάμος, εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Χ. Μπουκώρου κ.α.

Δείτε εικόνες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

error: Content is protected !!