Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας κρίνει πως είναι ώρα να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα

stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, 02:10

728X100 3 1

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ — η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, γερμανική και βρετανική — απηύθυνε έκκληση να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία, αφού η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει όσον αφορά τον δρόμο» που πρέπει να ακολουθηθεί, «ο διχασμός που έχουν προκαλέσει οι εθνικιστές είναι πολύ βαθύς. Είναι ώρα να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα», τόνισε η Μπάρλεϊ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κορυφαία υποψήφια του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, τοποθετούμενη μέσω Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του Βερολίνου μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. «Ο χρόνος για να αποφευχθεί ένα μη συντεταγμένο Brexit εξαντλείται», έκρινε στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάας επισήμανε ακόμη πως η πολιτική τάξη της Βρετανίας πρέπει να συμφωνήσει ποιον δρόμο θα πάρει πριν από τη 12η Απριλίου — την ημέρα που, με βάση το χρονοδιάγραμμα σε ισχύ μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε διαφορετική περίπτωση, το Μπρέξιτ θα γίνει χωρίς συμφωνία, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», εξήγησε.

Η Μπάρλεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, έκρινε επίσης ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί στο Brexit χωρίς συμφωνία, τη «χειρότερη έκβαση απ’ όλες», όπως προειδοποίησε. Για να αποφευχθεί αυτό, για να συμφωνήσει η Ε.Ε. να υπάρξει πιο μακρά παράταση, το κοινοβούλιο του ΗΒ καλείται να προτείνει σαφή κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκρινε μιλώντας στο ZDF πως η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι δεν είναι πλέον βιώσιμη. Είπε πως θεωρεί πιθανό να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, πάντως σε κάθε περίπτωση απέρριψε την ιδέα το ΗΒ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, 02:11

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!